Jump to content

Recommended Posts

Chyba jest logiczne, że jeśli to surowa i nie ma dalszych zaleceń technologicznych, należy ją traktować tak, jak naszą polska (białą) surową.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Pytałem ze względu na dużą ilość soli.

Raczej średniej, do surowych kiełbas daje się więcej na tyle żeby wynik po zakończeniu procesu wyszedł blisko 4%.

Edited by Grzewlod
Teraz, Grzewlod napisał(a):

Raczej małej, do surowych kiełbas daje się więcej na tyle żeby wynik po zakończeniu procesu wyszedł blisko 4%.

Z całym szacunkiem, mógłbyś podać przepis na białą surową którą Ty wykonujesz?

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Na forum jest dużo przepisów możesz z nich skorzystać.

9 minut temu, Grzewlod napisał(a):

żeby wynik po zakończeniu procesu wyszedł blisko 4%.

Edytowane 3 minuty temu

Maxell twierdzi że to taka włoska biała kiełbasa. Więc nie ma tam więcej procesów.  Nabijamy farsz w osłonki i co dalej? Obróbka cieplna? Będzie fest słono, chyba że Włosi takie lubią. Tylko o dopytywałem. 

26 minut temu, quadro555 napisał(a):

Pytałem ze względu na dużą ilość soli.

Przepis jest na typową kiełbasę surową. Ubytek masy w czasie suszenia, dojrzewania powinien być zbliżony do 30-40%.

Wyrób można wędzić zimnym dymem. Włosi z uwagi na odpowiednie warunki klimatyczne nie muszą wędzić wędlin. Wystarczy wysuszenie.

Dla porównania przy okazji zrób małą porcję kiełbasy surowej przy małej dawce zasolenia 1,8-2% i 2,5%, uwędź i doprowadź do odpowiedniego ubytku masy. Wynik organoleptyczny może być zaskoczeniem.

9 minut temu, Bagno napisał(a):

Przepis jest na typową kiełbasę surową. Ubytek masy w czasie suszenia, dojrzewania powinien być zbliżony do 30-40%.

Wyrób można wędzić zimnym dymem. Włosi z uwagi na odpowiednie warunki klimatyczne nie muszą wędzić wędlin. Wystarczy wysuszenie.

Dla porównania przy okazji zrób małą porcję kiełbasy surowej przy małej dawce zasolenia 1,8-2% i 2,5%, uwędź i doprowadź do odpowiedniego ubytku masy. Wynik organoleptyczny może być zaskoczeniem.

Dlatego się dopytywałem co dalej. Robiąc chorizo z podobną zawartością soli, po  ,,fermentacji " i suszeniu odczucie słonosci było ok. 

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Więc nie ma tam więcej procesów. 

Procesy glikogeniczne zawsze są bez względu czy dodasz bakterie czy nie.

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Będzie fest słono, chyba że Włosi takie lubią. Tylko o dopytywałem. 

Nie będzie fest słono przemiany enzymatyczne odczucie słoności znacznie zmienią. Pozostałą kwestię wyjaśnił Andrzej i polecił zabezpieczenie wędliny dymem wędzarniczym. Myślę, że w naszym klimacie jest to obowiązkowe inaczej trudno Ci będzie zapanować między innymi nad dzikimi pleśniami.

• 2 months later...

Udało mi się co nieco wygooglać.

Jest włoska kiełbasa typu Salsiccia.

Ilość soli świadczy o wersji dojrzewającej/suszonej (Salsiccia Stagionata).

Istnieje też wersja świeża (Salsiccia Fresca) - zawiera soli ok. 20g/kg. Jak widzę, tę się z reguły griluje.

Rodzaj i ilość przypraw jest różna w zależności od regionu czy autora. Z reguły są też nasiona kopru włoskiego. Często dodają wino białe lub czerwone.

Co do postępowania po nabiciu, to w poniższym filmie Salsiccia Stagionata wisi jedną dobę w temperaturze pokojowej i 3 tygodnie w temperaturze 13C