masgar1 Posted March 4 Report Share #1 Posted March 4 Witam Poniżej zestaw mięs, które chciałbym użyć do produkcji parówek. Proszę o opinię i zweryfikowanie. 1, łopatka - wieprzowina 2A - 1,5 kg 2, boczek, skrawki tłuste - wieprzowina 2B - 1 kg 3, golonka - wieprzowina 3 - 0,5 kg 4, podgardle - wieprzowina tłusta - 2 kg Tłuszczu wyliczyłem na około 40 %, ale nie wiem, czy dobrze. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22677-zestaw-mi%C4%99s-na-par%C3%B3wki/ Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4 Report Share #2 Posted March 4 2 godziny temu, masgar1 napisał(a): zestaw mięs, które chciałbym użyć do produkcji parówek Parówkowa emulsja powinna mieć (30-35)% mięs kleistych (golonka, wołowina), (40-45)% mięs tłustych i (20-25)% lodu. Tłuszcz w masie mięsnej (bez wody) powinien mieć wartość ok. 30%. Jeżeli dysponujesz powyższym zestawem mięs to daj do parówek 0,5kg IIA , i dokup 1kg golonek llb wołowiny (Bez skóry i bez kości). Pozostałe tłuszcze są O.K. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22677-zestaw-mi%C4%99s-na-par%C3%B3wki/#findComment-997471 Share on other sites More sharing options...
masgar1 Posted March 4 Author Report Share #3 Posted March 4 Dzięki za uwagi Całkowicie się zgadzam z tobą. Przypuszczałem, że za mało mięs kleistych. Poprawię skład. grzegorz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22677-zestaw-mi%C4%99s-na-par%C3%B3wki/#findComment-997499 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.