Małgoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Lutego 2009 Następnym razem też dam te pączki do piekarnika na podrośnięcie :grin: ..brakowało mi tego ciepełka dla nich.Fakt, podstawą robienia ciast drożdżowych jest brak przeciągów i jednakowa temperatura wszystkich składników.Pączki bardzo wszystkim smakowały,ale następnym razem chyba zrobię je raniutko,przed pracą,aby były jeszcze cieplutkie :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Lutego 2009 Że niby mam być podsmażony?Tez jestem zaskoczona :shock: Wiem,ze adwokata w temperaturze pokojowej się serwuje. :smile: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Lutego 2009 No może tamto zdanie nie bardzo "po Polskiemu było" :blush: - pączek bez nadzienia smażymy i jak ostygnie to w niego tego Adwokata (płynnego - bez nóżek i rączek :lol: ) nadziewamy, taki zabieg uchroni nadzienie od utraty cennych walorów %PS nadzienie "adwokat" w cukierniach to zazwyczaj krem o takim smaku robiony z proszku - całkowicie bezpieczny dla kierowców :wink: :sad: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Lutego 2009 Małgoś, nie wstawaj w środku nocy, jak masz w pracy kuchenkę mikrofalową włącz na 10 sekund pączka i zobaczysz, że będzie jak świeżutki, spróbuj teraz,pozdrawiam zazdroszcząc twoim współpracownikom takiej :grin: koleżanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Lutego 2009 Dzięki waga za podpowiedź! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Lutego 2009 A jak radzicie sobie ze strona sklejaną? Niby wygląda gładko po sklejeniu i podrośnięciu, ale w smalcu wychodzą nierówności. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Lutego 2009 Małgoś, nie wstawaj w środku nocy, jak masz w pracy kuchenkę mikrofalową włącz na 10 sekund pączka i zobaczysz, że będzie jak świeżutki, spróbuj teraz,pozdrawiam zazdroszcząc twoim współpracownikom takiej :grin: koleżanki.... hmmm ... mnie odświeżanie jakiegokolwiek pieczywa lepiej wychodzi w rozgrzanym piekarniku (pieczywo - pączki również - przed włożeniem do piekarnika, należy lekko spryskać letnią wodą z rozpylacza) ... "mikrofali" nie mam i nigdy nie używam (po prostu wiem, na jakiej zasadzie to działa) pozdróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Lutego 2009 "mikrofali" nie mam i nigdy nie używam (po prostu wiem, na jakiej zasadzie to działa)Hmm.. a co niby zostaje szkodliwego po jej działaniu? Mikrofale to nic innego jak "dźwięki" które poruszają cząsteczkami wody rozbijając je o siebie a wytworzone przy tym ciepło rozgrzewa potrawę trzeba jednocześnie przypomnieć że wszelakie odświeżanie pieczywa ma "krótkie nóżki" bo takie pieczywo szybko twardnieje - więc pączuś raz dwa spożywamy :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Lutego 2009 Abratku, skoro tak chętnie i szybko odpowiedziałeś ws. biszkoptu , to i ja mam pytanie i prośbę. Masz może przepis na ciasto do mięsa mielonego, na takie niby nadziewane bułeczki do pracy, jedzone na zimno? Dziś jedz Twoje pyszne pączki :grin: , a ja spokojnie poczekam na odpowiedź-waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Lutego 2009 ...przepis na ciasto do mięsa mielonego, na takie niby nadziewane bułeczki...muszę przyznać ze nie wiem o jaki rodzaj ciasta chodzi :blush: - czy to coś w rodzaju zawijanych pasztecików? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Lutego 2009 Myślałam o cieście drożdżowym, bo chyba najmniej " kruszące", ale takim, coby wyrosło z odsączonym dobrze farszem. Ale ty tu jesteś fachowiec, nie chcę niczego sugerować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Lutego 2009 Przyznam że poza pasztecikami z ciasta francuskiego i ptysi nadziewanych nigdy nie robiłem potraw łączących "kuchnię" i ciastakiedyś moja mama robiła paszteciki z niesłodkiego ciasta drożdżowego (chyba :rolleyes: ) - przepisów na takie ciasta zapewne można znaleźć sporo, farsz jak do krokietów, rozwałkowywało się ciasto, smarowało farszem i zwijało jak roladę potem cięło na ukos i układało na blasze smarując żółtkiem a piekło chyba bez rozrostu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Lutego 2009 Dzięki i o to mi chodziło,..... przy moim zamglonym dzisiaj umyśle, może to przez ten stale padający śnieg :shock: .... nie pomyślałam!!!! Biegnę szukać przepisów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Lutego 2009 Abratek!Podziękowania WIELKIE za przepis.Nigdy w życiu nie widziałam jak się robi pączki,raz w życiu domowe jadłam ( od tego czasu miałam uraz ).Zrobiłam według Twojego przepisu i padłam na kolana.Mąż zjadł sztukę powiedział NO, złapał talerz i pognał do znajomych. Blikle niech się chowa pod stół.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Lutego 2009 Bylem dzisiaj kupic paczki w sklepie ladne i ladnie zapakowane po 6 sztuk.Czytam etykietke i :shock: E ,E, i tak bez konca wiec kupilem maslo 8,2 tluszczu i zrobilem sam oczywiscie wedlug przepisu i tylko z polowy skladnikow i 30 g drozdzy a ciasto po wyrosnieciu rozwalkowalem na okolo1,5 cm i wykrawalem mniejsza szklanka) w 2 h 25 paczkow . SUPER PACZKOW WIELKIE DZIEKI AbratekTeraz wiem co jem i czego juz niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Lutego 2009 Właśnie wróciłem z „tłustego czwartku” u znajomych.Zapodali pączki i ja, jako pierwszy skrytykowałem je, bo mi nie smakowały, waliły jakimś amoniakiem czy czymś takim.Było parę osób i jak ja na to zwróciłem uwagę, wpierw udawali, że nic nie czują, a potem też odłożyli na talerze. Powiedziałem, że w życiu nie piekłem niczego, a tym bardziej Paczków, ale gdybym tylko chciał to zrobiłbym lepsze i to za pierwszym razem. No i tak się stało, koledzy podpuścili mnie żebym udowodnił, a Panie stwierdziły, że mięso to ja umiem robić, ale lepiej żebym się nie brał za pączki. Przepłukałem gardło i poszedłem do kuchni. Ale po brodzę wszedłem ma kompa i przeczytałem recepturę Abratka. Poszło 3 kg maki, 0,5 kg cukru, ½; wody i ½; mleka, 0,5 kg masła osełkowego 82% tł, 12 jaj + 4 żółtka, 200 g drożdży i trochę olejku zapachowego wanilii, o soli zapomniałem i nie dałem. Czyli można powiedzieć, że zgodnie z przepisem Abratka. Do nadzienia poszło 4 słoików dżemów / powideł i 2 budynie waniliowe. Do pieczenia 2 kg smalcu. Wyszło 72 pączki. WSZYSTKIE ZEŻATE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, a te z „amoniakiem” zostały. Dzięki Abratek za prosty i przede wszystkim działający przepis.I za ten piękny wyraz twarzy gospodyń domowych, które to ponoć wszystko wiedzą, a ja nie miałem się za to brać Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Lutego 2009 No niestety ja znalazlem u mnie tylko niecaly kilogram maki tez zaluje bo nic niezostalo na jutro do kawki :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Lutego 2009 A nie poproszono o coś innego niż pączki, bo wszyscy jedzą je a ty Papciu cały czas eksperymentujesz na nas to zrób coś innego. Tak powiedzieli moi którzy zależą od mojego humoru :) Pączki i faworki były rok temu to w tym roku usmażyłem ryżowe kulki. Przepis ze strony ogrodników. Cytuję przepis: Podam przepis na małe pączusie ryżowe , może ktoś skorzysta bo szybko się je robi i są bardzo smaczne . Ja zazwyczaj robię podwójną porcję. Pączki ryżowe 15 dag mąki 2 jajka 10-12 dag ryżu ( jeden woreczek) pół szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, sól tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Ryż ugotować w posolonej wodzie i przestudzić. Pozostałe składniki masy ubić w misce , na koniec dodać ryż i odstawić na 10 min. Kłaść małą porcje na głęboki gorący tłuszcz. Odsączyć na ręczniku papierowy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Jak pomyślałem tak zrobiłem. Córa przyniosła parę pączków i pozostały do dziś a te kulki zostały zjedzone nawet przez syna który nie wszystko je, ot taki ma kaprys. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Lutego 2009 Podam przepis na małe pączusie ryżowe , może ktoś skorzysta bo szybko się je robi i są bardzo smaczne . Ja zazwyczaj robię podwójną porcję. Pączki ryżowe 15 dag mąki 2 jajka 10-12 dag ryżu ( jeden woreczek) pół szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, sól tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Ryż ugotować w posolonej wodzie i przestudzić. Pozostałe składniki masy ubić w misce , na koniec dodać ryż i odstawić na 10 min. Kłaść małą na głęboki gorący tłuszcz. Odsączyć na ręczniku papierowy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! :smile: Papcio przyznaj się - razem z Kaszubką smażyłeś :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Lutego 2009 Być może, ja nie mam zapisane od kogo mam ten przepis. Mój bałagan w dokumentacji. Poprawiam! się i proszę o wybaczenie.W takim razie zachwalam i autor jest już znany! Dzięki! Nam wszystkim bardzo smakowało. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Lutego 2009 Papcio przyznaj się - razem z Kaszubką smażyłeś :grin:Już za tydzień , ale nie będziemy smażyć tylko uczyć się i lektury przerabiać. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Lutego 2009 Minął tłusty czwartek, to i ja zrobiłem pączki wg Abratka.Abratku, są FANTASTYCZNE! Dziękuję! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Lutego 2012 Od dwóch lat chodził za mną pomysł na wytrawne pączki nadziewane mięsem, aż w końcu doszło do realizacji. Ciasto jak Abratkowe, z tym że z małą ilością cukru. Farsz to smażone wątróbki drobiowe z cebulą i jabłkiem. Żonka z powątpiewaniem patrzyła na moją krzątaninę w kuchni, ale w końcu przyznała - BARDZO SMACZNE. Ale oczywiście zrobiłem błąd, posypałem mąką ciasto przed podzieleniem na kwadraty i potem przy zwijaniu nie chciało się kleić. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Marca 2012 Jako że nie było mnie tu w trakcie tłustego czwartku i ostatków to troszkę się podziele Pączki smażyłem wręcz hurtowo - był dzien ze nawet 600szt.. Te pączuszki są serowe, z domowa skórką kandyzowaną (z cytryn, grapefruitów i pomarańczy).. były wilgotne i pyszne przez 3 dni ^^ http://img855.imageshack.us/img855/8729/dsc00180ps.jpg (BASIA - to moja mama ^^ takie tam pączkowe napisy hehe) http://img84.imageshack.us/img84/9307/dsc00181bp.jpg Wyżej wspomniana skórka kandyzowana na dzień kobiet w białej czekoladzie oraz poduszeczki owsiane w białej czekoladzie z diamencikami (kandyzowany imbir).. http://img6.imageshack.us/img6/4508/dsc00187ie.jpg Wyroby mojej cioci najpyszniejsze szarlotki na świecie.. i moje ulubione ''bawole oko" - przepisy ściśle tajne może kiedyś poznam ^^ Pozdrawiam http://img859.imageshack.us/img859/7508/dsc00183h.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.