dodge1975 Posted March 25 Report Share #1 Posted March 25 Moje ostatnie dzieło- wątrobianka . A wszystko zaczęło się od.... Za szczeniaka asystowałem w biciu świń. Głównie poboczne zajęcia, jednak wyjadanie gotowanego z kotła przede wszystkim. Pamiętam kiedyś śp. rzeźnik Pan Stanisław Jaszyk musiał mnie pogonić , bo by nic do cwaniaka nie pozostało. Tak namiętnie wcząchałem. Ale wróćmy do meritum... Rzeczona wątrobianka to jeden z zapamiętanych smaków dzieciństwa. Niestety i pan Stanisław odszedł na służbę do niebiańskiej masarni jak i też moja mama też odeszła ... (wieczne im odpoczywanie...) I niestety zabrali że sobą przepisy, które były co świniobicie powtarzalne, jednak nigdzie nie zapisane. Upór mój i wywiad po rodzinie, lub też w co nie wątpię wsparcie z zaświatów spowodowało, że przy pierwszym podejściu wyszła idealnie. Składniki to: - cała wieprzowa wątroba, - całe pogardę (dwie połówki) - serce i ozor wieprzowy po 1 sztuce - cebula 6-7 średnich - majeranek na oko, jak kto lubi - pieprz 3g/na 1kg -sól 18g/na 1kg Wątroba krojona w paski, wyczyszczona, sparzona wrzątkiem. Po odcedzeniu podgotowywana max 95*C przez 20 min. Podgardle pozbawione gruczołów, skór i żył też pokrojone w kawałki, podgotowane do miękkiego mięsa wraz z ozorem i sercem. Podsmażamy cebulę w pół piórka do szklistości. Całość wraz z wystygniętą cebulą mielimy na siku 2,5-3mm. Jako, że ma być to jak najdrobniej zmielona frakcja, chłodzimy w zamrażalniku do zera i tak jeszcze dwa razy. Konserwy autoklaw 115*C przez 30 min. Można też w osłonkę plastikową parzymy 85*C przez 20min, lub do osiągniecia wewnątrz 70*C. Smacznego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22752-w%C4%85trbianka/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.