Jump to content

Recommended Posts

Moje ostatnie dzieło- wątrobianka .

A wszystko zaczęło się od.... 

Za szczeniaka asystowałem w biciu świń.

Głównie poboczne zajęcia, jednak wyjadanie gotowanego z kotła przede wszystkim.

Pamiętam kiedyś śp. rzeźnik Pan Stanisław Jaszyk musiał mnie pogonić , bo by nic do cwaniaka nie pozostało.

Tak namiętnie wcząchałem. Ale wróćmy do meritum...

Rzeczona wątrobianka to jeden z zapamiętanych smaków dzieciństwa.

Niestety i pan Stanisław odszedł na służbę do niebiańskiej masarni

jak i też moja mama też odeszła ... (wieczne im odpoczywanie...)

I niestety zabrali że sobą przepisy, które były co świniobicie powtarzalne, jednak nigdzie nie zapisane.

Upór mój i wywiad po rodzinie, lub też w co nie wątpię wsparcie z zaświatów

spowodowało, że przy pierwszym podejściu wyszła idealnie.

Składniki to:

- cała wieprzowa wątroba,

- całe pogardę (dwie połówki)

- serce i ozor wieprzowy po 1 sztuce

- cebula 6-7 średnich

- majeranek na oko, jak kto lubi

- pieprz 3g/na 1kg

-sól 18g/na 1kg

 

Wątroba krojona w paski, wyczyszczona, sparzona wrzątkiem.

Po odcedzeniu podgotowywana max 95*C przez 20 min. 

Podgardle pozbawione gruczołów, skór i żył też pokrojone w kawałki,

podgotowane do miękkiego mięsa wraz z ozorem i sercem. 

Podsmażamy cebulę w pół piórka do szklistości.

 

Całość wraz z wystygniętą cebulą mielimy na siku 2,5-3mm.

Jako, że ma być to jak najdrobniej zmielona frakcja, chłodzimy w zamrażalniku

do zera i tak jeszcze dwa razy.

 

Konserwy autoklaw 115*C przez 30 min.

Można też w osłonkę plastikową parzymy 85*C przez 20min, lub do osiągniecia wewnątrz 70*C.

Smacznego.

468097195_9128947083805292_6794505379626184663_n.jpg

140053511_3962342123799173_7682839295589519244_n.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22752-w%C4%85trbianka/
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.