Jump to content

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie peklowania mięsa. Zrobiłem zalewę i zalałem nią mięso w dwóch garnkach. Stało to w lodówce. Po tygodniu mięso w jednym garnku ma czerwony kolor - wygląda jak świeże a w drugim lekko ściemniało. To samo mięso, nawet był kawałek boczku przekrojony i włożony oddzielnie, do dwóch garnków. Skąd taka różnica w kolorze? Czy mogłoby to być spowodowane tym, że w garnku, gdzie mięso jest czerwone, był kawałek szynki wołowej? Dodam, że z obydwu garnków mięso normalnie pachnie, woda też miała normalną konsystencję. 

20250421_082720.jpg

20250421_082715.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22819-r%C3%B3%C5%BCnice-w-kolorze-mi%C4%99sa/

To ciemniejsze nie było przypadkiem w zalewie z przyprawami. A co do mięsa wołowego to zawsze ma ciemniejszy kolor po peklowaniu od wieprzowiny.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Zalewa niby była ta sama, ale jak przelewałem, to przyjprawy zostały w jednym garnku w większości. Ja rozumiem, że wołowina ciemniejsza. Ale tam tylko jest jeden kawałek wołowiny ( a drugim zdjęciu, na dole a na nim kawałek boczku). Pytam, ponieważ nigdy mi po peklowanie nie wyszło takie mięso. W sensie w takim kolorze. Wygląda bardziej czerwono, niż świeże. 

Jak dla mnie mięso wygląda normalnie. Te ciemniejsze kawałki leżały prawdopodobnie na dnie gdzie miały większy styk z przyprawami. Jeśli mięso nie capi to nadkrój ten ciemniejszy kawałek i zobacz jaki ma kolor w środku. Możesz tez odkroić mały kawałek i go podsmażyć na suchej patelni. Jeśli zapach będzie ok . to możesz wędzić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Posted (edited)

Te ciemniejsze były w osobnym garnku. Ono może tak na zdjęciu wygląda, ale akurat to ma według mnie normalny kolor (jak świeże mięso, trochę przyciemnione przyprawami). To właśnie to jaśniejsze, czerwone mnie wystraszyło. Wygląda, jakby świeżej, niż przed peklowaniem (a akurat mięso z ubojni mam, więc świeże).

Wczoraj, to uwędziłem, sparzyłem i dziś próbowałem. W smaku takie samo.

Edited by Grabek85