Dawidk1 Posted April 28 Report Share #1 Posted April 28 Witam jako że się już przywitałem. To zakładam temat by chwalić się swoimi wyrobami. Pierwsze wędzenie za mną. Peklowałem na sucho 5 dni grubsze kawałki nastrzyk. Osuszanie 1.30 w 50c. Wędziłem olchą 4.30 w 55c. I podpiekanie w 90c do temperatury wewnątrz wyrobu. Jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Mnie rodzince i znajomym bardzo smakuje. A wy co sądzicie. I jak nie ten dział to przepraszam i gdzie przenieść. Pozdrawiam 🙂 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/ Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 28 Author Report Share #2 Posted April 28 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010388 Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted April 28 Report Share #3 Posted April 28 42 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Wędziłem olchą 4.30 w 55c. I podpiekanie w 90c do temperatury wewnątrz wyrobu. Jak była ta temperatura wewnątrz wyrobu? 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010397 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 28 Author Report Share #4 Posted April 28 15 minut temu, Azizi napisał(a): Jak była ta temperatura wewnątrz wyrobu? Mierzyłem szynkę najgrubszy kawałek temperatura miała 68c Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010402 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 28 Report Share #5 Posted April 28 2 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): Pierwsze wędzenie za mną Chwał się bo masz czym. Świetnie sobie poradziłeś 👏 1 Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010414 Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted April 29 Report Share #6 Posted April 29 👍 Tak trzymaj 1 Quote MIRKON Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010430 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 29 Author Report Share #7 Posted April 29 (edited) Dzięki wielkie za słowa to ważne dla mnie. 3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Jak to pierwszy raz to super Jak drugi raz będziesz wędził to wstaw zdjęcie przekroju. Oczywiście proszę zdjęcie przekroju. Teraz chce 2 rzeczy ogarnąć. Dobra nadziewarkę. I druga rzecz czy da się orientacyjnie obliczyć ilość wsadu do wędzarni. Nie chciałbym marnować miejsca. Mam wymiary 60/65/120. Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. Edited April 29 by Dawidk1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010495 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 29 Report Share #8 Posted April 29 Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. 1 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010545 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 29 Author Report Share #9 Posted April 29 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. Dzięki wielkie. Zanim zakupiłem wędzarnie trochę się na czytałam i oglądałem parę kanałów na YT. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010587 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted April 29 Report Share #10 Posted April 29 8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. To zależy jakiej kiełbasy 😁 Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. Powodzenia. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010592 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 29 Author Report Share #11 Posted April 29 (edited) 2 godziny temu, quadro555 napisał(a): To zależy jakiej kiełbasy 😁 Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. Powodzenia. Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi. A kiełbasę różnie na nią mówią i pewnie wiele jest na nią przepisów. Chodzi mi o swojska, wiejska. A na pewno będę pytał i się rozwijał. Edited April 29 by Dawidk1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010647 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 29 Report Share #12 Posted April 29 23 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające To nie jest wyrób dla początkujacych. Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana . 1 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010652 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 29 Author Report Share #13 Posted April 29 3 minuty temu, EAnna napisał(a): To nie jest wyrób dla początkujacych. Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana . Dzięki wielkie spróbuje jak dobra na pierwszy raz . Nie wspominałem ale już w sumie raz robiłem kiełbasę. Była to na grilla z kanału Nomart. Ale zrobienie jej bez nadziewarki to była masakra. Nadziewałem maszynka Boscha do mielenia mięsa. Bo ma funkcje nadziewania. Ale muszę zakupić porządna nadziewarkę. Jeszcze boczek i polędwicę suszona też z Nomarta robiłem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010655 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted April 29 Report Share #14 Posted April 29 44 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Ale muszę zakupić porządna nadziewarkę. To do kabanosów bez tego nie podchodź. 58 minut temu, EAnna napisał(a): To nie jest wyrób dla początkujacych. Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana . Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010665 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted April 30 Author Report Share #15 Posted April 30 8 godzin temu, quadro555 napisał(a): To do kabanosów bez tego nie podchodź. Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪 Dzięki wiem wiem muszę rozeznanie zrobić i popytać o nadziewarkę . Bo mam parę typów wybranych z grup na fb. I jedna z polecenia znajomego z sklepu swojski wyrób. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010707 Share on other sites More sharing options...
ganc89 Posted May 7 Report Share #16 Posted May 7 W dniu 28.04.2025 o 19:51, Dawidk1 napisał(a): podpiekanie w 90c Podpiekałeś w wędzarni czy w piekarniku? Mam wedzarnie o podobnych wymiarach wewnętrznych i tak się zastanawiam czy uda się uzyskać na grzałce te 80-90 stopni. Wedzarnia jeszcze nie zakończona. Dzisiaj pospinałem przewody i odpaliłem pierwszy raz sterownik. Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70. Nie wiem do ilu by doszło bo musiałem już wracać do domu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012299 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 7 Report Share #17 Posted May 7 (edited) 32 minuty temu, ganc89 napisał(a): Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70. Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂 W dniu 29.04.2025 o 21:32, Dawidk1 napisał(a): Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi. Odważna decyzja, ale mimo to trzymam kciuki. W dniu 29.04.2025 o 23:01, quadro555 napisał(a): Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma Naprawdę nic trudnego nie ma jeśli ktoś jeszcze nawet prostej kiełbasy nie zrobił i nie wie jakie mięsa użyć i nie zna klasyfikacji. Po takiej deklaracji to chętnie bym Twoich posmakował 🙂.Moim zdaniem poza parówkami i szynkową są trzecie w kolejce co do trudności prawidłowego wykonania i doboru materiału. Pomijam oczywiście wędliny dojrzewające. Edited May 7 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012305 Share on other sites More sharing options...
ganc89 Posted May 7 Report Share #18 Posted May 7 17 minut temu, arkadiusz napisał(a): Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂 Tak, wiem. To był dopiero rozruch. Sprawdzałem czy wszystko dobrze popodłączałem i zostawiłem na kilkanaście minut żeby sprawdzić czy będzie jakiś samozapłon i wszystko pójdzie jak krew w piach 😉 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012310 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted May 7 Report Share #19 Posted May 7 Ta krew od razu... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012312 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted May 8 Author Report Share #20 Posted May 8 Dzięki za odzew bez problemu sięgnęła 90c temperatura. Grzałkę mam 2800w i dwie ścianki i ocieplana. A na początek spróbuje chłopskiej Szczepana, patrzyłem to prosty przepis. I liczę że z wami będę się rozwijał i dam radę 🙂 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012429 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted May 8 Report Share #21 Posted May 8 Nam tak zasmakowała że od czasu do czasu wznawiamy mini produkcję. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012492 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted May 8 Author Report Share #22 Posted May 8 Przekonaliście do zrobienia pozdrawiam 🙂 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012493 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted June 1 Author Report Share #23 Posted June 1 Hej drugie wędzenie za mną. I od razu w dużej ilości coś około 20 kg mięsa. I 5 kg kiełbasy. I mam kilka pytań bo było kilka problemów. Ogólnie samo wędzenie uważam, że dobrze wyszło. Ale pierwszy problem to peklowanie. Peklowałem na sucho odpowiednią dawką 7 dni ale nie wszystko się zapieklowało ładnie albo mi się tak wydaje zwłaszcza boczek. Ogólnie nacierałem każdy kawałek odpowiednią porcja peklosoli do pojemnika i do lodówki na 7 dni. Jak uniknąć tego w przyszłości. I druga rzecz robiłem pierwszy raz kiełbasę chłopską Szczepana. Macie jakiś patent na jelita jak odmierzacie odpowiednią ilość. I macie jakiś patent bo ciężko odplątać było. Może ma sens na pasku kupować? I powiedzcie czy u was też tak długo schodzi wędzenie w elektryku czy ja taki nieogarnięty. Bo zacząłem od 7 to po 23 skończyłem. Za pierwszym razem dużo szybciej poszło ale dużo mniej miesa było i bez kiełbas. Wraz z nadziewaniem, osadzaniem, wkładaniem mięsa do siatek, osuszanie, wędzenie i podpiekanie. Mogę wszystko np. Przygotować dzień wcześniej mięso do siatek kiełbasę nadziać i do lodówki. By tylko włożyć do wędzarni i zrobić resztę procesu. A i smakowo bardzo dobrze wyszło. Kiełbasa i filet z kurczaka jak na pierwszy raz super. I przy okazji dorzucam chlebek co upiekłem żytni 3 fazowy na zakwasie. I z góry dziękuję za pomoc do tej pory. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1016002 Share on other sites More sharing options...
Dawidk1 Posted June 1 Author Report Share #24 Posted June 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1016003 Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted June 1 Report Share #25 Posted June 1 Gratuluję pięknych wyrobów 👍😋 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1016017 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.