Jump to content

Recommended Posts

Witam jako że się już przywitałem. To zakładam temat by chwalić się swoimi wyrobami. Pierwsze wędzenie za mną. Peklowałem na sucho 5 dni grubsze kawałki nastrzyk. Osuszanie 1.30 w 50c. Wędziłem olchą 4.30 w 55c. I podpiekanie w 90c do temperatury wewnątrz wyrobu. Jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Mnie rodzince i znajomym bardzo smakuje. A wy co sądzicie. I jak nie ten dział to przepraszam i gdzie przenieść. Pozdrawiam 🙂 

IMG_20250424_094800.jpg

IMG_20250424_114531.jpg

IMG_20250424_184130.jpg

IMG_20250424_184149.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/
Share on other sites

  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Dzięki wielkie za słowa to ważne dla mnie. 

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Jak to pierwszy raz to super:clap::thumbsup: Jak drugi raz będziesz wędził to wstaw zdjęcie przekroju.

Oczywiście proszę zdjęcie przekroju. Teraz chce 2 rzeczy ogarnąć. Dobra nadziewarkę. I druga rzecz czy da się orientacyjnie obliczyć ilość wsadu do wędzarni. Nie chciałbym marnować miejsca. Mam wymiary 60/65/120. Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. 

IMG_20250429_100424.jpg

Edited by Dawidk1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010495
Share on other sites

Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. 

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010545
Share on other sites

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. 

Dzięki wielkie. Zanim zakupiłem wędzarnie trochę się na czytałam i  oglądałem parę kanałów na YT. 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010587
Share on other sites

8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. 

To zależy jakiej kiełbasy 😁

Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. 

Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. 

Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. 

Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. 

Powodzenia.

  • Upvote 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010592
Share on other sites

Posted (edited)
2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

To zależy jakiej kiełbasy 😁

Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. 

Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. 

Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. 

Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. 

Powodzenia.

Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi. A kiełbasę różnie na nią mówią i pewnie wiele jest na nią przepisów. Chodzi mi o swojska, wiejska. A na pewno będę pytał i się rozwijał. 

Edited by Dawidk1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010647
Share on other sites

23 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające

To nie jest wyrób dla początkujacych.

Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana .

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010652
Share on other sites

3 minuty temu, EAnna napisał(a):

To nie jest wyrób dla początkujacych.

Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana .

Dzięki wielkie spróbuje jak dobra na pierwszy raz . Nie wspominałem ale już w sumie raz robiłem kiełbasę. Była to na grilla z kanału Nomart. Ale zrobienie jej bez nadziewarki to była masakra. Nadziewałem maszynka Boscha do mielenia mięsa. Bo ma funkcje nadziewania. Ale muszę zakupić  porządna nadziewarkę. Jeszcze boczek i polędwicę suszona też z Nomarta robiłem.  

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010655
Share on other sites

44 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

Ale muszę zakupić  porządna nadziewarkę.

To do kabanosów bez tego nie podchodź. 

 

58 minut temu, EAnna napisał(a):

To nie jest wyrób dla początkujacych.

Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana .

Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010665
Share on other sites

8 godzin temu, quadro555 napisał(a):

To do kabanosów bez tego nie podchodź. 

 

Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪

Dzięki wiem wiem muszę rozeznanie zrobić i popytać o nadziewarkę . Bo mam parę typów wybranych z grup na fb. I jedna z polecenia znajomego z sklepu swojski wyrób. 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1010707
Share on other sites

W dniu 28.04.2025 o 19:51, Dawidk1 napisał(a):

podpiekanie w 90c

Podpiekałeś w wędzarni czy w piekarniku? Mam wedzarnie o podobnych wymiarach wewnętrznych i tak się zastanawiam czy uda się uzyskać na grzałce te 80-90 stopni. Wedzarnia jeszcze nie zakończona. Dzisiaj pospinałem przewody i odpaliłem pierwszy raz sterownik. Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70. Nie wiem do ilu by doszło bo musiałem już wracać do domu

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012299
Share on other sites

32 minuty temu, ganc89 napisał(a):

Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70.

Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂

W dniu 29.04.2025 o 21:32, Dawidk1 napisał(a):

Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi.

Odważna decyzja, ale mimo to trzymam kciuki.

 

W dniu 29.04.2025 o 23:01, quadro555 napisał(a):

Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma

Naprawdę nic trudnego nie ma jeśli ktoś jeszcze nawet prostej kiełbasy nie zrobił i nie wie jakie mięsa użyć i nie zna klasyfikacji. Po takiej deklaracji to chętnie bym Twoich posmakował 🙂.Moim zdaniem poza parówkami i szynkową są trzecie w kolejce co do trudności prawidłowego wykonania i doboru materiału. Pomijam oczywiście wędliny dojrzewające.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012305
Share on other sites

17 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂

 

Tak, wiem. To był dopiero rozruch. Sprawdzałem czy wszystko dobrze popodłączałem i zostawiłem na kilkanaście minut żeby sprawdzić czy będzie jakiś samozapłon i wszystko pójdzie jak krew w piach 😉

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012310
Share on other sites

Dzięki za odzew bez problemu sięgnęła 90c temperatura. Grzałkę mam 2800w i dwie ścianki i ocieplana. A na początek spróbuje chłopskiej Szczepana, patrzyłem to prosty przepis. I liczę że z wami będę się rozwijał i dam radę 🙂

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1012429
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hej drugie wędzenie za mną. I od razu w dużej ilości coś około 20 kg mięsa. I 5 kg kiełbasy. I mam kilka pytań bo było kilka problemów. Ogólnie samo wędzenie uważam, że dobrze wyszło. Ale pierwszy problem to peklowanie. Peklowałem na sucho odpowiednią dawką 7 dni ale nie wszystko się zapieklowało ładnie albo mi się tak wydaje zwłaszcza boczek. Ogólnie nacierałem każdy kawałek odpowiednią porcja peklosoli do pojemnika i do lodówki na 7 dni. Jak uniknąć tego w przyszłości. I druga rzecz robiłem pierwszy raz kiełbasę chłopską Szczepana. Macie jakiś patent na jelita jak odmierzacie odpowiednią ilość. I macie jakiś patent bo ciężko odplątać było. Może ma sens na pasku kupować? I powiedzcie czy u was  też tak długo schodzi wędzenie w elektryku czy ja taki nieogarnięty. Bo zacząłem od 7 to po 23 skończyłem. Za pierwszym razem dużo szybciej poszło ale dużo mniej miesa było i bez kiełbas. Wraz z nadziewaniem,  osadzaniem, wkładaniem mięsa do siatek, osuszanie, wędzenie i podpiekanie. Mogę wszystko np. Przygotować dzień wcześniej mięso do siatek kiełbasę nadziać i do lodówki. By tylko włożyć do wędzarni i zrobić resztę procesu. A i smakowo bardzo dobrze wyszło. Kiełbasa i filet z kurczaka jak na pierwszy raz super. I przy okazji dorzucam chlebek co upiekłem żytni 3 fazowy na zakwasie. I z góry dziękuję za pomoc do tej pory.

IMG_20250601_073859.jpg

IMG_20250531_152447.jpg

IMG_20250531_152455.jpg

IMG_20250531_152508.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/#findComment-1016002
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.