Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że się już przywitałem. To zakładam temat by chwalić się swoimi wyrobami. Pierwsze wędzenie za mną. Peklowałem na sucho 5 dni grubsze kawałki nastrzyk. Osuszanie 1.30 w 50c. Wędziłem olchą 4.30 w 55c. I podpiekanie w 90c do temperatury wewnątrz wyrobu. Jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Mnie rodzince i znajomym bardzo smakuje. A wy co sądzicie. I jak nie ten dział to przepraszam i gdzie przenieść. Pozdrawiam 🙂 

IMG_20250424_094800.jpg

IMG_20250424_114531.jpg

IMG_20250424_184130.jpg

IMG_20250424_184149.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Pierwsze wędzenie za mną

Chwał się bo masz czym.

Świetnie sobie poradziłeś 👏

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010414
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

Pierwsze wędzenie za mną.

 

Jak to pierwszy raz to super:clap::thumbsup: Jak drugi raz będziesz wędził to wstaw zdjęcie przekroju.

  • Upvote 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010451
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za słowa to ważne dla mnie. 

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Jak to pierwszy raz to super:clap::thumbsup: Jak drugi raz będziesz wędził to wstaw zdjęcie przekroju.

Oczywiście proszę zdjęcie przekroju. Teraz chce 2 rzeczy ogarnąć. Dobra nadziewarkę. I druga rzecz czy da się orientacyjnie obliczyć ilość wsadu do wędzarni. Nie chciałbym marnować miejsca. Mam wymiary 60/65/120. Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. 

IMG_20250429_100424.jpg

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010495
Udostępnij na innych stronach

Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. 

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010545
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. 

Dzięki wielkie. Zanim zakupiłem wędzarnie trochę się na czytałam i  oglądałem parę kanałów na YT. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010587
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. 

To zależy jakiej kiełbasy 😁

Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. 

Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. 

Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. 

Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. 

Powodzenia.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010592
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

To zależy jakiej kiełbasy 😁

Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. 

Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. 

Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. 

Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. 

Powodzenia.

Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi. A kiełbasę różnie na nią mówią i pewnie wiele jest na nią przepisów. Chodzi mi o swojska, wiejska. A na pewno będę pytał i się rozwijał. 

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010647
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające

To nie jest wyrób dla początkujacych.

Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana .

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010652
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, EAnna napisał(a):

To nie jest wyrób dla początkujacych.

Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana .

Dzięki wielkie spróbuje jak dobra na pierwszy raz . Nie wspominałem ale już w sumie raz robiłem kiełbasę. Była to na grilla z kanału Nomart. Ale zrobienie jej bez nadziewarki to była masakra. Nadziewałem maszynka Boscha do mielenia mięsa. Bo ma funkcje nadziewania. Ale muszę zakupić  porządna nadziewarkę. Jeszcze boczek i polędwicę suszona też z Nomarta robiłem.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010655
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

Ale muszę zakupić  porządna nadziewarkę.

To do kabanosów bez tego nie podchodź. 

 

58 minut temu, EAnna napisał(a):

To nie jest wyrób dla początkujacych.

Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana .

Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010665
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, quadro555 napisał(a):

To do kabanosów bez tego nie podchodź. 

 

Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪

Dzięki wiem wiem muszę rozeznanie zrobić i popytać o nadziewarkę . Bo mam parę typów wybranych z grup na fb. I jedna z polecenia znajomego z sklepu swojski wyrób. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010707
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.04.2025 o 19:51, Dawidk1 napisał(a):

podpiekanie w 90c

Podpiekałeś w wędzarni czy w piekarniku? Mam wedzarnie o podobnych wymiarach wewnętrznych i tak się zastanawiam czy uda się uzyskać na grzałce te 80-90 stopni. Wedzarnia jeszcze nie zakończona. Dzisiaj pospinałem przewody i odpaliłem pierwszy raz sterownik. Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70. Nie wiem do ilu by doszło bo musiałem już wracać do domu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012299
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, ganc89 napisał(a):

Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70.

Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂

W dniu 29.04.2025 o 21:32, Dawidk1 napisał(a):

Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi.

Odważna decyzja, ale mimo to trzymam kciuki.

 

W dniu 29.04.2025 o 23:01, quadro555 napisał(a):

Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma

Naprawdę nic trudnego nie ma jeśli ktoś jeszcze nawet prostej kiełbasy nie zrobił i nie wie jakie mięsa użyć i nie zna klasyfikacji. Po takiej deklaracji to chętnie bym Twoich posmakował 🙂.Moim zdaniem poza parówkami i szynkową są trzecie w kolejce co do trudności prawidłowego wykonania i doboru materiału. Pomijam oczywiście wędliny dojrzewające.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012305
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂

 

Tak, wiem. To był dopiero rozruch. Sprawdzałem czy wszystko dobrze popodłączałem i zostawiłem na kilkanaście minut żeby sprawdzić czy będzie jakiś samozapłon i wszystko pójdzie jak krew w piach 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012310
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odzew bez problemu sięgnęła 90c temperatura. Grzałkę mam 2800w i dwie ścianki i ocieplana. A na początek spróbuje chłopskiej Szczepana, patrzyłem to prosty przepis. I liczę że z wami będę się rozwijał i dam radę 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012429
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

A na początek spróbuje chłopskiej Szczepana, patrzyłem to prosty przepis

 

Też ją robiłem jako pierwszą kiełbasę;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012486
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Hej drugie wędzenie za mną. I od razu w dużej ilości coś około 20 kg mięsa. I 5 kg kiełbasy. I mam kilka pytań bo było kilka problemów. Ogólnie samo wędzenie uważam, że dobrze wyszło. Ale pierwszy problem to peklowanie. Peklowałem na sucho odpowiednią dawką 7 dni ale nie wszystko się zapieklowało ładnie albo mi się tak wydaje zwłaszcza boczek. Ogólnie nacierałem każdy kawałek odpowiednią porcja peklosoli do pojemnika i do lodówki na 7 dni. Jak uniknąć tego w przyszłości. I druga rzecz robiłem pierwszy raz kiełbasę chłopską Szczepana. Macie jakiś patent na jelita jak odmierzacie odpowiednią ilość. I macie jakiś patent bo ciężko odplątać było. Może ma sens na pasku kupować? I powiedzcie czy u was  też tak długo schodzi wędzenie w elektryku czy ja taki nieogarnięty. Bo zacząłem od 7 to po 23 skończyłem. Za pierwszym razem dużo szybciej poszło ale dużo mniej miesa było i bez kiełbas. Wraz z nadziewaniem,  osadzaniem, wkładaniem mięsa do siatek, osuszanie, wędzenie i podpiekanie. Mogę wszystko np. Przygotować dzień wcześniej mięso do siatek kiełbasę nadziać i do lodówki. By tylko włożyć do wędzarni i zrobić resztę procesu. A i smakowo bardzo dobrze wyszło. Kiełbasa i filet z kurczaka jak na pierwszy raz super. I przy okazji dorzucam chlebek co upiekłem żytni 3 fazowy na zakwasie. I z góry dziękuję za pomoc do tej pory.

IMG_20250601_073859.jpg

IMG_20250531_152447.jpg

IMG_20250531_152455.jpg

IMG_20250531_152508.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1016002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.