Dawidk1 Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia Witam jako że się już przywitałem. To zakładam temat by chwalić się swoimi wyrobami. Pierwsze wędzenie za mną. Peklowałem na sucho 5 dni grubsze kawałki nastrzyk. Osuszanie 1.30 w 50c. Wędziłem olchą 4.30 w 55c. I podpiekanie w 90c do temperatury wewnątrz wyrobu. Jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Mnie rodzince i znajomym bardzo smakuje. A wy co sądzicie. I jak nie ten dział to przepraszam i gdzie przenieść. Pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Kwietnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Kwietnia 42 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Wędziłem olchą 4.30 w 55c. I podpiekanie w 90c do temperatury wewnątrz wyrobu. Jak była ta temperatura wewnątrz wyrobu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Kwietnia 15 minut temu, Azizi napisał(a): Jak była ta temperatura wewnątrz wyrobu? Mierzyłem szynkę najgrubszy kawałek temperatura miała 68c Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): Pierwsze wędzenie za mną Chwał się bo masz czym. Świetnie sobie poradziłeś 👏 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Kwietnia 👍 Tak trzymaj 1 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Kwietnia 11 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): Pierwsze wędzenie za mną. Jak to pierwszy raz to super Jak drugi raz będziesz wędził to wstaw zdjęcie przekroju. 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) Dzięki wielkie za słowa to ważne dla mnie. 3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Jak to pierwszy raz to super Jak drugi raz będziesz wędził to wstaw zdjęcie przekroju. Oczywiście proszę zdjęcie przekroju. Teraz chce 2 rzeczy ogarnąć. Dobra nadziewarkę. I druga rzecz czy da się orientacyjnie obliczyć ilość wsadu do wędzarni. Nie chciałbym marnować miejsca. Mam wymiary 60/65/120. Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. Edytowane 29 Kwietnia przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Super. Nic dodać nic ująć. Tak trzymaj i nic nie kombinuj. W elektryku będzie jeszcze łatwiej. Dzięki wielkie. Zanim zakupiłem wędzarnie trochę się na czytałam i oglądałem parę kanałów na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Kwietnia 8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): Ile tam orientacyjnie mogę kiełbasy wsadzić czy kabanosów. Bo rodzinka czeka na kiełbasę. To zależy jakiej kiełbasy 😁 Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, quadro555 napisał(a): To zależy jakiej kiełbasy 😁 Zrób na próbę 5 kilogramów, może wystarczy dla rodziny. Empirycznie dojdziesz jaka ilość towaru wejdzie do twojej wędzarni. Moja rada lepiej mniej niż za dużo. Swobodny przepływ dymu pomiędzy wędzonkami to ważne. Jak już zdecydujesz się jaką kiełbasę chcesz wykonać to daj znać na forum. Na pewno znajdą się tu życzliwi ludzie którzy krok po kroku we wszystkim pomogą. Powodzenia. Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi. A kiełbasę różnie na nią mówią i pewnie wiele jest na nią przepisów. Chodzi mi o swojska, wiejska. A na pewno będę pytał i się rozwijał. Edytowane 29 Kwietnia przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Kwietnia 23 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające To nie jest wyrób dla początkujacych. Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana . 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Kwietnia 3 minuty temu, EAnna napisał(a): To nie jest wyrób dla początkujacych. Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana . Dzięki wielkie spróbuje jak dobra na pierwszy raz . Nie wspominałem ale już w sumie raz robiłem kiełbasę. Była to na grilla z kanału Nomart. Ale zrobienie jej bez nadziewarki to była masakra. Nadziewałem maszynka Boscha do mielenia mięsa. Bo ma funkcje nadziewania. Ale muszę zakupić porządna nadziewarkę. Jeszcze boczek i polędwicę suszona też z Nomarta robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Kwietnia 44 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Ale muszę zakupić porządna nadziewarkę. To do kabanosów bez tego nie podchodź. 58 minut temu, EAnna napisał(a): To nie jest wyrób dla początkujacych. Na wstępny trening proponuję kiełbasę chłopską Szczepana . Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 30 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Kwietnia 8 godzin temu, quadro555 napisał(a): To do kabanosów bez tego nie podchodź. Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma. Dodatkowy plus odpada wyrabianie farszu.💪 Dzięki wiem wiem muszę rozeznanie zrobić i popytać o nadziewarkę . Bo mam parę typów wybranych z grup na fb. I jedna z polecenia znajomego z sklepu swojski wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1010707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Maja W dniu 28.04.2025 o 19:51, Dawidk1 napisał(a): podpiekanie w 90c Podpiekałeś w wędzarni czy w piekarniku? Mam wedzarnie o podobnych wymiarach wewnętrznych i tak się zastanawiam czy uda się uzyskać na grzałce te 80-90 stopni. Wedzarnia jeszcze nie zakończona. Dzisiaj pospinałem przewody i odpaliłem pierwszy raz sterownik. Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70. Nie wiem do ilu by doszło bo musiałem już wracać do domu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Maja (edytowane) 32 minuty temu, ganc89 napisał(a): Po około 10 minutach było 60 stopni. Po 18 minutach było 70. Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂 W dniu 29.04.2025 o 21:32, Dawidk1 napisał(a): Na początku planuje kabanosy wieprzowe takie strzelające czy pykające jak to się mówi. Odważna decyzja, ale mimo to trzymam kciuki. W dniu 29.04.2025 o 23:01, quadro555 napisał(a): Oprócz nadziewania to nic trudnego w kabanosach nie ma Naprawdę nic trudnego nie ma jeśli ktoś jeszcze nawet prostej kiełbasy nie zrobił i nie wie jakie mięsa użyć i nie zna klasyfikacji. Po takiej deklaracji to chętnie bym Twoich posmakował 🙂.Moim zdaniem poza parówkami i szynkową są trzecie w kolejce co do trudności prawidłowego wykonania i doboru materiału. Pomijam oczywiście wędliny dojrzewające. Edytowane 7 Maja przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Maja 17 minut temu, arkadiusz napisał(a): Pamiętaj ,że pusta wędzarnia to nie to samo co zapełniona wędzonkami.Nawet jeśli pusta się nagrzeje to z pełną może być kłopot.Jest jeszcze jedna różnica.Lato a zima..🙂 Tak, wiem. To był dopiero rozruch. Sprawdzałem czy wszystko dobrze popodłączałem i zostawiłem na kilkanaście minut żeby sprawdzić czy będzie jakiś samozapłon i wszystko pójdzie jak krew w piach 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 7 Maja Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Maja Ta krew od razu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 8 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Maja Dzięki za odzew bez problemu sięgnęła 90c temperatura. Grzałkę mam 2800w i dwie ścianki i ocieplana. A na początek spróbuje chłopskiej Szczepana, patrzyłem to prosty przepis. I liczę że z wami będę się rozwijał i dam radę 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Maja 7 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): A na początek spróbuje chłopskiej Szczepana, patrzyłem to prosty przepis Też ją robiłem jako pierwszą kiełbasę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Maja Nam tak zasmakowała że od czasu do czasu wznawiamy mini produkcję. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 8 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Maja Przekonaliście do zrobienia pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1012493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 1 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Czerwca Hej drugie wędzenie za mną. I od razu w dużej ilości coś około 20 kg mięsa. I 5 kg kiełbasy. I mam kilka pytań bo było kilka problemów. Ogólnie samo wędzenie uważam, że dobrze wyszło. Ale pierwszy problem to peklowanie. Peklowałem na sucho odpowiednią dawką 7 dni ale nie wszystko się zapieklowało ładnie albo mi się tak wydaje zwłaszcza boczek. Ogólnie nacierałem każdy kawałek odpowiednią porcja peklosoli do pojemnika i do lodówki na 7 dni. Jak uniknąć tego w przyszłości. I druga rzecz robiłem pierwszy raz kiełbasę chłopską Szczepana. Macie jakiś patent na jelita jak odmierzacie odpowiednią ilość. I macie jakiś patent bo ciężko odplątać było. Może ma sens na pasku kupować? I powiedzcie czy u was też tak długo schodzi wędzenie w elektryku czy ja taki nieogarnięty. Bo zacząłem od 7 to po 23 skończyłem. Za pierwszym razem dużo szybciej poszło ale dużo mniej miesa było i bez kiełbas. Wraz z nadziewaniem, osadzaniem, wkładaniem mięsa do siatek, osuszanie, wędzenie i podpiekanie. Mogę wszystko np. Przygotować dzień wcześniej mięso do siatek kiełbasę nadziać i do lodówki. By tylko włożyć do wędzarni i zrobić resztę procesu. A i smakowo bardzo dobrze wyszło. Kiełbasa i filet z kurczaka jak na pierwszy raz super. I przy okazji dorzucam chlebek co upiekłem żytni 3 fazowy na zakwasie. I z góry dziękuję za pomoc do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/#findComment-1016002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.