Robson691 Posted May 29 Report Share #1 Posted May 29 (edited) Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉 Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio" Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4 12 serków - 1 sztuka = 250 g Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min. 4° / 6° max Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie 1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz Przyprawy: 1 wersja: 4 serki: skład --- >>> Papryka słodka - 4 łyżeczki Papryka ostra - 1 łyżeczka Papryka wędzona - 2 łyżeczki Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka Majeranek - 2 łyżeczki Czarnuszka - 2 łyżeczki 2 wersja: 4 serki: skład --- >>> Czosnek niedźwiedzi 3 wersja: 4 serki: skład --- >> bez przypraw Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max. Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min. PODSUMOWANIE: Efekt finalny wyszedł takowy: Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało. Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka, lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego. Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂 Pozdrawiam: Robson691 Edited May 29 by Robson691 2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/ Share on other sites More sharing options...
Henry82 Posted May 30 Report Share #2 Posted May 30 Eleganckie te serki, ja robię w przyprawach gotowych takich jak: Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Suszone pomidory z oliwkami Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej 😉 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015667 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 30 Report Share #3 Posted May 30 Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . 1 Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015745 Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted May 30 Report Share #4 Posted May 30 Piękne serki👍 Robię podobnie, tylko niektóre partie dłużej wędzę w rzadkim dymie, a raczej podsuszam, bo lubię tarty na kanapkach. Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015749 Share on other sites More sharing options...
Robson691 Posted May 31 Author Report Share #5 Posted May 31 (edited) W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a): Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀 W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? Edited May 31 by Robson691 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015907 Share on other sites More sharing options...
Robson691 Posted May 31 Author Report Share #6 Posted May 31 (edited) W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a): Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej 😉 Chyba masz rację🙂👍 Dzięki za wskazówkę. Przy kolejnym wędzeniu tak zrobię. Edited May 31 by Robson691 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015910 Share on other sites More sharing options...
Robson691 Posted May 31 Author Report Share #7 Posted May 31 (edited) Edited May 31 by Robson691 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015911 Share on other sites More sharing options...
Robson691 Posted May 31 Author Report Share #8 Posted May 31 (edited) 14 minut temu, Robson691 napisał(a): Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . Chudziak, dziękuję za komentarz.🙂 Co do solanki, ta wyszła bliska ideału, ale solanka 7% też była u mnie w głowie przed wędzeniem. Myślę że kolejnym razem spróbuję solankę 7 % , wtedy będę miał porównanie co lepiej mi posmakowało. Edited May 31 by Robson691 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015914 Share on other sites More sharing options...
Robson691 Posted May 31 Author Report Share #9 Posted May 31 (edited) W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a): Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +. Dzięki za wiadomość🙂 Mam pytanie. Ja wędziłem standardowo, do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Też pakowałem część serków próżniowo. Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum 6 °???? Dodam tylko, że solanka była na samej soli kamiennej Kłodowskiej bez peklosoli. Nie było to peklowanie. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉 Edited May 31 by Robson691 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015915 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 31 Report Share #10 Posted May 31 12 minut temu, Robson691 napisał(a): Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum 6 °???? W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a): Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015919 Share on other sites More sharing options...
Robson691 Posted May 31 Author Report Share #11 Posted May 31 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie Zgadza się Arkadiusz, dlatego zapytałem o konkrety - Solanka, czy peklosól ( wytrzymałość nawet do pół roku ) ??? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015946 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 31 Report Share #12 Posted May 31 Solanka a co do tak długiego przechowywania to się nie wypowiem bo nigdy tak długo nie przetrzymywałam serków . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015949 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 1 Report Share #13 Posted June 1 12 godzin temu, Robson691 napisał(a): Solanka, czy peklosól Białka mleka nie reagują z tlenkiem azotu czyli nie zachodzi klasyczna reakcja powstawania czerwonej barwy. Białka mleka nie zawierają grupy hemowej. Azotyn sodu nie ma z czym reagować. Do sporządzenia solanki używamy tylko i wyłącznie soli ( NaCl). Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015993 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 1 Report Share #14 Posted June 1 12 godzin temu, Robson691 napisał(a): Solanka, czy peklosól Solanka.Sera nie potrzeba wybarwiać i zabezpieczać bakteriologicznie. Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015995 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted June 1 Report Share #15 Posted June 1 (edited) 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego. Jad kiełbasiany mimo iż tak nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵 . Co do meritum - oczywiście solanka 😀 . Edited June 1 by Wirus Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016016 Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted June 1 Report Share #16 Posted June 1 Te sześć miesięcy, to tak orientacyjnie, bo dokładnie nie ewidencjonuję. Sól tylko kamienna, kłodawska - robię solankę trochę "na oko", zlewam, bo dużo piasku jest, a nie lubię zgrzytów Serki wędzę dwa, trzy razy w roku - po 40-50 szt. Tyle wchodzi do mojej beczki. Wieczorem wkładam do solanki. Następnego dnia po południu kładę na kratki do obcieknięcia i włączam wentylator na kilka godzin. Wieczorem część obtaczam w przyprawach i dalej obsuszanie z wentylatorem. Rano przewożę na RODOS i wędzą się rzadkim dymem do 10 godzin. W dymieniu trafiają się przerwy, bo zrębki potrafią się zawiesić, a ja w pracy. Ale staram się ze dwa razy zajrzeć. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016029 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 1 Report Share #17 Posted June 1 4 godziny temu, wawaldek11 napisał(a): 40-50 szt. Który sklep "skalpujesz" z takiej ilości ? 😉 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016071 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 1 Report Share #18 Posted June 1 6 godzin temu, Wirus napisał(a): Jad kiełbasiany mimo iż tak nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵 Tak wiem.Nawet miód może zawierać pałeczki jadu kiełbasianego. Podobno te z miodu nie są groźne dla człowieka dorosłego , ale nie sprawdzałem i nie mam zamiaru testować.🙂 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016082 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 1 Report Share #19 Posted June 1 Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Który sklep "skalpujesz" z takiej ilości ? 😉 Zapewne netto przy szczecińskiej 🤣 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016083 Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted June 1 Report Share #20 Posted June 1 Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często. 20 godzin w solance przy mało zwięzłym produkcie robiło złą robotę. Czasem udaje się kupić na raz, a czasem na raty. Wykorzystuję też mobilność innych smakoszy, np. szwagra, który czyści sklepy w Szczecinie. Ale 50szt. to nie jest jakaś olbrzymia ilość przy innych udziałowcach Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016120 Share on other sites More sharing options...
Henry82 Posted June 2 Report Share #21 Posted June 2 W dniu 31.05.2025 o 17:44, Robson691 napisał(a): Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀 W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? W selgrosie największy wybór ich a można je dostać też w stokrotce Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016179 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted June 2 Report Share #22 Posted June 2 W dniu 1.06.2025 o 23:21, wawaldek11 napisał(a): Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często. Uważam ,że najbardziej zwarte są jednak serki Capri z Sierpca . 1 Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016280 Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted June 3 Report Share #23 Posted June 3 Pilos z Lidla są najlepsze do wędzenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016318 Share on other sites More sharing options...
Henry82 Posted June 3 Report Share #24 Posted June 3 Tylko nie zdziwcie się że te dla Lidla pod logo PILOS mogą być z tej samej mleczarni co Capri z Sierpca bo ta mleczarnia robi też dla Lidla 🤣🤣🤣 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016330 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 3 Report Share #25 Posted June 3 13 minut temu, Henry82 napisał(a): Tylko nie zdziwcie się że te dla Lidla pod logo PILOS mogą być z tej samej mleczarni co Capri z Sierpca bo ta mleczarnia robi też dla Lidla 🤣🤣🤣 Nie , nie dziwimy się , ale te bez logo lidla są trochę bardziej zwarte i do wędzenia po prostu lepsze. Różnica niewielka ale jak się dwa porówna to wyczuwalna. Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016335 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.