Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉

Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio"

Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4

12 serków - 1 sztuka = 250 g
Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min.  4° / 6° max 

Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie 

1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz 

 

Przyprawy:
1 wersja: 4 serki: skład --- >>>

Papryka słodka -  4 łyżeczki
Papryka ostra - 1 łyżeczka
Papryka wędzona - 2 łyżeczki 
Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka 
Majeranek - 2 łyżeczki 
Czarnuszka - 2 łyżeczki

2 wersja: 4 serki: skład  --- >>> 
Czosnek niedźwiedzi 

3 wersja:  4 serki: skład --- >> bez przypraw



Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max

Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max.

Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h

Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min.

PODSUMOWANIE:

Efekt finalny wyszedł takowy: 

Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało.

Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka,
lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego. 

Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂

Pozdrawiam: Robson691

 

Screenshot_20250530_000903_Gallery.jpg

Screenshot_20250530_000832_Gallery.jpg

Screenshot_20250530_001038_Gallery.jpg

Edited by Robson691
  • Like 2
  • Robson691 changed the title to Wędzenie serków typu włoskiego

Eleganckie te serki, ja robię w przyprawach gotowych takich jak:

Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Suszone pomidory z oliwkami

 

Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej  😉

Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . 

  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Piękne serki👍

Robię podobnie, tylko niektóre partie dłużej wędzę w rzadkim dymie, a raczej podsuszam, bo lubię tarty na kanapkach. 

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +.

Posted (edited)
W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a):

Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀

W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? 

Edited by Robson691
Posted (edited)
W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a):

Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej  😉

Chyba masz rację🙂👍 Dzięki za wskazówkę. Przy kolejnym wędzeniu tak zrobię.

Edited by Robson691
Posted (edited)
14 minut temu, Robson691 napisał(a):

 

Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc 

 

Chudziak, dziękuję za komentarz.🙂 Co do solanki, ta wyszła bliska ideału, ale solanka 7% też była u mnie w głowie przed wędzeniem. Myślę że kolejnym razem spróbuję solankę 7 % , wtedy będę miał  porównanie co lepiej mi posmakowało.

Edited by Robson691
Posted (edited)
W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a):

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +.

Dzięki za wiadomość🙂 Mam pytanie. Ja wędziłem standardowo, do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Też pakowałem część serków próżniowo. Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum

6 °???? Dodam tylko, że solanka była na samej soli kamiennej Kłodowskiej bez peklosoli. Nie było to peklowanie. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

Edited by Robson691
12 minut temu, Robson691 napisał(a):

Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum

6 °????

 

W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a):

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie

Zgadza się Arkadiusz, dlatego zapytałem o konkrety - Solanka, czy peklosól ( wytrzymałość nawet do pół roku ) ???

Solanka a co do tak długiego przechowywania to się nie wypowiem bo nigdy tak długo nie przetrzymywałam serków .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

12 godzin temu, Robson691 napisał(a):

Solanka, czy peklosól

Białka mleka nie reagują z tlenkiem azotu czyli nie zachodzi klasyczna reakcja powstawania czerwonej barwy. Białka mleka nie zawierają grupy hemowej. Azotyn sodu nie ma z czym reagować.  

Do sporządzenia solanki używamy tylko i wyłącznie soli ( NaCl).

12 godzin temu, Robson691 napisał(a):

Solanka, czy peklosól

Solanka.Sera nie potrzeba wybarwiać i zabezpieczać bakteriologicznie. Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego.

Jad kiełbasiany mimo iż tak  nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵 .

 

Co do meritum - oczywiście solanka 😀 .

Edited by Wirus
Pozdrawiam Wirus.

Te sześć miesięcy, to tak orientacyjnie, bo dokładnie nie ewidencjonuję. Sól tylko kamienna, kłodawska - robię solankę trochę "na oko", zlewam, bo dużo piasku jest, a nie lubię zgrzytów :D  Serki wędzę dwa, trzy razy w roku - po 40-50 szt. Tyle wchodzi do mojej beczki.

Wieczorem wkładam do solanki. Następnego dnia po południu kładę na kratki do obcieknięcia i włączam wentylator na kilka godzin. Wieczorem część obtaczam w przyprawach i dalej obsuszanie z wentylatorem. Rano przewożę na RODOS i wędzą się rzadkim dymem do 10 godzin. W dymieniu trafiają się przerwy, bo zrębki potrafią się zawiesić, a ja w pracy. Ale staram się ze dwa razy zajrzeć. 

 

 

serki 2.jpg

serki.jpg

serki3.jpg

6 godzin temu, Wirus napisał(a):

Jad kiełbasiany mimo iż tak  nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵

Tak wiem.Nawet miód może zawierać pałeczki jadu kiełbasianego. Podobno te z miodu nie są groźne dla człowieka dorosłego , ale nie sprawdzałem i nie mam zamiaru testować.🙂

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często. 20 godzin w solance przy mało zwięzłym produkcie robiło złą robotę.

Czasem udaje się kupić na raz, a czasem na raty. Wykorzystuję też mobilność innych smakoszy, np. szwagra, który czyści sklepy w Szczecinie. Ale 50szt. to nie jest jakaś olbrzymia ilość przy innych udziałowcach :)

 

W dniu 31.05.2025 o 17:44, Robson691 napisał(a):

Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀

W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? 

W selgrosie największy wybór ich a można je dostać też w stokrotce 

W dniu 1.06.2025 o 23:21, wawaldek11 napisał(a):

Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często.

 Uważam ,że najbardziej zwarte są jednak serki Capri z Sierpca .

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

13 minut temu, Henry82 napisał(a):

Tylko nie zdziwcie się że te dla Lidla pod logo PILOS mogą być  z tej samej mleczarni co Capri z Sierpca bo ta mleczarnia robi też dla Lidla  🤣🤣🤣

Nie , nie dziwimy się , ale te bez logo lidla są trochę bardziej zwarte i do wędzenia po prostu lepsze. Różnica niewielka ale jak się dwa porówna to wyczuwalna. 

Muskie - to ryba 🙃

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.