Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉

Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio"

Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4

12 serków - 1 sztuka = 250 g
Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min.  4° / 6° max 

Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie 

1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz 

Przyprawy:
1 wersja: 4 serki: skład --- >>>

Papryka słodka -  4 łyżeczki
Papryka ostra - 1 łyżeczka
Papryka wędzona - 2 łyżeczki 
Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka 
Majeranek - 2 łyżeczki 
Czarnuszka - 2 łyżeczki

2 wersja: 4 serki: skład  --- >>> 
Czosnek niedźwiedzi 

3 wersja:  4 serki: skład --- >> bez przypraw

Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max

Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max.

Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h

Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min.

PODSUMOWANIE:

Efekt finalny wyszedł takowy: 

Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało.

Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka,
lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego. 

Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂

Pozdrawiam: Robson691

Screenshot_20250530_000903_Gallery.jpg

Screenshot_20250530_000832_Gallery.jpg

Screenshot_20250530_001038_Gallery.jpg

Edited by Robson691
  • Like 2
  • Robson691 changed the title to Wędzenie serków typu włoskiego

Eleganckie te serki, ja robię w przyprawach gotowych takich jak:

Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Suszone pomidory z oliwkami

Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej  😉

Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . 

• Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Piękne serki👍

Robię podobnie, tylko niektóre partie dłużej wędzę w rzadkim dymie, a raczej podsuszam, bo lubię tarty na kanapkach. 

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +.

Posted (edited)
W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a):

Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀

W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? 

Edited by Robson691
Posted (edited)
W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a):

Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej  😉

Chyba masz rację🙂👍 Dzięki za wskazówkę. Przy kolejnym wędzeniu tak zrobię.

Edited by Robson691
Posted (edited)
14 minut temu, Robson691 napisał(a):

Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc 

Chudziak, dziękuję za komentarz.🙂 Co do solanki, ta wyszła bliska ideału, ale solanka 7% też była u mnie w głowie przed wędzeniem. Myślę że kolejnym razem spróbuję solankę 7 % , wtedy będę miał  porównanie co lepiej mi posmakowało.

Edited by Robson691
Posted (edited)
W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a):

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +.

Dzięki za wiadomość🙂 Mam pytanie. Ja wędziłem standardowo, do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Też pakowałem część serków próżniowo. Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum

6 °???? Dodam tylko, że solanka była na samej soli kamiennej Kłodowskiej bez peklosoli. Nie było to peklowanie. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

Edited by Robson691
12 minut temu, Robson691 napisał(a):

Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum

6 °????

W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a):

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie

Zgadza się Arkadiusz, dlatego zapytałem o konkrety - Solanka, czy peklosól ( wytrzymałość nawet do pół roku ) ???

Solanka a co do tak długiego przechowywania to się nie wypowiem bo nigdy tak długo nie przetrzymywałam serków .

Kalidasa V w n.e.

12 godzin temu, Robson691 napisał(a):

Solanka, czy peklosól

Białka mleka nie reagują z tlenkiem azotu czyli nie zachodzi klasyczna reakcja powstawania czerwonej barwy. Białka mleka nie zawierają grupy hemowej. Azotyn sodu nie ma z czym reagować.  

Do sporządzenia solanki używamy tylko i wyłącznie soli ( NaCl).

12 godzin temu, Robson691 napisał(a):

Solanka, czy peklosól

Solanka.Sera nie potrzeba wybarwiać i zabezpieczać bakteriologicznie. Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego.

Jad kiełbasiany mimo iż tak  nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵 .

Co do meritum - oczywiście solanka 😀 .

Edited by Wirus
Pozdrawiam Wirus.

Te sześć miesięcy, to tak orientacyjnie, bo dokładnie nie ewidencjonuję. Sól tylko kamienna, kłodawska - robię solankę trochę "na oko", zlewam, bo dużo piasku jest, a nie lubię zgrzytów :D  Serki wędzę dwa, trzy razy w roku - po 40-50 szt. Tyle wchodzi do mojej beczki.

Wieczorem wkładam do solanki. Następnego dnia po południu kładę na kratki do obcieknięcia i włączam wentylator na kilka godzin. Wieczorem część obtaczam w przyprawach i dalej obsuszanie z wentylatorem. Rano przewożę na RODOS i wędzą się rzadkim dymem do 10 godzin. W dymieniu trafiają się przerwy, bo zrębki potrafią się zawiesić, a ja w pracy. Ale staram się ze dwa razy zajrzeć. 

serki 2.jpg

serki.jpg

serki3.jpg

6 godzin temu, Wirus napisał(a):

Jad kiełbasiany mimo iż tak  nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵

Tak wiem.Nawet miód może zawierać pałeczki jadu kiełbasianego. Podobno te z miodu nie są groźne dla człowieka dorosłego , ale nie sprawdzałem i nie mam zamiaru testować.🙂

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często. 20 godzin w solance przy mało zwięzłym produkcie robiło złą robotę.

Czasem udaje się kupić na raz, a czasem na raty. Wykorzystuję też mobilność innych smakoszy, np. szwagra, który czyści sklepy w Szczecinie. Ale 50szt. to nie jest jakaś olbrzymia ilość przy innych udziałowcach :)

W dniu 31.05.2025 o 17:44, Robson691 napisał(a):

Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀

W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? 

W selgrosie największy wybór ich a można je dostać też w stokrotce 

W dniu 1.06.2025 o 23:21, wawaldek11 napisał(a):

Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często.

Uważam ,że najbardziej zwarte są jednak serki Capri z Sierpca .

• Like 1

Kalidasa V w n.e.

13 minut temu, Henry82 napisał(a):

Tylko nie zdziwcie się że te dla Lidla pod logo PILOS mogą być  z tej samej mleczarni co Capri z Sierpca bo ta mleczarnia robi też dla Lidla  🤣🤣🤣

Nie , nie dziwimy się , ale te bez logo lidla są trochę bardziej zwarte i do wędzenia po prostu lepsze. Różnica niewielka ale jak się dwa porówna to wyczuwalna. 

Muskie - to ryba 🙃