Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry.

Na Forum zarejestrowałem się w około 2010 r. i czasem sobie z przyjemnością przeglądam, ale post to mój pierwszy.

I od razu z pytaniem: pekluje na sucho większą część poporcjowanego dziczka (tusza miała 30kg) i w sobotę idzie do pieca chlebowego. Pierwszy raz dzik...... Wpadłem na "genialny" pomysł, żeby może jednak zrobić go z kaszą gryczaną zamiast ziemniaków (ostatnio robiłem jagnię z ziemniakami, mięso spoko, ale ziemniaki jakieś takie wodniste się zrobiły) i mój pomysł jest taki, żeby pójść na łatwiznę i do brytfanki (na i obok mięsa) wsypać kaszę, warzywa, pokrywka i do pieca :)  Ale gdzie nie czytam, to kasza jest gotowana wcześniej i wszystkie przepisy jakie znalazłem, dotyczą wypełnienia tuszy ugotowaną kaszą (ze smalcem, boczkiem itd) a ja mam już porcje mięsa i zastanawiam się czy mój pomysł się sprawdzi?

Pomożecie? 

Dziękuję.

Brytfanka.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23059-dzik-poporcjowany-z-kasz%C4%85/

59 minut temu, Piotrek1976 napisał(a):

żeby pójść na łatwiznę i do brytfanki (na i obok mięsa) wsypać kaszę, warzywa

Łatwo nie będzie. Jednak do kaszy jest potrzebna woda. 😀

Ugotuj kaszę osobno. Po upieczeniu dziczyzny sos z pieczenia wymieszaj z kaszą i podawaj z mięsem. 

Upiekłem. 3,5 h się piekło. Duże kawałki bardzo dobre, mniejsze (kilka szt) trochę się spiekły.

Generalnie wyszło smaczne i wszystkim smakowało. Kasza najlepsza :)

W ferworze walki nie zrobiłem zdjęcia po upieczeniu, więc słabo trochę.....

Dziękuję raz jeszcze za pomoc z kaszą.