Piotrek1976 Posted June 4 Report Share #1 Posted June 4 Dzień dobry. Na Forum zarejestrowałem się w około 2010 r. i czasem sobie z przyjemnością przeglądam, ale post to mój pierwszy. I od razu z pytaniem: pekluje na sucho większą część poporcjowanego dziczka (tusza miała 30kg) i w sobotę idzie do pieca chlebowego. Pierwszy raz dzik...... Wpadłem na "genialny" pomysł, żeby może jednak zrobić go z kaszą gryczaną zamiast ziemniaków (ostatnio robiłem jagnię z ziemniakami, mięso spoko, ale ziemniaki jakieś takie wodniste się zrobiły) i mój pomysł jest taki, żeby pójść na łatwiznę i do brytfanki (na i obok mięsa) wsypać kaszę, warzywa, pokrywka i do pieca Ale gdzie nie czytam, to kasza jest gotowana wcześniej i wszystkie przepisy jakie znalazłem, dotyczą wypełnienia tuszy ugotowaną kaszą (ze smalcem, boczkiem itd) a ja mam już porcje mięsa i zastanawiam się czy mój pomysł się sprawdzi? Pomożecie? Dziękuję. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23059-dzik-poporcjowany-z-kasz%C4%85/ Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 4 Report Share #2 Posted June 4 59 minut temu, Piotrek1976 napisał(a): żeby pójść na łatwiznę i do brytfanki (na i obok mięsa) wsypać kaszę, warzywa Łatwo nie będzie. Jednak do kaszy jest potrzebna woda. 😀 Ugotuj kaszę osobno. Po upieczeniu dziczyzny sos z pieczenia wymieszaj z kaszą i podawaj z mięsem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23059-dzik-poporcjowany-z-kasz%C4%85/#findComment-1016626 Share on other sites More sharing options...
Piotrek1976 Posted June 4 Author Report Share #3 Posted June 4 No tak…kasza + woda. Czasem proste wnioski są tak trudne, że ciężko je wysnuć. Szukamy rozwiązań i przyczyn daleko, a są one najprostszymi z możliwych 🙂 Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23059-dzik-poporcjowany-z-kasz%C4%85/#findComment-1016638 Share on other sites More sharing options...
Piotrek1976 Posted June 10 Author Report Share #4 Posted June 10 Upiekłem. 3,5 h się piekło. Duże kawałki bardzo dobre, mniejsze (kilka szt) trochę się spiekły. Generalnie wyszło smaczne i wszystkim smakowało. Kasza najlepsza W ferworze walki nie zrobiłem zdjęcia po upieczeniu, więc słabo trochę..... Dziękuję raz jeszcze za pomoc z kaszą. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23059-dzik-poporcjowany-z-kasz%C4%85/#findComment-1017528 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.