Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

trochę za szybko kręci

A jakie powinny być obroty takiej zabawki?

Ilość obrotów bębna: 50 [obr/min]

Tak podaje sprzedawca...

No i podstawowe pytanie, czy jest sens inwestować w taką ,,zabawkę" kasę. 18 litrów czyli wejdzie pewnie jakieś 70%, w mieszałkę 20L wrzucam ok 15kg w ten bęben wejdzie ze 3 szynki ok 1,5kg max (tak mi się wydaje)

26 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jest szansa, że wydam kilkadziesiąt tysięcy PLN na produkcję 10 kg miesięcznie. 

Teraz pytanie, czy warta skórka wyprawki?

Podstawowe pytanie brzmi? do czego chcesz wykorzystać to urządzenie? Warto precyzyjnie określić, w jakim celu będzie używane i jakie konkretne korzyści lub efekty chcesz osiągnąć dzięki tej inwestycji. Jasne sprecyzowanie swoich oczekiwań pozwoli ocenić, czy wybrany sprzęt faktycznie spełni Twoje potrzeby i czy będzie to zakup opłacalny.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Teraz, SZCZEPAN napisał(a):

Podstawowe pytanie brzmi? do czego chcesz wykorzystać to urządzenie? Warto precyzyjnie określić, w jakim celu będzie używane i jakie konkretne korzyści lub efekty chcesz osiągnąć dzięki tej inwestycji. Jasne sprecyzowanie swoich oczekiwań pozwoli ocenić, czy wybrany sprzęt faktycznie spełni Twoje potrzeby i czy będzie to zakup opłacalny.

@SZCZEPAN

Napisałem wyraźnie. Pamiętaj że to forum ma w nazwie wędliny DOMOWE. 

Wybacz, że krzyczę dużymi literami. Przynajmniej wiadomo, że nie jestem chat gpt albo inne ustrojstwo.😁

1 minutę temu, SZCZEPAN napisał(a):

czy będzie to zakup opłacalny.

Krzysztof będzie👍. Pomimo, że jestem pasjonatem to uważam, że zawsze warto powalczyć o produkt premium. 

20 minut temu, szrekPL napisał(a):

, w mieszałkę 20L wrzucam ok 15kg

To dwie różne maszyny bez porównania!

A jakie powinny być obroty takiej zabawki?

Krzysztof ci precyzyjnie odpowie ponieważ to zależy jaki produkt chcesz osiągnąć. Myślę ale max to 9/min żeby osiągnąć delikatny wyrób. 

50 minut temu, quadro555 napisał(a):

wydam kilkadziesiąt tysięcy PLN na produkcję 10 kg miesięcznie

Urządzenie jest póki co w ,,dziale" pomysł, co do kasy owszem najtańsze nie jest ale byłaby zrzuta w mojej ,,spółdzielni" więc do przełknięcia.

20 minut temu, SZCZEPAN napisał(a):

do czego chcesz wykorzystać to urządzenie?

Sprawa wydaje mi się oczywista, poprawa jakości wykonywanych wędzonek, z tego co wyczytałem polepsza kruchość i soczystość(chociaż tu akurat zbyteczne u mnie) zwiększa wchłanianie solanki, u Karola na stronie czytałem o masowaniu szynek

16 minut temu, Grzewlod napisał(a):

To dwie różne maszyny bez porównania!

Grzegorz wiem o tym , zastosowałem porównanie tylko jako zobrazowanie L/kg w mieszarce tu jest zupełnie inna sprawa 

22 minuty temu, quadro555 napisał(a):

Pamiętaj że to forum ma w nazwie wędliny DOMOWE. 

Tak to prawd ale czy nie można w domu spróbować robić trochę inaczej np,,bardziej profesjonalnie" ?

Póki co jak pisałem jestem na etapie oglądanie , zastanawianie się no i dowiadywanie się czy jest sens.

22 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Urządzenie jest póki co w ,,dziale" pomysł, co do kasy owszem najtańsze nie jest ale byłaby zrzuta w mojej ,,spółdzielni" więc do przełknięcia.

Sprawa wydaje mi się oczywista, poprawa jakości wykonywanych wędzonek, z tego co wyczytałem polepsza kruchość i soczystość(chociaż tu akurat zbyteczne u mnie) zwiększa wchłanianie solanki, u Karola na stronie czytałem o masowaniu szynek

Grzegorz wiem o tym , zastosowałem porównanie tylko jako zobrazowanie L/kg w mieszarce tu jest zupełnie inna sprawa 

Tak to prawd ale czy nie można w domu spróbować robić trochę inaczej np,,bardziej profesjonalnie" ?

Póki co jak pisałem jestem na etapie oglądanie , zastanawianie się no i dowiadywanie się czy jest sens.

Skoro zostałem wywołany do tablicy. 

Ok chcesz to kup. Twoja sprawa. Możesz nawet kupić masarnię. Pamiętaj Piotrze tylko o jednym. Wędliny Domowe.

@SZCZEPAN zapewnie Tobie podpowie jak zrobić kabanosy z karkówki, bez peklowania mięsa. 🤣🤣🤣

Dawno temu zrobiłem takie ,,cudo" słabe było...:facepalm:

Karwa mać. Piotrek cytuj do końca.  To @SZCZEPANpropaguje kabanki z karkówki.

Na moje pytania zabrakło odpowiedzi. 

Nie wiem czy gpt zglupialo. 

54 minuty temu, szrekPL napisał(a):

W domu nie można ale już w szopie można😉😀.

Urządzenie, które wskazałeś zapewne nie ma falownika sądząc po jego cenie więc przy tej liczbie obrotów jest dla nas bezużyteczne. 

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

W domu nie można ale już w szopie można😉😀.

Urządzenie, które wskazałeś zapewne nie ma falownika sądząc po jego cenie więc przy tej liczbie obrotów jest dla nas bezużyteczne.