Jump to content

Recommended Posts

Zakładam temat z tytułu że na rynku mamy wiele nowych materiałów do budowy wędzarni które są niedocenione i nie zauważone.  Uporczywie powielamy błędy budowlane w wykonaniu takich budowli. Forum też... bardzo sie przyczynia do budowy żle budowanych wędzarni jak i żle wykorzystywanych materiałów. I błądzimy ..a szczególnie nowi od projektu do projektu na swój sposób rozumiejąc dwa zagadnienia. Jak wędzić i w czym? Jak zbudować i potem dobrze wędzić. Tak powinno to wyglądać. A jest na odwrót . Najpierw powielamy jakiś projekt a potem pytamy jak wędzić w tym projekcie. Uważam że zacznijmy od zrozumienia jak i z czego budować. Forum propaguje wiele projektów które są amatorskimi przemyśleniami   zlepków dyskusji oraz rysunków . Może czas jest na to aby założyć temat.. kiedyś i dziś.  Mam wrażenie ze wiedza w budowie wędzarni TU sie zatrzymała. Nie przecedziła ziaren... Czyli jak byśmy stali w miejscu z 60 lat lub więcej.  Forum skupia sie nad wędlinami itp i racja. Wiele sie dzieje... wiele wiedzy z której czerpiemy wiedzę. Ale budowa jak dla mnie to jakiś kosmos.  Teorie i  spiski ... Może zaczniemy budować stosując zasady i materiał wedle jego predyspozycji a nie domniemań. Dla forum szczerze mam coraz mało serca za to widze. Jak pamiętam to zostałem raz zbanowany przez Maxela za np materiał ,,, perlit.  Bardzo dobry materiał do i izolacji  to tak na początek. Wełna... bardzo dobry materiał którego się boimy. Nie potrzebnie. W zależności jak użyjemy materiały. wystarczy wełna skalna 2.5 cm aby dać dobrą izolacje dla wędzarni. 10 cm wełny to przesada. Max 5 cm i wynik zimą będzie aż nad. To tak parę tematów. Zatem pyt. Jakie materiały występują na rynku w tym czasie które mogę zmodernizować nam projekt?  Ręczę że unikniemy kosztów i domniemań jak i nie potrzebnych rozterek.  Na forum jest tyle projektów które są niezweryfikowane i powielane w budowie. Jak by jeden sory za słowo... śmietnik przestarzałych przemyśleń i użycia materiałów. Rozumiem że kiedyś na rynku nie było tyle możliwości ale dziś?  Może czas to zrozumieć. 

Edited by januszfeniks

Cześć , w  tym poście po przeczytaniu jasno da się wyczuć chaos , czyli to co chcesz zmienić i nawrócić kolegów budujących swoje nowe wędzarnie, na drogę stosowania "prawidłowych materiałów " .Zarzucasz forumowiczom ,że  

11 godzin temu, januszfeniks napisał(a):

  Uporczywie powielamy błędy budowlane w wykonaniu takich budowli. Forum też... bardzo się przyczynia do budowy żle budowanych wędzarni jak i żle wykorzystywanych materiałów. I błądzimy ......

 Rozumiem ,ze możesz mieć poczucie misji naprawy tak ważnej gałęzi gospodarki i hobby, czytając codziennie forum nie widać w treści by forumowicze mieli poczucie winy ,że popełniają błędy, te w dodatku zawsze mogą skonsultować na bieżąco.

Pozdrawiam Wojciech.

Wojciech Pacan
12 godzin temu, januszfeniks napisał(a):

wełna skalna 2.5 cm aby dać dobrą izolacje

Ja mam zastosowaną właśnie wełnę skalną(5cm) i bardzo sobie chwale ale sprawdzianem będą nadciągające zimne miesiące, póki co zimy jeszcze nie widziała.

5 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Ja mam zastosowaną właśnie wełnę skalną(5cm) i bardzo sobie chwale ale sprawdzianem będą nadciągające zimne miesiące, póki co zimy jeszcze nie widziała.

Wstawiałem też wełnę 5 cm i parametry były bardzo dobre. Przy wełnie 2.5 cm uzyskuje sie tez bardzo dobre efekty. Mało spalania drewna i utrzymanie stabilnej temperatury. W moich projektach mam również palenisko zaizolowane wełną . Praktycznie rozpalam podkładam drewno i wędzę. Nie czekam na wygrzanie się wędzarni ponieważ na start mam już odpowiednia temperaturę. I na cały proces spalam do 4 polanek drewna. 

18 godzin temu, januszfeniks napisał(a):

Uporczywie powielamy błędy budowlane w wykonaniu takich budowli. Forum też... bardzo sie przyczynia do budowy żle budowanych wędzarni jak i żle wykorzystywanych materiałów.

Napisz proszę co masz na myśli, przytocz przykłady powielanych błędów i napisz jak to poprawnie powinno zostać wybudowane🤔.

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Mam prośbę do Administracji o usunięcie postów nie związanych z tematem ponieważ za chwilę zrobi się śmietnik z powodu nikomu nie potrzebnych prywatnych animozji.  

Dziękuję.  Również poproszę. 

 

Co do tematu. Proszę autora zdjęcia nie gniewać sie na przykładowe zdjęcie które pokazuje błędy i na tym zdjęciu możemy omówić co się stało. Trudno stwierdzić na podstawie zdjęcia i pęknięciom nad drzwiczkami paleniska czy to przez przezbrojenie paleniska czy też za ciasno zbudowane i zapewne szamot nie miał gdzie uciekać. A wystarczyło między cegłę szamotową  a cegłę czerwoną włożyć matę ceramiczna. Jeśli to wina np nadproża to wystarczyło dać pręt gładki z końcami pręta wolną pracującego na rozszerzalność. Często pisałem o nawinięciu np taśmy papierowej na końce prętów. Jeśli został włożony pręt żebrowany to wynik mamy. Stal zakotwiona nie ma jak się ślizgać i rozerwała mur. To takie domniemania na tą chwilę które przychodzą mi do głowy. Nie ma możliwości rozebrania by sie o tym przekonać. Teraz same drzwiczki. Zbyt małe, wąskie i z rusztem. Do takich budowli średnio przydatne. I ostatnia kwestia. Nie rozumiem dlaczego budowniczy wykonał druga że tak nazwę komorę na komorą główną? Chłodne powietrze jest zasysane do komina bo łatwiej i bliżej w wygrzanym kominie i dym z dolnej części nie ma takiego ciągu i szybciej wybije na zewnątrz bliższą mu droga. To tak jak bym na klatce schodowej na ostatnim piętrze otworzyć okno i paląc w kotłowni przy otwartych drzwiczkach dym leci na klatkę. Do tego z  zaznaczenia wychodzi że komin jest z boku i do tego ujście też z boku. To są poważne błędy które eliminują sprawne działanie tego urządzenia. Większość wędzarni kanałowych ma tego typu problemy.  Projekty kanałowe są bardziej pracochłonne i kosztowniejsze w wykonaniu i trudniejsze w obsłudze. Autor zdjęcia wspomina o szyberku. W wędzarni nie potrzebujemy szybra który jest tylko dodatkiem aby nam utrudnić obsługę. 

Teraz, januszfeniks napisał(a):

Dziękuję.  Również poproszę. 

 

Co do tematu. Proszę autora zdjęcia nie gniewać sie na przykładowe zdjęcie które pokazuje błędy i na tym zdjęciu możemy omówić co się stało. Trudno stwierdzić na podstawie zdjęcia i pęknięciom nad drzwiczkami paleniska czy to przez przezbrojenie paleniska czy też za ciasno zbudowane i zapewne szamot nie miał gdzie uciekać. A wystarczyło między cegłę szamotową  a cegłę czerwoną włożyć matę ceramiczna. Jeśli to wina np nadproża to wystarczyło dać pręt gładki z końcami pręta wolną pracującego na rozszerzalność. Często pisałem o nawinięciu np taśmy papierowej na końce prętów. Jeśli został włożony pręt żebrowany to wynik mamy. Stal zakotwiona nie ma jak się ślizgać i rozerwała mur. To takie domniemania na tą chwilę które przychodzą mi do głowy. Nie ma możliwości rozebrania by sie o tym przekonać. Teraz same drzwiczki. Zbyt małe, wąskie i z rusztem. Do takich budowli średnio przydatne. I ostatnia kwestia. Nie rozumiem dlaczego budowniczy wykonał druga że tak nazwę komorę na komorą główną? Chłodne powietrze jest zasysane do komina bo łatwiej i bliżej w wygrzanym kominie i dym z dolnej części nie ma takiego ciągu i szybciej wybije na zewnątrz bliższą mu droga. To tak jak bym na klatce schodowej na ostatnim piętrze otworzyć okno i paląc w kotłowni przy otwartych drzwiczkach dym leci na klatkę. Do tego z  zaznaczenia wychodzi że komin jest z boku i do tego ujście też z boku. To są poważne błędy które eliminują sprawne działanie tego urządzenia. Większość wędzarni kanałowych ma tego typu problemy.  Projekty kanałowe są bardziej pracochłonne i kosztowniejsze w wykonaniu i trudniejsze w obsłudze. Autor zdjęcia wspomina o szyberku. W wędzarni nie potrzebujemy szybra który jest tylko dodatkiem aby nam utrudnić obsługę. 

 

1000012504.jpg.ece6f148e3add0d272c21bca55abeef5.jpg

21 godzin temu, januszfeniks napisał(a):

Może zaczniemy budować stosując zasady i materiał wedle jego predyspozycji a nie domniemań

Chętnie dowiedziałbym się więcej o tych materiałach, które proponujesz do modernizacji projektów – szczególnie o izolacjach jak perlit czy wełna skalna i o tym, jak najlepiej je wykorzystać. 

 

/

Edited by SZCZEPAN

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Januszfeniks, proponuję byś opatentował swoje złote myśli dotyczące zbrojenia i owijania końcówek papierem, wraz z teorią ciągu w kominie, którą tu lansujesz.

To co piszesz to nijak ma się do wiedzy fachowej, dobrej praktyki budowlanej.

To są brednie i fantazje. To był już ostatni mój wpis w tym temacie.

Wojciech Pacan
9 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Januszfeniks, proponuję byś opatentował swoje złote myśli dotyczące zbrojenia i owijania końcówek papierem, wraz z teorią ciągu w kominie, którą tu lansujesz.

To co piszesz to nijak ma się do wiedzy fachowej, dobrej praktyki budowlanej.

To są brednie i fantazje. To był już ostatni mój wpis w tym temacie.

Dziękuje. uff. 

 

9 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

Chętnie dowiedziałbym się więcej o tych materiałach, które proponujesz do modernizacji projektów – szczególnie o izolacjach jak perlit czy wełna skalna i o tym, jak najlepiej je wykorzystać. 

 

/

 Zatem czas na złote myśli a raczej praktykę z materiałami jak również szkoła i wiedza zdobyta w trakcie prac i owocnych kreatywnych rozmów z wymiany doświadczeń. Którymi dziele się tu. Temat   co do wiązań nadproży  i np zastosowania pręta gładkiego do tego zawiniętego np taśma nie jest przeze mnie wydumany. Stosują go zduni w swoich pracach. Wstawie zdjęcie realizacji kominka który ma zastosowane takie rozwiązania wykonanego przez Eugeniusza Majora. Z takim człowiekiem można przegadać kreatywnie cały wieczór. człowiek wiedza. Troszkę zarozumiały a może i więcej co też dodaje mu uroku. Jak sam mówi cytat. ,Artysta powinien być troszkę zarozumiały bo i tak wielu go nie zrozumie,.   I zgadzam sie z nim. Bezowocne dyskusje a raczej kopanie sie bez podawania przykładów i  nie wykazując się wiedzą nie prowadzą do niczego i świadczą o niskiej wiedzy dyskutanta.  Aby stworzyć taka realizację zachowując delikatność budowli potrzebna jest duża wiedza z warunkami jakie występują w kominku oraz z materiałami. Rynek oferuje nam wiele gotowych rozwiązań ale,  w wielu pracach trzeba kreatywnie  stworzyć samemu mieszankę odpowiadającą naszej pracy. Dzięki temu osiągniemy wyższe cele i parametry przy budowie.    Co do perlitu i  certydu ... Pierwszy bardzo dobry materiał izolacyjny. Produkowane są mieszanki akustyczne i termiczne z tego materiału. Jest bardzo lekki. Dzięki jego właściwościom często stosuje  go w różnych rozwiązaniach gdzie inna metoda nie zdaje egzaminu. Np możemy wykonać zaprawę tynkarska na bazie cementu i zastopować ją do otynkowania komina który za bardzo się wychładza. Na kominy zewnętrzne gdzie nie mamy sposobności ocieplenia go w inny sposób. Dzięki temu parametry komina wzrosną. Jeśli użyjemy np zaprawy oraz siatki jako konstrukcji to uzyskać możemy lekką i trwałą konstrukcje. do tego możemy uzyskać różnorodne kształty modelując przestrzeń. Np wykonanie okapu nad kuchnią czy wędzarnia. Gdzie potrzebujemy lekkiego materiału i wytrzymałego. Teraz Certyd. Bardzo wytrzymałe i  lekkie  kruszywo które na co dzień wykorzystuję w swoich pracach do tego dobra izolacyjność na temperatury..  Dzięki temu mogłem odciążyć swoje budowle o ponad 150/180 kg. Biorąc wyjściową tradycyjnie wagę z 500 kg. Materiał jest wykorzystywany przy odlewaniu grilli itp które często widzimy w sprzedaży. Z tym materiałem można odlewać stropy lekkie i bardziej wytrzymałe. Dzięki temu możemy zredukować stal zbrojeniową w stropach. Z informacji jakie mam, udało się zwiększyć moc betonu w stropie od tradycyjnych stropów.  A to dzięki temu ze Certyd jest ostry co daje większe zakotwienie go mieszance. Piasek ma strukturę owalną która zmniejsza wytrzymałość mieszanek.  Dlatego dodaje się kruszywo łamane ostre. Co daje nam wzrost wagi. Jeśli umiejętnie i z głową wykorzystamy możliwości takich materiałów osiągniemy dużo wyższe parametry użytkowe. Z 3 lata temu płyta pod wędzarnie warzyła tyle że w dwóch mieliśmy co nieść. Dziś sam przenoszę taką płytę bez problemów. Podsumowując. Dzięki takim materiałom jesteśmy wstanie uzyskać fajniejsze elementy w realizacjach. Często chcieli byśmy np stworzyć coś ciekawego sami w ogrodzie, np donicę itp Ale brak nam wiedzy jak to wykonać.  Tu są możliwości. W moich pracach jestem w stanie uzyskać ściankę np 2,5/3 cm która jest lekka i wytrzymała oczywiście zachowując odpowiednia technologię w wykonawstwie. Etapy prac i materiały  itp.. Dzięki temu budowle zajmują mniej miejsca. Jeśli założymy że mamy 6 szt ścianek z tradycyjnej cegły 12 cm to zyskujemy ponad 50 cm. Na realizacji to już dodatkowe miejsce na blat roboczy itp. 

v.jpg

498105739_9503296249738321_2986165543564278574_n.jpg

  • Like 1

Witam 😊 Janusz chciałbym wykorzystać Twoją wiedzę, co można zastosować zamiast tradycyjnej płyty betonowej zbrojonej nad paleniskiem w wędzarni typu kibelek ? Pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

W dniu 23.08.2025 o 23:24, januszfeniks napisał(a):

Czyli jak byśmy stali w miejscu z 60 lat lub więcej.  Forum skupia sie nad wędlinami itp i racja. Wiele sie dzieje... wiele wiedzy z której czerpiemy wiedzę. Ale budowa jak dla mnie to jakiś kosmos.  Teorie i  spiski ... Może zaczniemy budować stosując zasady i materiał wedle jego predyspozycji a nie domniemań.

Wszystko dokładnie przeczytałem, aby lepiej zrozumieć Twoją technologię w budownictwie. Szczerze przyznaję, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, natomiast nasuwa mi się kilka istotnych pytań. Jak te materiały reagują pod kątem chemicznym, zwłaszcza w podwyższonych temperaturach? Czy posiadają odpowiednie atesty oraz certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością? Musisz wziąć pod uwagę, że chodzi o zastosowanie w obiektach, gdzie przetwarza się produkty spożywcze – na przykład przy budowie wędzarni lub grilla. W takich przypadkach konieczne są potwierdzone badaniami certyfikaty zgodności, które gwarantują bezpieczeństwo użytkowania. Nie wnikam w kwestie projektów funkcjonalnych, ale zależy mi na jednoznacznej informacji dotyczącej samego materiału, który proponujesz do budowy.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Posted (edited)
41 minut temu, SZCZEPAN napisał(a):

Wszystko dokładnie przeczytałem, aby lepiej zrozumieć Twoją technologię w budownictwie. Szczerze przyznaję, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, natomiast nasuwa mi się kilka istotnych pytań. Jak te materiały reagują pod kątem chemicznym, zwłaszcza w podwyższonych temperaturach? Czy posiadają odpowiednie atesty oraz certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością? Musisz wziąć pod uwagę, że chodzi o zastosowanie w obiektach, gdzie przetwarza się produkty spożywcze – na przykład przy budowie wędzarni lub grilla. W takich przypadkach konieczne są potwierdzone badaniami certyfikaty zgodności, które gwarantują bezpieczeństwo użytkowania. Nie wnikam w kwestie projektów funkcjonalnych, ale zależy mi na jednoznacznej informacji dotyczącej samego materiału, który proponujesz do budowy.

 Materiały po pierwsze są naturalne dopuszczone do użytku i mają pod tym kątem atesty. Bal bym się bardziej pianki poliuretanowej czy styropianu jak materiałów naturalnych. Szybciej Ci zaszkodzi to co na co dzien nosisz na sobie. Sztuczne tkaniny i farby jakimi są farbowane. 

Edited by januszfeniks

Perlit , keramzyt i jeszcze vermikulit znam z zastosowań w ogrodnictwie(hydroponika bazuje zwłaszcza na perlicie) rozluźniają glebę oraz trzymają wilgoć mają dużą pojemność wodną czy w związku z tym nie będą trzymały wilgoci? W necie są dość dobrze opisane ale co innego ,,suchy" opis a co innego praktyk...Jest też sporo filmów wykorzystujących vermikulit do budowy pieców do pizzy opalanych drzewem .

Kwestia odpowiedniego połączenia z innymi materiałami i jakich prac. Rozszerzamy tu już temat na pracę ogólne.  Jeśli dodamy cementów dobrej klasy do tego plastyfikatory to i w łazience pod prysznicem  wykonać  nie straszne. Piasek też ma swoją pojemność. 

  • Like 1
14 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Perlit , keramzyt i jeszcze vermikulit znam z zastosowań w ogrodnictwie(hydroponika bazuje zwłaszcza na perlicie) rozluźniają glebę oraz trzymają wilgoć mają dużą pojemność wodną czy w związku z tym nie będą trzymały wilgoci? W necie są dość dobrze opisane ale co innego ,,suchy" opis a co innego praktyk...Jest też sporo filmów wykorzystujących vermikulit do budowy pieców do pizzy opalanych drzewem .

Vernikulit stosowałem przy kominkach a na zewnątrz jakoś nie było okazji. Może dlatego że cena też swoje robią. 

19 godzin temu, Tomasz_65 napisał(a):

Witam 😊 Janusz chciałbym wykorzystać Twoją wiedzę, co można zastosować zamiast tradycyjnej płyty betonowej zbrojonej nad paleniskiem w wędzarni typu kibelek ? Pozdrawiam

Dodam że osobiście zrezygnowałem z płyty betonowej z tytułu kumulacji cieplnej w płycie i podnosiło w komorze temperaturę.  Te rozwiązanie które teraz stosuje jest neutralne pod względem kumulacji temperatury i daje dużo lepszą obsługe jak i same warunki wędzenia. 

21 godzin temu, januszfeniks napisał(a):

Ja stosuję blachę plus na to ceramzyt. Idealne rozwiązanie lepsze od płyty. 

IMG20250708100835.jpg

Jakiej grubości używasz blachy i jaka jest siatka grubość drutu, jakiej wielkości są oczka ?

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

  • 1 month later...

Witam  😊Janusz  jaką grubość ma warstwa keramzytu wysypana na blachę i jakiej frakcji keramzytu używasz ? 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.