Jump to content

Recommended Posts

https://smakijackaw.blogspot.com/2025/09/rolada-boczkowa-wedzona.html?fbclid=IwY2xjawMudUpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBMSHVwNkFpSWdxbUFKZ252AR7OdAZuNCCcgyjq_RpA7uOVXzCpNwLRwDs6oNxhkRXdODeu5vqdRrtfhv_Vrw_aem_p4OR2rmz0JithtqbLBvQLA#google_vignette

SUROWIEC

-płat boczku 2 kg- 1,8 kg
-mięso mielone z łopatki 1 kg-0,8 kg
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 18 g/kg
-papryka kolorowa płatek 8g/kg
-gorczyca biała i czarna po 2g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 3g/kg
-chilli grys 1g/kg

WYKONANIE 
 Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taki płat boczku już rozcięty dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych, aby uplastycznić mięso i zwiększyć jego kleistość. Dalej to już tylko dobieramy jakiś ulubiony zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Mięso mielone trzeba dobrze wyrobić dodać odrobinę wody i intensywnie mieszać. Masa mięsna musi być dobrze klejąca.Następna czynność to zwijamy i wiążemy sznurkiem, dobrze jest też zawinąć w folię celulozową, następnie siatkę wędzarniczą na koniec w próżnię i wkładamy do lodówki na 3-5 dni. Takę roladę można uwędzić, upiec lub zrobić tylko parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje. 
 
WĘDZENIE 
Do zadawalającego koloru u mnie to trwało 4 godziny w temp. 60-65 stopni 
 
PARZENIE 
80-90 stopni do 75 w środku wyrobu
 
SMACZNEGO.

IMG_7167.jpeg

IMG_7171.jpeg

IMG_7131.jpeg

IMG_7048.jpeg

IMG_7047.jpeg

IMG_7046.jpeg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/
Share on other sites

  • 4 weeks later...
1 godzinę temu, ganc89 napisał(a):

czy folia ma realny wpływ na smak czy moge ją pominąć i efekt będzie zadowalający? 

Możesz spokojnie pominąć.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Kupiłem ładny kawał boczku, w Sobotę chciałem przygotować ale w żadnym sklepie nie mogę trafić takiej folii. Folię itak zakupię ale dojedzie dopiero po weekendzie. Będzie na następny raz. A podpowiedzcie jeszcze początkującemu, ten boczek potraktować przyprawami i solą również z zewnątrz? Na załączonych zdjęciach przyprawy widać tylko wewnątrz 

Posted (edited)
W dniu 3.10.2025 o 11:43, ganc89 napisał(a):

ten boczek potraktować przyprawami i solą również z zewnątrz? Na załączonych zdjęciach przyprawy widać tylko wewnątrz 

Nie widać bo nie dałem przypraw peklo było dawane bo musiało ale Ty jak chcesz możesz dać przyprawy

Edited by jacekw21

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.