jacekw21 Posted September 13 Report Share #1 Posted September 13 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie było na maszynce nr.8 -boczek 2kg/10mm -szynka 2kg/szarpak -1 kl.wołowiny 1,5 kg/krojone w kostkę 1,5 cm -piersi z kurczaka 1,5 kg /krojona w kostkę 1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 4g/kg -czosnek 4g/kg zgnieciony w prasce i dodany do wody -gorczyca biała i czarna po 2g/kg -przyprawa ziołowa grill prymat 4g/kg -peklo sól 18g/kg -woda 10% -osłonka białkowa WYKONANIE Mięso szynka i boczek tniemy w kostkę około 3-4 cm do peklowania natomiast wołowinę i drób tniemy już docelowo w kostkę 1,5 cm max 2 cm. Peklujemy 2 dni w temp. 4-6 stopni, po tym czasie mielimy szynkę i boczek. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa dodając stopniowo wodę i wszystkie przyprawy. Mieszamy wyrabiamy masę mięsną do tej pory, aż wchłonie całą wodę i będzie mocno klejąca. Osłonki moczymy w letniej wodzie kilka minut następnie dość ściśle napełniamy. Osadzamy około 2 godziny w temp. pokojowej, następnie wędzimy w 60 stopniach 4 godz.Po wędzeniu odparzamy w 80-90 st. do temp w środku 72. gdy osiągnie końcową temp. hartujemy w zimnej wodzie 15 min. Ps. na próbę zrobiłem też w jelitach wieprzowych i powiem też jest fajnie. Kiełbasa ogólnie jest smaczna dość mocno aromatyczna konsystencja zwięzła-zwarta można ukroić cieniutkie plasterki ,nie rozpadają się . Polecam .SMACZNEGO. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/ Share on other sites More sharing options...
Staszek7 Posted September 13 Report Share #2 Posted September 13 Ładnie się prezentuje👍 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/#findComment-1034659 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted September 13 Author Report Share #3 Posted September 13 3 godziny temu, Staszek7 napisał(a): Ładnie się prezentuje Dziękuję Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/#findComment-1034697 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.