Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wątpliwości


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 03 mar 2009 - 11:25

Witam,
Z mieszanymi uczuciami zamieszczam ten post, ponieważ nie chce być posadzony o złe intencje.
Mam pytanie, czy w naszej szkole można się nauczyć wędzenia?
Czy pytania które pojawiają się u początkujących o sposób wędzenia, jakim drewnem itd, zostaną na takim kursie bez odpowiedzi, lub odpowiedzią na nie będzie: „wkładasz do Bradleya brykiet i naciskasz guzik”?
Serio, nie chce w żaden sposób zaszkodzić sponsorowaniu szkoły w sprzęt, ale czy to jest ten tradycyjny sposób wyrobu wędlin?
Czy osoby uczące się, powinny zaczynać od tak automatycznego sprzętu?
Zapraszam do dyskusji, albo do usunięcia tematu jeśli zostanie uznany za niepotrzebny.

#2 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 03 mar 2009 - 11:28

Wędzenie odbywa się w kilku typach wędzarni. Na ukończeniu jest wędzarnia tzw. beczkowa i wędzarnia typu "Badley" :-) Odpowiedzi na pytania każdy otrzymuje. Zapewniam Cię, że wędzenie odbywa się na kilka sposobów.

W sumie podsunąłeś dobry pomysł aby umieścić zdjęcia wędzarni. Ale to w wolnej chwili. Jak czasu będzie chwilka to rozwinę temat.

#3 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 03 mar 2009 - 11:30

Siara, moim zdaniem Bradley to taka ciekawostka.
To tak jak samochód z ASB, nie wszyscy maja możliwość (tak jak jest w SDM) posiadania wędzarni na drzewo. Na pytania na pewno odpowiedź dostanie każdy pytający, w to nie wątpię.
Czuj dym :lol:

#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 03 mar 2009 - 11:30

Czy osoby uczace sie, powinny zaczynac od tak automatycznego sprzetu?

Siara, a ja widziałem na zdjęciach wędzenie w tradycyjnej wędzarce opalanej drewnem.

Pozdrawiam :wink:

#5 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 03 mar 2009 - 11:34

A gdzież by ta cała szynka weszła do Bradleya ? :D

#6 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 03 mar 2009 - 11:42

Byłem w Zrębicach i Bradley'a widziałem ale jakoś wszyscy chcieli by wędzić tradycyjnie w wędzarni opalanej drewnem.
Pozdrawiam

#7 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 03 mar 2009 - 12:04

Też byłem w Zrębicach i Bradley'a potraktowałem raczej jak ciekawostkę. Bardziej mnie interesowała tradycyjna wędzarnia.

#8 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 03 mar 2009 - 12:13

Widzę, że dobrze będzie jechać do tej Szkoły, czegoś się człowiek dowie.
A nawet sam będzie mógł sprawdzić i się przekonać.

#9 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 03 mar 2009 - 12:49

No to świetnie. Na pewno nikt nie pozostanie bez odpowiedzi, znam Was nie od dziś. I tak życzliwych i pomocnych ludzi chcących dzielić się swoja wiedza jak tu, ze świecą szukać.
Miałem tylko troszkę wątpliwości do strony technicznej. Widząc ten nowoczesny sprzęt przebiegło mi przez myśl czy czasem "nie wsadzamy świeżych kierowców do Ferrari".

#10 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 03 mar 2009 - 14:01

Można mi pokazywać cuda, nie tylko Bradleya. Obejrzę, dotknę, ale tak jak Indianie mam swoje zwyczaje i tradycję.
Uznaje tylko i wyłącznie dym z prostych i tradycyjnych wędzarek. Teraz mam wędzarkę z bojlera 120-tki, rurę żeliwną fi 200 zakopaną w ziemi i palenisko z dwóch starych bloczków przykrytych starą żeliwna blachą. Koszt - 12 zł za termometr. Dla mnie przewód dymowy musi mieć więcej niż 2 metry(mój ma 3, bo akurat taką miałem rurę). Jadę na IV kurs SMD, by poznać procedury produkcji wędlin na żywo (nie tylko przez internet), poznać ludzi zafascynowanych dymem.

#11 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 03 mar 2009 - 14:04

Koszt - 12 zł za termometr.

Ale nie każdy ma bojler, rurę fi 200 i stare bloczki :tongue:

#12 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 792 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 03 mar 2009 - 14:17

Witam

czy to jest ten tradycyjny sposób wyrobu wędlin?

Jak najbardziej (to moje zdanie) tak. Dopóki wędzenie odbywa się w dymie pochodzącym bezpośredniego od paleniska i drewno jest spalane, że tak powiem, na miejscu wędzenia, to jest to jak najbardziej wędzenie tradycyjne a nie aromatyzowanie wędlin jakimiś substytutami dymu naturalnego. A w jaki sposób wytwarzamy ten dym i temperaturę to już wędlinom jest raczej obojętne. Przecież w wędzarni musimy regulować co najmniej cztery parametry: gęstość dymu, temperaturę, wilgotność no i wymianę powietrza czy jak kto woli "cug". Skoro dzisiaj potrafimy część tych parametrów utrzymać automatycznie to proszę bardzo. Przecież w zwyczajnej beczce i palenisku również robimy dokładnie to samo: pilnujemy ognia i gęstości dymu oraz temperaturę, poprzez nakrywanie czy odkrywanie góry regulujemy "cug" i wilgotność itd. Jasne że przy zautomatyzowanym wędzeniu frajda jest, jak dla mnie, dużo mniejsza ale nie można mieć wszystkiego.
Pozdrawiam

#13 bastisz

bastisz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 223 postów
  • MiejscowośćDĄBIE k / Będzina

Napisano 03 mar 2009 - 14:20

Czytam Wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku że każdy ma swoje zdanie na temat rodzaju wędzarni,materiałów użytych do jej budowy ale nie każdy dysponuje terenem na którym ją zbuduje więc musi korzystać z gotowych urządzeń.

#14 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 03 mar 2009 - 14:20

Zgoda.
Ale chodzi(wg mnie) przede wszystkim, aby gonić prosiaczka a nie złapać go.
Dla mnie najważniejsza jest ceremonia dymienia: trzaski palącego się drewna, zapach dymu, żar.
Do zobaczenia na IV kursie SMD. Pozdrawiam

#15 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 mar 2009 - 14:25

A ja nawet marudziłem, że nie uruchomiono Bradleya a były aż 2. Chciałbym widzieć jak to działa. Mnie fascynują nowości. Jak powiadała moja nauczycielka "stare talerze i garnki są ładne, ale z nowych przyjemniej się je". My wędziliśmy w normalnej wędzarce z paleniskiem oddalonym jakieś 1,5 metra. Ładnie wkomponowana w resztę pomieszczenia. Wędzarka miała też rożno.

#16 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 03 mar 2009 - 14:28

Skoro dzisiaj potrafimy


Właśnie, dzisiaj tak. Wcale nie jestem tego wrogiem, wręcz przeciwnie, sam teraz buduje poł automatyczną wędzarnie. Pytałem raczej w kontekście szkoły i nauki. Umiejetności wędzenia trzeba się nauczyć, a na automacie się nie da. Na szczęscie nasza szkoła uczy zarówno tradycyjnych metod jak i pokazuje nowoczesne. Oczywiście każdy w końcu wybierze rozwiązanie najlepsze dla siebie i o to chodzi :wink:

#17 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 03 mar 2009 - 14:32

Siara nic się nie bój Bagno czuwa nad wszystkim i Wszystkimi, jak mawia młodzież "nie ma lipy", wędzarka jest do zobaczenia na www.folwark-zrebice.pl poszukaj w galerii, budowana niedawno w/g projektu Pedra z modyfikacjami użytkowników. "Bradleje " stoją w gotowości i są możliwości porównania wędzonek, drewno suchutkie bukowe, olchowe, grabowe i dębowe. Uczestnicy mogą naprawdę dobrze zaobserwować, jak można otwarciem paleniska zmieniać temperaturę bo termometr od razu to pokazuje, ze zrozumiałych względów nie widziałeś relacji w TVP i nikt nie posądza Cię o "złe zamiary :devil: :devil: " :lol:

#18 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 792 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 03 mar 2009 - 14:55

każdy w końcu wybierze rozwiązanie najlepsze dla siebie

Jasne. Przecież każdy ma inne potrzeby, warunki lokalne czy możliwości finansowe itd. Ja np. mam możliwość wędzenia w beczce, na działce. Ale po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw zmajstrowałem wędzarnię podobną do wypadkowej pomiędzy konstrukcjami Bradley-a, Grzegorza i Szuwara, zainstalowałem ją w garażu i pogoda np. niewiele mi przeszkadza w wędzeniu i koszt eksploatacji nie jest porażający.

#19 italodisco

italodisco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 03 mar 2009 - 15:32

Tutaj podepnę swoje pytanie.
Czy na każdym szkoleniu będzie pokaz rozbioru?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 03 mar 2009 - 15:34

Na każdym o poziomie I. Potem rozbiór będzie robiony bez wyszczególniania etapów.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych