Jump to content

Plany


Recommended Posts

  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Po walkach z szynkowarem, których niestety rodzinka nie doceniła, zrobiłem cos takiego: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2725.html co już zdobyło jakieś uznanie. Ale konkluzja konsumentów jest taka, że "wolą wędzone". W związku z tym muszę się zacząć zastanawiać jak zrobić to wędzone ( w związku z brakiem wędzarni :wink: ). A do tego czasu szynkowar i inne wyrobu parzone. No i na święta powinien być gotowy schab suszony a'la wędliny parmeńskie.
AREK
Link to comment
Share on other sites

W związku z tym muszę się zacząć zastanawiać jak zrobić to wędzone

Zbudować wedzarnię :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

W związku z tym muszę się zacząć zastanawiać jak zrobić to wędzone

Zbudować wedzarnię :question:

To oczywiste, ale dalej już same pytania. No ale jestem przekonany, że lektura strony pozwoli mi podjąc najlepszą decyzję :grin:

AREK
Link to comment
Share on other sites

Jak masz tylko kawałek własnej ziemi to nie widzę większych problemów.

W tym roku też zbuduję "normalną" wędzarnie bo jak na razie jadę na metalowej beczce.

 

Moja wędzarnia będzie murowana ale oparta na grzałkach elektrycznych + zrąbki.

Trochę mi plany pokrzyżował piec chlebowy ale już chyba wiem jak to zrobię.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

MIRO ja też jadę na bardzo małej metalowej beczce i jest super. Mam możliwości postawienia czegoś murowanego i większego, ale znowu będe musiał zacząć od nauki obsługi nowej wędzarni i to mnie powstrzymuje.

ARKDOM jakie masz warunki taką zastosuj wędzarnię. Choćby najmniejsza, ale skuteczna i smaki inne.

Mam taką prowizorkę, której używam już klika lat i jestem zadowolony.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Link to comment
Share on other sites

A do świąt mało czasu.

Co ty gadasz beczka metalowa + kuchenka elektryczna 0,5 h roboty.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Uwędzisz i w pudle np. po telewizorze. Spokojnie. :wink:

Teraz te cienkie telewizory mają pewnie cienkie pudła , myślę że kiełbaska lub boczek się zmieści :smile: Rubiny to miały kartony :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Zgodnie z planem:

- zdjęcie 1 - kiełbasa surowa do zamrazarki / już tam jest/

- zdjęcie 2 - kiełbasa czosnkowa będzie wędzona /wg mnie za duża średnicz jelit - nie miałem innych/

- zdjęcie 3 - szynka z piersi indyka

- zdjęcie 4 - szynki wieprzowe

- zdjęcie 5 - pstrągi w solance

\Jutro zadyma - super - pogoda nam sprzyja !!!

Andrzej M-ce
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

- zdjęcie 5 - pstrągi w solance

To jest to , plan musi być i ważne że się udało :!:

 

Mam pytanko , myślę że będziesz wędził pstrągi jeszcze w tym tygodniu , to jak je przetrzymasz do świąt :question: Ja mam zamiar wędzić dopiero na drugi tydzień , tak czwartek -piątek

 

Pozdrowienia :lol:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

kiełbasa czosnkowa

Według jakiego przepisu robiłeś czosnkową?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

- zdjęcie 3 - szynka z piersi indyka

ja też takie robiłem, peklowałem 1 dzień i moim oraz znajomych zdaniem "niebo w gębie". Nadziewałem jeszcze morelą lub śliwką jak schabik. Normalnie za....ste.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Link to comment
Share on other sites

sawca nadziewasz śliwką przed peklowaniem? Jak tak czy nie ma to zasadniczego wpływu na smak śliwki po peklowaniu:question: Mój jeden z peklujących się schabów tym razem planuję nadziać świeżą śliwką w czasie obsuszania po moczeniu. Do tej pory używałem śliwki kalifornijskiej suszonej.

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.