Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
404 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arbuz

Arbuz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćzimna wódka

Napisano 04 mar 2009 - 19:27

Witam, jestem nowy na forum, ile tzreba peklowac na mokro bez nastrzyku kawałki ok 1,5 kg? Kiedyś robiłem tak zę peklowałem je ok 4 tyg i było ok " metoda peklowania na jajko"
niemam solomierza, paklosól kupuje w małych torebeczkach. Czy moge peklowac razem baleron, boczki, szynki w jednym naczyniu?

#2 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 04 mar 2009 - 19:39

Czy moge peklowac razem baleron, boczki, szynki w jednym naczyniu

No pewnie!

#3 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 04 mar 2009 - 20:27

MOżna nawet na 2 jajka, ale czy nie prościej wg tabeli DZIADKA?

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 mar 2009 - 22:46

Witam

MOżna nawet na 2 jajka, ale czy nie prościej wg tabeli DZIADKA?


A można jeszcze wg kalkulatoramasarza :smile:


Pozdrawiam

#5 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 04 mar 2009 - 22:58

ile tzreba peklowac na mokro bez nastrzyku kawałki ok 1,5 kg


Wszystko zależy od stężenia solanki. Wena i andrzej k, dobrze radzą. Skorzystaj z tabeli:

http://www.wedlinydo...apeklowania.htm

lub z kalkulatora:

http://www.wedlinydo...?cmd=click&id=7

#6 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 05 mar 2009 - 16:35

Świeże jajko to jest to! :grin:

#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 05 mar 2009 - 17:58

A może swoje jajka to jest to . Pozdrawiam

#8 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 05 mar 2009 - 18:15

Świeże jajko to jest to!

A może swoje jajka to jest to

Wcale się nie dziwię, że pis67 wytrącił z równowagi Dziadka :devil:
Temat solanki "na jajko" był już przerabiany, a Dziadek udowodnił na forum, że jajko jajkowi nie równe ( poparte nawet fotkami ) :wink:
pozdrawiam

#9 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 05 mar 2009 - 19:38

Świeże jajko to jest to! :grin:


Tu jest cała prawda o jajkach, na których można się nieźle "naciąć" :devil: :lol: :lol:
http://www.wedlinydo...les.php?id=1329

Pozdrawiam :wink:

#10 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 05 mar 2009 - 22:40

Szynka, którą dziś uwędziłem, sparzyłem i przekazałem do użytku domownikom wg.oceny jednej z moich córek - jest super . Cztery tygodnie w solance sporządzonej z wody nieprzegotowanej, prosto z kranu(czystą mamy bez chloru), z saletry, której zapas mam chyba od 20 lat(długo się nie skończy) :grin: , i z soli kamiennej. To wszystko wymieszane i świeże jajko, z dobrze wykształconą komorą powietrzną, dobrze umyte, od wiejskiej kury. Efekt murowany. Wiem, że macie rację, jeśli chodzi o te tabelki i przeliczniki, ale nie chce mi się dozować niczego przy udziale wagi i utrudniać sobie przyjemności, jaką czerpie z przyrządzania solanek jak onegdaj w przeszłości bywało. Pozdrawiam użytkowników wszelkich przyrządów mierzących serdecznie. :grin:

#11 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 05 mar 2009 - 22:44

pis67
W sumie, to rób jak sobie uważasz. :lol: Ważne, jest to, żeby wszystkim smakowało :lol:

#12 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 05 mar 2009 - 22:46

Pozdrawiam użytkowników wszelkich przyrządów mierzących serdecznie


Czuję się pozdrowiony :wink:

#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9168 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 mar 2009 - 22:47

nie chce mi się dozować niczego przy udziale wagi i utrudniać sobie przyjemności, jaką czerpie z przyrządzania solanek jak onegdaj w przeszłości bywało.

Skoro lubisz niespodzianki :wink:

#14 Arbuz

Arbuz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćzimna wódka

Napisano 06 mar 2009 - 12:47

A czemu w tabelce są inne dane jesli chodzi o pekto sól i wg kalkulatora np na 20 kg miesa potzrebuje 8 l wody i wg kalkulatora 680 g pekto soli w wg tabeli ponad 800g.

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 mar 2009 - 14:55

Zobacz na czas peklowania. :D

#16 Arbuz

Arbuz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćzimna wódka

Napisano 09 mar 2009 - 10:24

Jaki jest czas peklowania przy 'kalkulatorze"?

#17 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 09 mar 2009 - 10:34

Ja stosuję dwutygodniowe peklowanie przy 0,85kg peklosoli na 10 l wody i 40% solanki do ilości mięsa. Maxell pisał, że już jednak po ok. tygodniu następuje wyrównanie stężeń.

#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 mar 2009 - 13:23

Zgadza się, ale mięsko "kruszeje" i czym dłużej sie pekluje, tym jest smaczniejsze, zwłaszcza, jesli nie dajemy jakichkolwiek przypraw.

#19 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 16 mar 2009 - 18:22

Oto moje szynki po czterotygodniowym peklowaniu solanką sporządzoną przy użyciu narzędzia pomiarowego stężenia solanki - jajka. :grin:
Na focie pierwsza faza wędzenia - osuszanie. :grin:
Jest też boczek i ogonówki, które będą tylko wędzone. :grin:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2194 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 21 mar 2009 - 12:24

Gratuluje wspaniale uwędzone :tongue: :tongue: :tongue:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych