osid Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Października 2012 maniek upiekłeś to mięcho zamiast uwędzić !! mój teściu ostatnio czytając książkę zaszalał i dał jak to on mówi "chycku" i podpiekł z jednej strony jak włożyłem termometr do beki to od razu na 100 st .poszedł (i skala się skończyła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Października 2012 wędzenie 90-100 stopni przez 4 godziny. Tu się upiekła i wysuszyła. Po uwędzeniu parzenie 50-70 minut. Po takim grzaniu w wędzarni proces niepotrzebny, brak temperatury parzenia, która w decydującym stopniu określa soczystość końcową wyrobu, można wędzonki zrobić bardzo soczyste bezproblemowo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekwawa Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Października 2012 Temperatura parzenia – w garnku była wrząca woda, wrzuciłem szynkę i dalej gotowałem na małym ogniu przez ~ godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Października 2012 No i otrzymasz wtedy szynkę gotowaną nie parzoną ... przepraszam gotopwaną na "małym ogniu" A termometr jakiś masz ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Października 2012 Temperatura parzenia – w garnku była wrząca woda, wrzuciłem szynkę i dalej gotowałem na małym ogniu przez ~ godzinę. No i jest poprawna odpowiedź na pytanie - dlaczego suche? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Października 2012 Tutaj masz porady, jak wklejać zdjęcia na forum za pomocą Fotosika.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekwawa Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Października 2012 Czyli szyneczka jest za sucha ponieważ była wędzona w zbyt gorącym dymie, czy parzona w zbyt gorącej wodzie ? [ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 22:20 ]Nie bardzo wiem jak to napisać. Starałem się tak uwędzić szynki żeby się nadawały do jedzenia bez parzenia, czyli mięso w środku nie było surowe. Czy jak będę po wędzeniu parzył to mięso w środku się ugotuje ? I czy wtedy będzie bardziej soczyste ? [ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 22:22 ]Jak zaniosłem jedną szyneczkę do pracy na spróbowanie to znikła w moment. Czyli w smaku była OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Października 2012 Czyli szyneczka jest za sucha ponieważ była wędzona w zbyt gorącym dymie, czy parzona w zbyt gorącej wodzie ? Wędzenie i parzenie spierd....lone :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekwawa Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Października 2012 Wędzenie to chyba wiem, że było za gorące. Ale parzenie było w/g przepisu z forum. Czyli 10 minut we wrzącej wodzie i ~ 40minut w 80 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Października 2012 Temperatura parzenia – w garnku była wrząca woda, wrzuciłem szynkę i dalej gotowałem na małym ogniu przez ~ godzinę.Wędzenie to chyba wiem, że było za gorące. Ale parzenie było w/g przepisu z forum. Czyli 10 minut we wrzącej wodzie i ~ 40minut w 80 stopni. Coś mi tu nie gra :rolleyes: trzeba kupić termometr koniecznie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Października 2012 maniekwawa, trzeba kupić termometr koniecznie kolega dobrze podpowiada, polecam taki z IKEA, mam go około roku i jestem z niego zadowolony http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/fantast-termometr-czasomierz-do-miesa__59837_PE165774_S4.jpg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Października 2012 maniekwawa, trzeba kupić termometr koniecznie kolega dobrze podpowiada, polecam taki z IKEA, mam go około roku i jestem z niego zadowolony ObrazekPotwierdzam przydatność tego termometru,ale przed zanużeniem całkowicie sondy w wodzie zalecam uszczelnienie wprowadzenia przewodu do rurki sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Października 2012 zalecam uszczelnienie wprowadzenia przewodu do rurki sondy Ja swój uszczelniłem nalewając strzykawką do środka sondy odrobinę żywicy epoksydowej, wcześniej wygrzałem sondę w piekarniku aby pozbyć się ew wilgoci. pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Listopada 2012 Mam pytanie odnośnie punktu 8. Kilka rodzajów szpagatuczy jest na forum gdzieś opisaneJakie są rodzaje i czym się różnią?Jaki szpagat do czego się stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Listopada 2012 Jakie są rodzaje i czym się różnią? Ja stosuję przędzę bawełnianą do moich wyrobów . Ma wszelakie zastosowanie w wyrobach wędliniarskich . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eroe_2k Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Listopada 2013 Mam pytanie do bardziej doswiadczonych zadymiarzy. Wędzę już od kilku lat sposobem którego nauczył mnie ojciec a on nauczyłsię go od mojego dziadka ale mniejsza o to interesuje mnie pewna sprawa. Od zawsze wędzimy na tym samym rodzaju drzewa Ogień wzniecamy wysuszoną brzozą i do rozrzarzonego paleniska dodajemy świeżej Olchy. Wędzenie udaje się zawsze znakomicie pod względem walorów smakowych ( zważywszy że wędze w Rurze betonowej o średnicy 100 cm i kanale długości 180 cm) ale interesuje mnie pewien fakt wędzonki są zawsze troche osmolone/ brdzo Ciemne. Drzewo którego używamy nie jest w żaden sposób zaimpregnowane ponieważ posiadamy własne lasy i nich je pozyskujemy. Brzozę którą stosuje suszymy przez około rok ( na bierząco uzupełniam zurzyte zapasy) a olcha jest zawsze świeża. Czy ktoś może mi doradzićco zrobićaby mięsko nie było tak osmolone ?W sobotę tj. 01.12.2013 znów wedzę zaprezentuję efekty mojego wędzenia. Chętnie posłucham wskaówek bardziej doświadczonych zadymiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Listopada 2013 wędzonki są zawsze troche osmolone/ brdzo Ciemne Witaj na forum zadymiaczy. Nie jesteśmy zadymiarzami, przynajmniej nic o tym nie wiem Może przyda Ci się informacja, którą podałam początkującej zadymiaczce wczoraj w tym poście:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-wedzenia/?do=findComment&comment=316732Jak będziesz miał pytania to pisz Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Listopada 2013 Kolego smolisz wędzonki korą z brzozy i wilgocią z olchy. Jak chcesz palić w wedzarni brzozą to pozbądź się kory , a olcha bez wilgoci , czyli sucha i nie będziesz miał osmolonych wędzonek. Mam nadzieję ,że wiesz co to osadzanie ,osuszanie , wędzenie. Te etapy muszą być prawidłowo przeprowadzone , bo nawet opalanie suchym drewnem nic Ci nie da i tak zdążysz osmolić Tyle jest na w/w temat na stronie WD , a Ty z takimi błędami wyskakujesz Poczytaj i wędź , bez smolenia...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Listopada 2013 Tyle jest na w/w temat na stronie WD , a Ty z takimi błędami wyskakujesz Poczytaj i wędź , bez smolenia... pozdrawiam Po co?? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eroe_2k Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Listopada 2013 wędzonki są zawsze troche osmolone/ brdzo CiemneWitaj na forum zadymiaczy. Nie jesteśmy zadymiarzami, przynajmniej nic o tym nie wiem Może przyda Ci się informacja, którą podałam początkującej zadymiaczce wczoraj w tym poście:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-wedzenia/?do=findComment&comment=316732Jak będziesz miał pytania to pisz Pięknie dziękuję za podanie linku dokładnie go przeanalizuję Kolego smolisz wędzonki korą z brzozy i wilgocią z olchy. Jak chcesz palić w wedzarni brzozą to pozbądź się kory , a olcha bez wilgoci , czyli sucha i nie będziesz miał osmolonych wędzonek. Mam nadzieję ,że wiesz co to osadzanie ,osuszanie , wędzenie. Te etapy muszą być prawidłowo przeprowadzone , bo nawet opalanie suchym drewnem nic Ci nie da i tak zdążysz osmolić Tyle jest na w/w temat na stronie WD , a Ty z takimi błędami wyskakujesz Poczytaj i wędź , bez smolenia...pozdrawiamtobie również dziękuję za wskaówki co do drewna aktywnym użytkownikiem forum jestem od wczoraj a wędzenia uczyłem się od ojca których mi takich infomracji nie przekazywał więc chyba dobrze, że " wyskoczyłem z takimi błędami" bo dzięki temu się ich wyzbędę Dzięki wszystkim za wskaówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Grudnia 2013 wędzonki są zawsze troche osmolone/ brdzo CiemneWitaj na forum zadymiaczy. Nie jesteśmy zadymiarzami, przynajmniej nic o tym nie wiem Może przyda Ci się informacja, którą podałam początkującej zadymiaczce wczoraj w tym poście:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-wedzenia/?do=findComment&comment=316732Jak będziesz miał pytania to pisz Pięknie dziękuję za podanie linku dokładnie go przeanalizuję Kolego smolisz wędzonki korą z brzozy i wilgocią z olchy. Jak chcesz palić w wedzarni brzozą to pozbądź się kory , a olcha bez wilgoci , czyli sucha i nie będziesz miał osmolonych wędzonek. Mam nadzieję ,że wiesz co to osadzanie ,osuszanie , wędzenie. Te etapy muszą być prawidłowo przeprowadzone , bo nawet opalanie suchym drewnem nic Ci nie da i tak zdążysz osmolić Tyle jest na w/w temat na stronie WD , a Ty z takimi błędami wyskakujesz Poczytaj i wędź , bez smolenia...pozdrawiamtobie również dziękuję za wskaówki co do drewna aktywnym użytkownikiem forum jestem od wczoraj a wędzenia uczyłem się od ojca których mi takich infomracji nie przekazywał więc chyba dobrze, że " wyskoczyłem z takimi błędami" bo dzięki temu się ich wyzbędę Dzięki wszystkim za wskaówki drewno drewnem, ale chyba warto przypomnieć o właściwym osuszeniu wędzonek Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam.Jestem początkujący o ile chodzi o forum i umiejętności wędzarnicze.Moim debiutem było wykonanie białej kiełbasy i jej uwędzenie.Poszło nieźle.Obecnie chciałem podjąć się zrobienia szynki i baleronu.W sumie mam jak na początek 1,428 kg mięsa.Proszę doradźcie jak zrobić dobrze zalewę peklującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elka11 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam bardzo serdecznie wszystkich z grona "WĘDZARNICZEJ BRACI'. Jestem nową użytkowniczką, chociaż od 2009 roku, kiedy to przypadkiem trafiłam na tę stronę, obejrzałam i poczytałam co robicie, nie mogłam odpuścić i postanowiłam, że muszę mieć wędzarnię. Tak się stało . Od tego czasu moja rodzina zajada się wspaniałymi wędzonkami własnej roboty z mięska od gospodarzy.Dzisiaj chcę Wam bardzo gorąco podziękować za Waszą pasję. Jest ona bardzo zaraźliwa! Wasze skazówki i rady są dla mnie bezcenne. Będę z nich w dalszym ciągu korzystać i eksperymentować.Teraz będę więcej czasu poświęcać temu forum i jak załapię jak i gdzie wrzucić parę fotek to się pochwalę.Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dzisiaj chcę Wam bardzo gorąco podziękować za Waszą pasję. Miło to słyszeć obejrzałam i poczytałam co robicie Ciekaw jestem, czy zaglądałaś do tego wątku:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/i do tego:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elka11 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzisiaj chcę Wam bardzo gorąco podziękować za Waszą pasję. Miło to słyszeć obejrzałam i poczytałam co robicie Ciekaw jestem, czy zaglądałaś do tego wątku:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/i do tego:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ WitamZaglądałam i nie omieszkam wspomóc, tylko muszę się trochę zadomowić i rozeznać w tym gąszczu tematów i sposobie poruszania się po tym forum.Pozdrawiam wsystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.