Jump to content

Tutaj możesz pochwalić się wynikami nabytych umiejętności

Recommended Posts

W tym temacie chwalcie się swymi osiągnięciami w zakresie domowej produkcji wędliniarskiej na podstawie własnych doświadczeń wspartych wiadomościami z forum i stronki oraz wiedzą wyniesioną ze Szkoły Domowego Masarstwa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Guest Anonymous
No to muszę napisać tak: Ja praktycznie wszystkie wiadomości czerpię z forum albo ze stronki :o I jak do tej pory udało mi się zrobić wiele rzeczy. Wszystkie przepisy analizuję bardzo uważnie, modyfikuję pod swój smak, np. z trzech przepisów robię jeden, i zawsze wychodzi. A forum i strona są nieocenioną pomocą.

Ja na stronie szukam opisów wad i popełnionych błędów w czasie wyrobu wędlin, które czasem popełniam z pośpiechu, zapomnienia lub innych przyczyn. Przepisy mam swoje i ciągle coś kombinuję czytując oczywiście wcześniej co i jak robią inni użytkownicy, co często daje mi świadomość co można spaprać w toku wytwarzania lub co można zmienić na lepsze. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

moja wiedza wyniesiona z kursu pozwolila mi na domowa produkcje: szyneczki z koscia kaszanki salcesonu i sila rozpedu upieklam karczek oraz schabik ale z wlasnego pomyslu mianowicie upieklam w miodzie. Rewelacja absolutna. Musialam sobie zycie oslodzic bo wrocilo przeziebienie. :blush:
ja-Nina

Chociaż zarejestrowałem się w styczniu tego roku, to od ponad 2 lat goszczę na stronie i

muszę przyznać, że znalazłem tu wiele ciekawych pomysłów i rozwiazań których na próżno można szukać gdzie indziej. Np. w mojej wędzarni, będę w tym roku montował szybry o których nie pomyślałem jak murowałem ją 10 lat temu.

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

• 2 weeks later...

Witam

"ZYLC" czyli rolada schabowa w/g przepisu z II turnusie SDM w moim wykonaniu

Tadzio , zbliża się pora śniadaniowa , poproszę porcyjkę ale grubszą bo ja bez chlebka . :lol: SUPER :!: :!: :!:

Pozdrawiam

P.S. Do popicia później tak pod wieczór :tongue:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Kochani zbliża się okres ,w którym wykonujemy w różnym czasie /w okolicach Podlasiaka to i 2 tygodnie póżniej,nie wiem jak na Śląsku Cieszyńskim ?/ dużo różnych specjałów , myślę ,że mogli by autorzy przypomnieć przepisy a przy okazji pochwalic się /nigdy za wiele lukierku :wink: /, właśnie taki zylc , korona schabowa, "tort" szynkowy ./

Może i inne ,które akurat teraz nie przyszły mnie do głowy :blush:

Tomuś

w okolicach Podlasiaka to i 2 tygodnie póżniej

Tomuś to Święta Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc to i bywa że prawie miesiąc później bo to świeto ruchome, uzaleznione od pierwszej pełni wiosennej. Ale w tym roku chyba faktycznie wypada dwa tygodnie.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

autorzy przypomnieć przepisy .... korona schabowa,

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1382&highlight=wesele Proszę przeczytać moje odpowiedzi, w tym temacie.

Do wykonania można użyć zapeklowany (pamiętajcie o mniejszej dawce soli) schab z kością.

Witam

A to pachwina z sznkowarki w/g przepisu Dziadka

Tadzio . Nie ujmując Twojej fachowości lekcje w Naszej Szkole pewnie zmobilizowały Ciebie do wykonania tak ślicznych wyrobów :!: :smile:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

No i mój pierwszy salcesonik zrobiony...Z drżeniem rąk biorę sie za krojenie-ooo nieżle wygląda(sobie myśle),no to ciach pierwszy plasterek-pycha!Ale ciut zamiękki.Znaczy że za długo parzyłam składniki.Nic to ,ważne że nam smakuje . A najważniejsze że sama zrobiłam :grin:

Fotka nie jest pierwszej jakości bo robiona telefonem.

[/uR

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”