Jump to content

Recommended Posts

W temperaturze bliskiej zeru i niższej, proces peklowania zostaje zatrzymany. Musisz zapewnić swemu mięsku temp. co najmniej 4 st.C. (do 8 st.C.).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

W temperaturze bliskiej zeru i niższej, proces peklowania zostaje zatrzymany. Musisz zapewnić swemu mięsku temp. co najmniej 4 st.C. (do 8 st.C.).

POMOCY!! Nastawiłam peklowanie szynek 2 grudnia takich o wielkości ok.1-1,4 kg wg tabeli peklowania mokrego 11-13 dni. Na początku mieso było w temperaturze poniżej 4 stopni, bo na dworze, ostatni tydzień to były mrozy do minus kilku stopni..Wczoraj przeniosłam to do pomieszczenia gdzie jest z 10 stopni .gdyż się zorientowałam że jest lekko zmarzniete. Na sobotę lub ewentualnie niedzielę mam zaplanowane wedzenie.Co zrobić ,czy mieso będzie zapeklowane w ogóle.Myslałam, ze nic nie zamarza bo zalewa pływała,a nie dotykałam miesa, gdybym wiedziała ze troche przymarzło zrobiłabym coś wczesniej.Prosze doradź mi,nie mogę zmarnować tego mięsa bo to już na Święta.

kasia_k, pozostaw w tych 19 stopniach do dnia wędzenia wszystko powinno być ok

Pisałam o 10 stopniach,ale przypadkiem trafiłes w te 19, bo od dziś rana jest w pomieszczeniu gdzie jest cieplej. Pomyslałam że ewentualnie jak jest niedopeklowane to w cieple szybciej dojdzie.Zaraz będę pakować w siatki. W związku z dłuzszym trzymaniem w zalewie ociekanie będzie trwać tylko 12 godzin.. Trudno,mam nadzieje ze dzieki temu mięso będzie na pewno upeklowane w środku
  • 3 weeks later...

Bez cukru??

Przeciez cukier najdaje super kruchosc miesu. no i bez przesady szczepan stosuje cukier i wg niego jest to prawidlowo, jesli spelnia sie wszystkiue kryteria.

ja nie wyobrazam sobie juz peklowiny bez cukru.

ale ile osob tyle wersji.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Cukier można dodawać do zalewy, ale nie jest to obligatoryjne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Misiekk85, wiedz kolego że SZCZEPAN to nie wyrocznia a cukier moze spowodować więcej złego niż dobrego..... on jest bowiem doskonałą pożywką dla bakterii wszelkiego typu

jeśli powołujesz się na SZCZEPANA to jeszcze zaznacz wyraźnie że zawsze mówi onm o wysokich wymaganiach chłodniczych podczas peklowania.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.