miro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Marca 2009 Poza tym wspomniane już przepisy i BHP - o ile pamietam to też byłeś w ostrej opozycji kiedy omawialiśmy wędzarnie w piwnicy :tongue: :lol:Tak Abratku to było pierwsze pytanie które zadałem Bogdanowi i chyba nie odpowiedział. Strasznie mnie to ciekawi. To co pisze Bogdan o samym procesie wędzenia to też bzdury ale mam nadzieję że to poprawi. Ale po co tyle agresji ? www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Marca 2009 Mirku, AndyAndy napisał może faktycznie mocne słowa ale nie zaraz agresja - on tak to odczuwa i niestety ma sporo racji PS jeśli chodzi o kominek to ja mam swoje doświadczenia - niestety także przykre, więc raczej również będę sceptykiem wobec tego rozwiązania Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Marca 2009 niestety ma sporo racji Abratku STETY AndyAndy ma wiele racji :!: Ciekawi mnie jak to jest z tym patentem jak jest to powiązane z przepisami ?? "Tapczan elektryczny dla teściowej" to bardzo ciekawy pomysł ale czy ... bezpieczny. Czy to oznacza że można opatentować urządzenie niebezpieczne dla użytkownika ? www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Marca 2009 to bardzo ciekawy pomysł ale czy ... bezpieczny.no ale ja właśnie w tym niebezpiecznym sensie myślałem - pomyśl robisz narzędzie rozwiązujące wielu ludziom problem teściowej i to w świetle :grin: prawa Czy to oznacza że można opatentować urządzenie niebezpieczne dla użytkownika ?z opisanego przykładu wynika że tak - może w tym kompetentnie wypowiedzieć się Maxell, ale i ja przerabiałem temat przewodu kominowego stąd moja pewność Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Marca 2009 Bo to jest polskie prawo przez setki lat piece kuchenne miały dwa obiegi dymu mały i jak się piekło duży było dobrze . smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Marca 2009 Czyli wniosek taki że patent to patent a przepisy .... się dopasuje. Pytałem też Bogdana o znak B czyli bezpieczeństwa i też milczy. Bogdan jak faktycznie chcesz pomocy to odpowiedz nam na zadane pytania. Bo to jest polskie prawo przez setki lat piece kuchenne miały dwa obiegi dymu mały i jak się piekło duży było dobrze . Uprzedziłeś mnie. Ok Bogdan ale nikt nie otwierał pieca (przewodu kominowego) ?? moja mama ma dalej piec kaflowy ale dym opływa komorę pieczenia ale nie przechodzi przez nią ?? www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Marca 2009 w postach jest odpowiedz jak jest z ''B'' smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Marca 2009 Bogdan to jak jest z B napisz nie każ mi szukać w postach. Musisz mieć świadomość że jesteś producentem a producent odpowiada za bezpieczeństwo swojego produktu.Jak dobrze wiesz prowadzę sklep z dodatkami do produkcji domowych wyrobów ale u mnie nie znajdziesz maszynki 32 z napędem chyba wiesz teraz czemu. Owszem zarobiłbym parę zeta ale jak klient odda mnie do sądu że mu prawą rękę wkręciło to nie mam żadnych szans na wybronienie się. Wystarczy spojrzeć na byle zapalniczkę i jej opis użycia ... nie wolno tamto nie wolno sramto. Tego się nie pisze żeby pisać ale po to żeby potencjalny klient nie użył zapalniczki jako podpałki do grilla ...samo życie.Skoro przeczytałeś że nie wolno to teraz martw się sam ale jak nie pisze że nie wolno to producencie/handlowcu płacisz odszkodowanie. Jak jest z twoim produktem ? www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Marca 2009 Pisząc posty na temat możliwości wędzenia w adaptacji kominka i wkładu do wędzenia zaprzeczacie sami sobie i prawie wszystkim fachowym poradom i opracowań Maxella oraz innych forumowiczów na temat wędzenia, dymu, sztuki masarskiej, szkodliwości itd. Sam wkład i rozwiązanie może w tym przypadku się zgadza i będzie jeden na milion „dobre”. Mi chodzi o powtarzalność parametrów technicznych i możliwości masarskich. Każdy ma inny kominek, komin, wysokość i doświadczenie. Można dopracować jeden model i po wielu doświadczeniach coś osiągnąć. Reklamą negatywną są okopcone czarne wędzonki przedstawiane na fotce i mówią same za siebie. To jest obraz złego przygotowania i braku doświadczenia masarskiego jak również braku wiedzy fachowej z zakresu fizyki i chemii. Już raz pisałem o spalaniu drewna, temperaturze, refluksie itd. Nie poprę wkładu ponieważ nie gwarantuję poprawnego użytkowania w rożnych warunkach pracy: zależnych od pogody, temperatury i przede wszystkim wiedzy. Może robić dobrą kasę na swoich wyrobach – wkładach, to jest jego patent na życie nie moje. To że sprzedaje się dobrze, nie znaczy że jest dobre. Nie zostały przedstawione pomimo prośby techniki wędzenia, parametrów podczas wędzenia, wkładu kominka itd. Utrzymanie temperatury wkładu w granicy 50 st nie oznacza że, problem wędzenia przy zamkniętym kominku jest rozwiązany przeciwnie następuje w chłodniejszej części wysokiego komina, refluks i cofanie się „resztek kwasowych „ o znacznej wadze na wędzonki. I tu jest następny problem rozwiązań technicznych komina przyłącza itd. Osiągając odpowiedni ciąg spalamy drewno w małej iloci, żeby nie przekroczyć temperatury ,ale znacznie po wyżej 700st i szkodliwie. Paląc drewno tak aby się żarzyło, musimy mieć odpowiednią ilość żaru i problem jest z samym kominkiem bo prawie wszystkie są górnego spalania i następuje dopalanie gazów przy górnej płycie – ognia nie widać, a szkodzi. Bogdan 1959 „wyjdź z oceanu” przedstaw pełną dokumentację z całego procesu i przebiegu wędzenia.Ps. Tego jeszce nikt nie zrobił, ale ja opatentuje koło!!! ( tylko nikt do tej pory nie wie jak zrobić idealne kołowięc mam szansę !!! ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Marca 2009 Andyandy Teraz napisałeś zaje... na temat, konkretnie i rzeczowo i o to mi chodziło. Nie jestem twoim przeciwnikiem wręcz przeciwnie, sam czekam na odpowiedzi na moje pytania, może się doczekam a może nie.Dzięki www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Marca 2009 .Następnym zagadnieniem jest dokumentacja bezpieczeństwa, wszelkie instytucje są wyspecjalizowane w bardzo wąskiej specjalizacji, dokumentacja techniczna wędruje od półtora roku po różnych instytucjach, to cała historia której tu nie przytoczę np. nie podlega pod kominy ani pod budownictwo, jako piece też nie w każdym razie jeszcze trochę w Polskich realiach to potrwa. Testy kilku egzemplarzy prowadzone są w warunkach domowych od 2005r pierwszy jest zabudowany u mnie w domu sprawuje się znakomicie ale na potwierdzenie tego na świstku papieru będę musiał, poczekac chyba jeśli mnie będzie stac i zrobię go za granicą.,.__________ a przy trzecim etapie patentu międynarodowego ''B''jest robione automatycznie i oczekuję na zakończenie procesu. smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Marca 2009 Bogdan, powiedz mi proszę, jakie wędliny, tak jak piszesz na swojej stronie internetowej, wędzimy w temperaturze 90 stopni?Kiedy pierwszy raz zadawałem to pytanie, to na Twojej stronie było napisane, że te nieszczęsne przykładowe żeberka trzeba wędzić w 100 stopniach.Więc ponawiam pytanie:Jakie wędliny wędzimy w 90 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Marca 2009 Ja mam przepis od dziadka wędził w ten sposób całe życie i dożył 102lat.Nie jest to przepis do dalszej obróbki cieplnej tylko do bezpośredniego spożycia. Jak mi pokazywał w wędzarni to temperatura wahała się od 70-100C a on to sprawdzał dłonią ja musiałem mieć termometr bo nigdy na rękę się nie nauczyłem. Są u nas ludzie którzy do dzisiaj wędzą na rękę i wędzą na zimno i na gorąco w zależności od potrzeb. Ale do fachowego wędzenia są książki i wasza strona. smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Marca 2009 Daremne :rolleyes: Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Marca 2009 temperatura wahała się od 70-100CToż to chyba pieczenie bardziej, a co z procesem osuszania ? Ale do fachowego wędzenia są książki i wasza stronaA raczej ludzie , którzy dzielą się swoją bezcenną wiedzą :grin: i których warto słuchać :grin: Dzięki nim właśnie "wiem co jem" :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Marca 2009 temperatura wahała się od 70-100C a on to sprawdzał dłoniąłoj....to musiało boleć :???: współczuję ... zatem zaczynamy naszą edukację od podstaw : - peklowanie " na jajko " - przyprawy "na garście " - temperatura parzenia " na łokieć " :tongue: fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Marca 2009 Fentel a gdzie słynne na "oko" :grin: :grin: :grin: Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Marca 2009 Ale przed tym wszystkim to musi być literatura "na gule" Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Marca 2009 Ciekawe przy 90 stponiach na dotyk. Ja mam termometr a'la Bagno i to działa, ale tam jest przewidziana temp. ok 72 stopnie więc można przeżyć bez oparzeń. Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Maja 2009 http://showyourself.nazwa.pl/kominki_PL/nagroda.jpg smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Maja 2009 .... :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Maja 2010 Do moderatorówProszę o usuniecie trwałe mojego ogłoszenia Możesz pisać nowe tematyMożesz odpowiadać w tematachMożesz zmieniać swoje postyMożesz usuwać swoje postyMożesz głosować w ankietach smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Maja 2010 Już pisałem w mailu - to nie jest płatna tablica ogłoszeń gdzie można dowolnie zamieszczać i kasować oferty tylko forum dyskusyjne.Temat jest zgodny z regulaminem więc zostaje. Jeżeli przestałeś sprzedawać/produkować ten produkt to wystarczy napisać, że oferta jest już nieaktualna. "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan 1959 Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Maja 2010 Potrzebny mi jest wyraźny wpis że żądałem usunięcia ogłoszenia tak mi doradził prawnik. smacznego bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Maja 2010 Moim zdaniem sam zamysł nie jest zły (zresztą tak wędzili Niemcy w swoich domach). Urządzenie, aby spełniało zadania dobrej wędzarenki, wymaga wielu zabiegów modernizacyjnych. Coś takiego już prawie przygotowałem, więc jesli chcesz odsprzedać patent, podaj cenę i jesli będzie atrakcyjna, chętnie go od Ciebie odkupimy. [ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 19:24 ] Potrzebny mi jest wyraźny wpis że żądałem usunięcia ogłoszenia tak mi doradził prawnik.Jeśli możesz, to wyjaśnij nam, co takiego się stało z naszej strony, że podejmujesz tak drastyczne posunięcia? Przeciez to nie kto inny, tylko Ty zacząłeś ten temat i dobrowolnie go kontynuowałeś. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi