Gość Anonymous Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2009 Witam!Mam takie pytanie. Przeszukałem i forum, i stronę główną, i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie, ile farszu można nabić do średniej wielkości kątnicy wieprzowej?Będę robił kiełbasę szlachty, i chcę racjonalnie rozplanować zakup mięsa. W temacie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 nic na ten temat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2009 Przeszukałem i forum, i stronę główną, i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie, ile farszu można nabić do średniej wielkości kątnicy wieprzowej? Nic dziwnego, że nie znalazłeś, gdyż ilość wsadu zależy od pojemności kątnicy. Proponuję wlać określoną ilość wody celem jej napełnienia i otrzymasz odpowiedź na swoje pytanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2009 Zależy od wielkości kątnicy ale salcesoniku wchodzi od 0,6 do 1kg, kiedyś ważyłem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2009 Nic dziwnego, że nie znalazłeś, gdyż ilość wsadu zależy od pojemności kątnicy. Proponuję wlać określoną ilość wody celem jej napełnienia i otrzymasz odpowiedź na swoje pytanie. Dzięki Andrzeju! To jest bardzo dobre rozwiązanie. Tylko że ja mam kątnice zasolone, a że proces technologiczny będzie u mnie przebiegał mniej więcej tak: Mam określoną ilość osłonek, nie mam teraz możliwości zrobienia tak, jak radzisz :lol: , głównie z takiego powodu, że jestem poza miejscem zamieszkania, mięso musi kupić mi żona, bo jak wrócę do domu, to muszę je przygotować, żeby następnego dnia wędzić i piec. Dlatego chodzi mi o tak zwaną średnią wydajność. Bez aptekarskiej dokładności. Jak mi wyjdzie ciut za mało, to kątnicę zwiążę "wcześniej", A jak dużo za dużo, to nabiję do osłonki białkowej, a wtedy porównam różnicę w smaku :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2009 Niech, żona naleje "ileś" szklanek do kątnicy i będzie dobrze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2009 Niech, żona naleje "ileś" szklanek do kątnicy i będzie dobrze.Pogadam z żoną, i mam nadzieję, że się uda :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2009 Pawle poczekaj /jak możesz do wieczora/ właśnie dziś robię też "szlachciankę" to zmierzę i zważę EDIT (komentarz) Robimy kolego, robimy :blush: :oops: :blush: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2009 Pawle poczekaj /jak możesz do wieczora/ właśnie dziś robię też "szlachciankę" to zmierzę i zważęPewnie, że poczekam. Ja będę robił dopiero w piątek, albo w sobotę, więc aż takiego pośpiechu nie ma :lol: Dzięki Tomuś :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2009 Pawełku "NASZE " :wink: :tongue: kątniczki mają pojemność od 1,1/4 l do 2 l.Więc "rozrzut " dość duży , całe 0,75 :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2009 Tomuś, ROZUMIEM :wink: :wink: Czyli jak mam "3 NASZE", to około 4 kilo farszu spokojnie mi wejdzie :tongue: Dzięki Tomuś :lol: No i jestem spokojny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2009 Według PN na 1150- 1200kg gotowego farszu potrzeba 200kg kątnic wp. Co daje ok 18 dkg na 1 kg farszu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2009 ile farszu można nabić do średniej wielkości kątnicy wieprzowej?Zależy od wielkości kątnicy ale salcesoniku wchodzi od 0,6 do 1kg, kiedyś ważyłemCo daje ok 18 dkg na 1 kg farszu . O ile wiem kątnice sprzedają na sztuki /no może w ilośćiach super hurtowych/ nie ważyłem kątnicy ale rano to zrobię, i te 18 dkg to chyba troszkę za dużo bo dawało by to prawie 20 % wagi gotowego produktu Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Dzień dobry, Podłączę się do wątku. Pierwszy raz wkładałem do kątnicy wieprzowej całe mięśnie, to była ligawa i rostbef (będą dojrzewać), ale bardzo ciężko mi to szło, bo otwór kątnicy jest dość wąski. Czy są jakieś sprytne techniki wpakowania całego mięśnia do kątnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzień dobry, Podłączę się do wątku. Pierwszy raz wkładałem do kątnicy wieprzowej całe mięśnie, to była ligawa i rostbef (będą dojrzewać), ale bardzo ciężko mi to szło, bo otwór kątnicy jest dość wąski. Czy są jakieś sprytne techniki wpakowania całego mięśnia do kątnicy ?Może trzeba użyć wołowej tak jak do baleronu. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Podłączę się do wątku. Pierwszy raz wkładałem do kątnicy wieprzowej całe mięśnie, to była ligawa i rostbef (będą dojrzewać), ale bardzo ciężko mi to szło, bo otwór kątnicy jest dość wąski. Czy są jakieś sprytne techniki wpakowania całego mięśnia do kątnicy ? Możesz rozciąć otwór i ew, później go zszyć.Tak się wkłada Culatello do pęcherza. Rozcina się kawałek a później zszywa. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Możesz rozciąć otwór Jakoś samo mi to wyszło, bo mi pękła .Ale założyłem z długości, bo mi trochę zostało i związałem po warszawsku. Pytanie, czy takie założenie (czyli na jakiejś powierzchni są dwie warstwy jelita) nie zaszkodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Nie zaszkodzi Zostaw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.