Henio Posted February 11, 2010 Report Share #26 Posted February 11, 2010 No pewnie - będzie to kaszana z sercem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99479 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 11, 2010 Author Report Share #27 Posted February 11, 2010 Tylko niech za dużo serca nie wkłada Jeszcze przed chwilą dwa płuca przytargałem do kaszany..., też włożę. :shock: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99493 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 11, 2010 Report Share #28 Posted February 11, 2010 chwilą dwa płuca przytargałem do kaszany..., też włożę. :shock: No to będzie kaszanka oddychająca z własnym krwio - obiegiem . :smile: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99497 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 12, 2010 Author Report Share #29 Posted February 12, 2010 Będą płuca, będą serca, a jaką by kaszę dzisiaj do kaszanki zapodać?-gryczana - była-jęczmienna - drobna, średnia, gruba i pęczak - były-ryż - był. :question: :idea: :shock: :lol: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99571 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 12, 2010 Report Share #30 Posted February 12, 2010 -jęczmienna - drobna, średnia, gruba i pęczak - były Spróbuj kukurydzy bo jeszcze nie było . :smile: Na poważnie , to jak dawałem tylko kaszę jęczmienną to dawałem pół/pół grubej i średniej . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99573 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 12, 2010 Author Report Share #31 Posted February 12, 2010 Spróbuj kukurydzy Kasza kukurydziana gruba, to jest to. :idea: :shock: A może proso. :question: Jeszcze kilka godzin... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99579 Share on other sites More sharing options...
alehar Posted February 12, 2010 Report Share #32 Posted February 12, 2010 Ciecierzycę Co to??????? :shock: http://www.google.pl/search?q=ciecierzyca&rls=com.microsoft:pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1 Poczytaj - w kuchni stosuje sie od dawna... Quote Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99582 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 12, 2010 Author Report Share #33 Posted February 12, 2010 Mam już kupioną przed chwilą kaszę jaglaną - spróbuję zrobić z jednej paczki wersję testową, a reszta tradycyjnie kasza jęczmienna, może z odrobiną gryczanej. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99590 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 12, 2010 Author Report Share #34 Posted February 12, 2010 Kaszanka się parzy - lecę. Kasza z prosa nie nadaje się do kaszanki, takie pierwsze subiektywne odczucia sprawdzone w praktyce przed godziną. :shock: :grin: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99676 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 12, 2010 Report Share #35 Posted February 12, 2010 Kasza z prosa nie nadaje się do kaszankiTak mi się wydawało, ale nie chciałem być posądzony o ............ :shock: czarnowidztwo. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99679 Share on other sites More sharing options...
Super-zulus Posted February 12, 2010 Report Share #36 Posted February 12, 2010 skąd macie krew? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99687 Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted February 13, 2010 Report Share #37 Posted February 13, 2010 Np: http://www.wyroby-domowe.pl/df20-krew-suszona-dkg-p-99.html albo: http://dodatkimasarskiezwm.etpro.pl/product/Krew_suszona_1_kg_przy14 Quote POZDRAWIAM Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99693 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 13, 2010 Author Report Share #38 Posted February 13, 2010 skąd macie krew? Krew biorę zawsze od świeżo ubijanego zdrowego wieprzka, jeszcze ciepła nadaje sie do bezpośredniej konsumpcji, a po wychłodzeniu nadaje sie do kaszaneczki. Mam foty jak zdobywam krew, ale ... :shock: nie są to sceny przyjemne do oglądania przed śniadaniem. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99695 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 13, 2010 Report Share #39 Posted February 13, 2010 nie są to sceny przyjemne do oglądania przed śniadaniem. Jeżeli się nie mylę , to już te sceny pokazywałeś tylko nie pamiętam jaka to była pora dnia :wink: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99698 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 13, 2010 Author Report Share #40 Posted February 13, 2010 A oto fota kaszanki wczoraj zrobionej, dziś delikatnie podwędzonej, sporządzonej z pęczaku, kaszy mazurskiej średniej i kaszy jaglanej oczywiście z dodatkami. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-99785 Share on other sites More sharing options...
Goran Posted February 18, 2010 Report Share #41 Posted February 18, 2010 Jak ktoś wcześniej już napisał najprościej i najlepiej jest metoda garnek - w garnek i na bank nie przypalisz, a super ja uparzysz. A przy okazji spróbuj sobie kaszankę zrobić z kaszą gryczaną....pycha. Quote Goran Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100630 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 18, 2010 Report Share #42 Posted February 18, 2010 Albo kaszę doprowadzić do zagotowania i do piekarnika nagrzanego na 120-150C.\Piekarnik po włożeniu garnka z kaszą wyłączyć.Sparzy się sama i nigdy nie przypali.Sprawdzone wielokrotnie. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100632 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 19, 2010 Author Report Share #43 Posted February 19, 2010 spróbuj sobie kaszankę zrobić z kaszą gryczaną A może już próbowałem? :grin: Kaszę gryczaną dodaję w ilości do 25% masy kasz. Chyba najlepsze są kaszanki sporządzone z 2-3 różnych kasz. Swierdzam to po ostatnich eksperymentach. A nowa kaszaneczkę zrobię w poniedziałek, a może jutro. Dziś po południu dwie świnki spotka smutny los, już czekają głodne... :sad: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100657 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2010 Report Share #44 Posted February 19, 2010 Chyba najlepsze są kaszanki sporządzone z 2-3 różnych kasz. Swierdzam to po ostatnich eksperymentach.kwestia gustu... - ja na ten przykład wolę tylko z kaszy gryczanej białej Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100666 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 19, 2010 Report Share #45 Posted February 19, 2010 ja na ten przykład wolę tylko z kaszy gryczanej białej W mim regionie kaszankę robiło i być może jeszcze się robi z kaszy jęczmiennej , ja już teraz zbliżam się zdecydowanie do kaszy gryczanej . W chwili obecnej jestem 3/4gryczanej 1/4 jęczmiennej . Kasza gryczana oczywiście biała . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100667 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 19, 2010 Author Report Share #46 Posted February 19, 2010 Kasza gryczana oczywiście biała .Ostatnio mam problem z zakupem takowej, we wszystkich spółdzielniach jest tylko prażona. :smile: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100668 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2010 Report Share #47 Posted February 19, 2010 W moim regionie kaszankę robiło i być może jeszcze się robi z kaszy jęczmiennejnie wiem czy pamiętasz, ale dla niektórych było na zlocie wielkim szokiem że można robić kaszankę z kaszy gryczanej... :wink: Z kolei w mojej rodzinie mieszano kaszę gryczaną białą z paloną.. zresztą ja też tak robiłem, nie wiem czy zmiana na samą białą, była u mnie wywołana wynikiem upodobań smakowych czy lenistwa :lol: (kasze należy parzyć osobno ze względu na różne czasy) Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100669 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 19, 2010 Report Share #48 Posted February 19, 2010 nie wiem czy pamiętasz, ale dla niektórych było na zlocie wielkim szokiem że można robić kaszankę z kaszy gryczanej... :wink: Tak pamiętam doskonale . Właśnie i jak pisałem ,mnie też było ciężko w całości zastosować kaszę gryczaną w moich wyrobach . Już jestem całkowicie za kaszą gryczaną w kaszance i co ciekawe , ci co próbują nie zawsze rozróżniają że jest obecna . :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100670 Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 19, 2010 Report Share #49 Posted February 19, 2010 Ja robię kaszankę tylko z kaszy gryczanej nie palonej.Parzę ją w garze który stawiam na gazie na podstawce żaroodpornej, kaszę wsypuję do woreczka który zakupiłem w sklepie z artykułami do wyrobu win taki do wyciskania moszczu.Idealna sprawa.Kaszę parzę w rosole z gotowania mięs na salcesony i inne wyroby.Zalewam podwójną ilością w stosunku do wagi kaszy tzn.1kg kaszy 2l rosołu.Po zagotowaniu przykręcam gaz i tak się poprychci kilka minut pod przykryciem a później wyłączam gaz i kasza sama dochodzi.Musi wchłonąć cały rosół.Następnie łapię za worek i wysypuję do pojemnika gdzie będzie mieszana kaszanka.Pzdr.Wosiu Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100671 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 19, 2010 Report Share #50 Posted February 19, 2010 Kaszę gryczaną nie paloną (białą) dostaniesz w każdej hurtowni ze sprzętem i artykułami masarskimi. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/2/#findComment-100672 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.