pis67 Posted February 19, 2010 Author Report Share #51 Posted February 19, 2010 dostaniesz w każdej hurtowni ze sprzętem i artykułami masarskimi. Są takie hurtownie internetowe, bo nie mogę namierzyć kaszy gryczanej białej. Materiał na kaszaneczkę już tężeje. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-100719 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2010 Report Share #52 Posted February 19, 2010 Są takie hurtownie internetowe, bo nie mogę namierzyć kaszy gryczanej białej.popatrz .. to też jest ciekawe - w wielu rejonach kraju nie można dostać takiej kaszy... u nas nie ma z nią problemu.. Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-100728 Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted February 19, 2010 Report Share #53 Posted February 19, 2010 Są takie hurtownie: http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10535?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-02&utm_content=-10535 :grin: :grin: :grin: Tylko ta kaszanka wyjdzie Ci droższa od kiełbasy :wink: ... a tak na poważnie to w Częstochowie też jest ciężko kupić tę kasze. Cena to 5-6 zł kgale kilka kilometrów dale jest w każdym sklepie po 3 zł kg. Jak nie dostaniesz to wal na PW Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-100730 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2010 Report Share #54 Posted February 19, 2010 jeśli byliby chętni to można zorganizować większą wysyłkę Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-100734 Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 19, 2010 Report Share #55 Posted February 19, 2010 U nas w Łodzi w hurtowni cena kg 2.50 Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-100735 Share on other sites More sharing options...
zorka Posted February 26, 2010 Report Share #56 Posted February 26, 2010 Witam serdecznie mam prośbę mógłby mi ktoś podać jakiś przepis na kaszankę ostatnio kupiłam w sklepie i niestety oddałam psu ,a uwielbiam :tongue: kaszankę będę wdzięczna mój nr gg 17942819. :grin: Z GÓRY PIĘKNE DZIĘKI :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101804 Share on other sites More sharing options...
tim Posted February 26, 2010 Report Share #57 Posted February 26, 2010 tutaj możesz wybrać http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=41 Quote Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101806 Share on other sites More sharing options...
jerzyka51 Posted February 26, 2010 Report Share #58 Posted February 26, 2010 Wosiu mógłbyś podać adres tej hurtowni .poproszę syna to mi kupi i dośle .Tu na zachodzie robią kaszanke z kaszy jęczmiennej a to mi nie smakuje.Kaszy gryczanej niepalonej brak. Milego wieczoru Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101812 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 26, 2010 Author Report Share #59 Posted February 26, 2010 mam prośbę mógłby mi ktoś podać jakiś przepis na kaszankę ostatnio kupiłam w sklepie tutaj możesz wybrać http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=41 Niestety Tim podał link na przepisy ze strony głównej bardzo oględnie mówiąc mało precyzyjne, poza ostatnim branżowym. Napisz jaką masz wiedzę ogólną na temat zrobienia kaszanki i z czego byś chciała ją zrobić - z jakiej kaszy, z jakiego mięsa, jakie masz osłonki, co z krwią. Wtedy pomożemy. Fota z archiwum P67- kaszanka biała i tradycyjna jeszcze gorące. :shock: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101816 Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 26, 2010 Report Share #60 Posted February 26, 2010 Jerzyka51 ta hurtownia znajduje się na ulicy Rokicińskiej 142 lub 144 dokładnie nie wiem zawsze jadę na pamięć, nazywa chyba Dawex ale głowy nie dam sobie uciąć.Ale znak szczególny to to że są sąsiadami z Zielpolem.Tzn po tej samej stronie co Zielpol jadąc w stronę Andrzejowa z Łodzi jeden wjazd dalej,trzeba wjechać na plac na którym skupują złom i sprzedają węgiel są ogłoszenia wywieszone na płocie.Tam trzeba zapytać o hurtownię masarską.Jak już się znajdzie to trzeba powiedzieć że się jest ze stronki Wędliny Domowe to facet na pewno obsłuży bo inaczej to detalistów niechętnie, my mamy tam wyrobioną markę i zawsze dostaniemy to co chcemy i to w naprawdę rewelacyjnych cenach.Zobacz sobie na zumi .Pzdr.Wosiu Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101826 Share on other sites More sharing options...
jerzyka51 Posted February 26, 2010 Report Share #61 Posted February 26, 2010 Dziękuje za odpowiedz ,wyśle syna ,myśle że znajdzie bez problemów. Milego wieczoru. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101830 Share on other sites More sharing options...
zorka Posted February 27, 2010 Report Share #62 Posted February 27, 2010 pis67 ja chciałabym zrobić z kaszy gryczanej z krwią oczywiście i podrobów typu wątróbki wieprzowej itp. :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101852 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 27, 2010 Report Share #63 Posted February 27, 2010 zorka, Przeczytaj wykład z Akademii DZIADKA, gdzie krok po kroku jest przedstawiony wyrób kaszanki: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101876 Share on other sites More sharing options...
konrad Posted February 28, 2010 Report Share #64 Posted February 28, 2010 Marek z Bielska, witam proszę o podanie dokładnego przepisu na kaszankę...dzięki i pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-101947 Share on other sites More sharing options...
zorka Posted February 28, 2010 Report Share #65 Posted February 28, 2010 ok dzięki :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-102006 Share on other sites More sharing options...
seb14 Posted April 21, 2010 Report Share #66 Posted April 21, 2010 Ja mam prosty i skuteczny sposób,wsypuje kaszę w damskie rajstopy i wkładam na górę do garnka z gotującym się mięsem i zawszę idealnie się wypraży.jedyny warunek rajstopy muszą być wygotowane bo zafarbują Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109687 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 24, 2010 Report Share #67 Posted April 24, 2010 wkładam na górę do garnka z gotującym się mięsemCzy to jest gotowanie na parze? Jak długo trzymasz tę kaszę - jak piszesz - nad mięsem? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109875 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 24, 2010 Report Share #68 Posted April 24, 2010 Ja stawiam garnek z wywarem z mięsa na płytce ,wrzucam kaszę i tak gotuję aż kasza wchłonie wywar/ok 20-30min/ oczywiście cału czas mieszając a następnie wyłączam gaz i trzymam pod przykryciem ok.30min i gotowe.Stosunek kaszy do wywary oczywiście tradycyjny dla kaszy gryczanej niepalonej tzn.1:2. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109876 Share on other sites More sharing options...
zemat Posted April 25, 2010 Report Share #69 Posted April 25, 2010 jest taka możliwość gotowania z mięsem kaszę. np. kasza już w woreczkach i problem rozwiązany Quote Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109881 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 25, 2010 Report Share #70 Posted April 25, 2010 Kaszę parzymy ,prażymy ,gotujemy oddzielnie w rosole po ugotowanych podrobach i mięsie nigdy razem z nimi .Proszę ugotować 5kg kaszy gryczanej nie palonej w np worku ,rajstopach , poszewce ,itd. Odcedzić ją nad tym naczyniem w którym ją gotowano . Popatrzyć na ten rosół po gotowaniu kaszy, to na pewno takie pomysły nie będą się wasz imać . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109890 Share on other sites More sharing options...
zemat Posted April 25, 2010 Report Share #71 Posted April 25, 2010 Kaszę parzymy ,prażymy ,gotujemy oddzielnie w rosole po ugotowanych podrobach i mięsie nigdy razem z nimiCzy możesz mi wyjaśnić dlaczego? a co z stosunkiem wody do kaszy? Quote Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109893 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 25, 2010 Author Report Share #72 Posted April 25, 2010 zę parzymy ,prażymy ,gotujemy oddzielnie w rosole po ugotowanych podrobach i mięsie nigdy razem z nimi . I tak czynić należy. :smile: Nie lecę, ale 11-latkowi to może tak się wydawać. no bo co on może wiedzieć o kaszy Czyżby kolega Zemat miał mniej niż 11 lat? W sprawie kaszy ma 7 lat, pomimo przerzuconych ton, nieletnim wprawdzie nie godzi się tak ciężko pracować, po prostu nie dorośnie, urośnie. A wracając do kaszy, sposób każdy jest dobry, gdy doprowadzi do upragnionego celu - kaszanki. :smile: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109916 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 25, 2010 Report Share #73 Posted April 25, 2010 A wracając do kaszy, sposób każdy jest dobry, gdy doprowadzi do upragnionego celu - kaszanki.To można jeszcze razem i krew wlać i ugotować. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109922 Share on other sites More sharing options...
zemat Posted April 26, 2010 Report Share #74 Posted April 26, 2010 A wracając do kaszy, sposób każdy jest dobry, gdy doprowadzi do upragnionego celu - kaszanki.To można jeszcze razem i krew wlać i ugotować. Pozdrawiamteż tak robiłem i wyszło OK, więc co ty na to? tylko po odlaniu części rosołu :thumbsup: Quote Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109923 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 26, 2010 Report Share #75 Posted April 26, 2010 Wracajac do tematu kaszy:Zdarzyło mi się, że podczas parzenia część ziaren kaszy (biała, gryczana) była już miękka, część jeszcze niedoparzona. Biorąc pod uwagę fakt, że wyrób gotowy parzy się jeszcze raz uznałam, że kasza jest gotowa. Nie lubię kaszy w postaci ciapy :sad: . Jednak w gotowym wyrobie część ziaren była twardawa a część zbyt miękka.Zastanawiam się, czy np.dłuższe parzenie, ale w zdecydowanie niższej temperaturze nie zapobiegłoby temu efektowi? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/3/#findComment-109926 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.