Jump to content

Recommended Posts

dostaniesz w każdej hurtowni ze sprzętem i artykułami masarskimi.

Są takie hurtownie internetowe, bo nie mogę namierzyć kaszy gryczanej białej.

Materiał na kaszaneczkę już tężeje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Są takie hurtownie internetowe, bo nie mogę namierzyć kaszy gryczanej białej.

popatrz .. to też jest ciekawe - w wielu rejonach kraju nie można dostać takiej kaszy... u nas nie ma z nią problemu..
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Są takie hurtownie: http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10535?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-02&utm_content=-10535 :grin: :grin: :grin:

 

Tylko ta kaszanka wyjdzie Ci droższa od kiełbasy :wink:

 

... a tak na poważnie to w Częstochowie też jest ciężko kupić tę kasze. Cena to 5-6 zł kg

ale kilka kilometrów dale jest w każdym sklepie po 3 zł kg.

 

Jak nie dostaniesz to wal na PW :cool:

jeśli byliby chętni to można zorganizować większą wysyłkę
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Witam serdecznie mam prośbę mógłby mi ktoś podać jakiś przepis na kaszankę ostatnio kupiłam w sklepie i niestety oddałam psu ,a uwielbiam :tongue: kaszankę będę wdzięczna mój nr gg 17942819. :grin: Z GÓRY PIĘKNE DZIĘKI :grin:
Wosiu mógłbyś podać adres tej hurtowni .poproszę syna to mi kupi i dośle .Tu na zachodzie robią kaszanke z kaszy jęczmiennej a to mi nie smakuje.Kaszy gryczanej niepalonej brak. Milego wieczoru

mam prośbę mógłby mi ktoś podać jakiś przepis na kaszankę ostatnio kupiłam w sklepie

Niestety Tim podał link na przepisy ze strony głównej bardzo oględnie mówiąc mało precyzyjne, poza ostatnim branżowym. Napisz jaką masz wiedzę ogólną na temat zrobienia kaszanki i z czego byś chciała ją zrobić - z jakiej kaszy, z jakiego mięsa, jakie masz osłonki, co z krwią. Wtedy pomożemy. :cool:

 

Fota z archiwum P67- kaszanka biała i tradycyjna jeszcze gorące. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Jerzyka51 ta hurtownia znajduje się na ulicy Rokicińskiej 142 lub 144 dokładnie nie wiem zawsze jadę na pamięć, nazywa chyba Dawex ale głowy nie dam sobie uciąć.Ale znak szczególny to to że są sąsiadami z Zielpolem.Tzn po tej samej stronie co Zielpol jadąc w stronę Andrzejowa z Łodzi jeden wjazd dalej,trzeba wjechać na plac na którym skupują złom i sprzedają węgiel są ogłoszenia wywieszone na płocie.Tam trzeba zapytać o hurtownię masarską.Jak już się znajdzie to trzeba powiedzieć że się jest ze stronki Wędliny Domowe to facet na pewno obsłuży bo inaczej to detalistów niechętnie, my mamy tam wyrobioną markę i zawsze dostaniemy to co chcemy i to w naprawdę rewelacyjnych cenach.Zobacz sobie na zumi .

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

zorka,

Przeczytaj wykład z Akademii DZIADKA, gdzie krok po kroku jest przedstawiony wyrób kaszanki:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

  • 1 month later...

wkładam na górę do garnka z gotującym się mięsem

Czy to jest gotowanie na parze?

Jak długo trzymasz tę kaszę - jak piszesz - nad mięsem?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ja stawiam garnek z wywarem z mięsa na płytce ,wrzucam kaszę i tak gotuję aż kasza wchłonie wywar/ok 20-30min/ oczywiście cału czas mieszając a następnie wyłączam gaz i trzymam pod przykryciem ok.30min i gotowe.Stosunek kaszy do wywary oczywiście tradycyjny dla kaszy gryczanej niepalonej tzn.1:2.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

jest taka możliwość gotowania z mięsem kaszę. np. kasza już w woreczkach i problem rozwiązany

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Kaszę parzymy ,prażymy ,gotujemy oddzielnie w rosole po ugotowanych podrobach i mięsie nigdy razem z nimi .Proszę ugotować 5kg kaszy gryczanej nie palonej w np worku ,rajstopach , poszewce ,itd. Odcedzić ją nad tym naczyniem w którym ją gotowano . Popatrzyć na ten rosół po gotowaniu kaszy, to na pewno takie pomysły nie będą się wasz imać . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Kaszę parzymy ,prażymy ,gotujemy oddzielnie w rosole po ugotowanych podrobach i mięsie nigdy razem z nimi

Czy możesz mi wyjaśnić dlaczego?

a co z stosunkiem wody do kaszy?

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

zę parzymy ,prażymy ,gotujemy oddzielnie w rosole po ugotowanych podrobach i mięsie nigdy razem z nimi .

I tak czynić należy. :smile:

 

Nie lecę, ale 11-latkowi to może tak się wydawać. no bo co on może wiedzieć o kaszy

Czyżby kolega Zemat miał mniej niż 11 lat?

W sprawie kaszy ma 7 lat, pomimo przerzuconych ton, nieletnim wprawdzie nie godzi się tak ciężko pracować, po prostu nie dorośnie, urośnie. :cool:

A wracając do kaszy, sposób każdy jest dobry, gdy doprowadzi do upragnionego celu - kaszanki. :smile:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

A wracając do kaszy, sposób każdy jest dobry, gdy doprowadzi do upragnionego celu - kaszanki.

To można jeszcze razem i krew wlać i ugotować. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

A wracając do kaszy, sposób każdy jest dobry, gdy doprowadzi do upragnionego celu - kaszanki.

To można jeszcze razem i krew wlać i ugotować. Pozdrawiam
też tak robiłem i wyszło OK, więc co ty na to?

tylko po odlaniu części rosołu :thumbsup:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Wracajac do tematu kaszy:

Zdarzyło mi się, że podczas parzenia część ziaren kaszy (biała, gryczana) była już miękka, część jeszcze niedoparzona.

Biorąc pod uwagę fakt, że wyrób gotowy parzy się jeszcze raz uznałam, że kasza jest gotowa. Nie lubię kaszy w postaci ciapy :sad: . Jednak w gotowym wyrobie część ziaren była twardawa a część zbyt miękka.

Zastanawiam się, czy np.dłuższe parzenie, ale w zdecydowanie niższej temperaturze nie zapobiegłoby temu efektowi?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.