andrzej k Posted December 5, 2011 Report Share #101 Posted December 5, 2011 Witam Ja przygotowuję kaszę do kaszanki w bardzo prosty sposób . Żądaną ilość kaszy wsypuję do garnka i zalewam odpowiednią ilością rosołu z gotowania mięsiwa . Następnie ciągle mieszając zagotowuję i zdejmuję z ognia . Po 15 min , jeżeli jest taka potrzeba dolewam rosołu i ponownie zagotowuję ciągle mieszając , odstawiam z ognia i tak pozostaje do momentu robienia kaszanki . Nie lubię kaszy w kaszance rozgotowanej . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188940 Share on other sites More sharing options...
Emil Posted December 5, 2011 Report Share #102 Posted December 5, 2011 Żądaną ilość kaszy wsypuję do garnka i zalewam odpowiednią ilością rosołu z gotowania mięsiwa Taki rosołek nadaje kaszy smakowitości a za najlepszy uważam rosół po gotowaniu głów wp Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188942 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 5, 2011 Report Share #103 Posted December 5, 2011 Taki rosołek nadaje kaszy smakowitości a za najlepszy uważam rosół po gotowaniu głów wp Emil ,w moich mięsiwach jest tam również i głowa wieprzowa . Mięsiwo - miałem na myśli wszystko na wędliny podrobowe . :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188950 Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted December 8, 2011 Report Share #104 Posted December 8, 2011 Witam, wczoraj parowałem kaszę do kaszankiZgodnie z zaleceniami bodajże arkadiusza przyjąłem na 1 kg kaszy gryczanej 2 litry rosołku z parzenia...Kuchenka ciągle była gorąca od gotowania mięska i wciąż podtrzymywałem ogień do parzenia więc na skraju kuchenki postawiłem garnek z kaszą zalaną gorącym rosołem.Po około godzinie kasza wchłonęła rosół, nic się nie przypaliło a kasza wyszła rewelacyjnie Dziękuję za tyle postów które trzeba było przeczytać by do tego dojść Quote ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-189472 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted March 15, 2013 Report Share #105 Posted March 15, 2013 pis67, Witam będzie dobrze a przynajmniej na to wygląda sam robię podobnie i jest ok :thumbsup: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-274849 Share on other sites More sharing options...
matti170 Posted March 2, 2014 Report Share #106 Posted March 2, 2014 nie są to sceny przyjemne do oglądania przed śniadaniem. Jeżeli się nie mylę , to już te sceny pokazywałeś tylko nie pamiętam jaka to była pora dnia :wink: Pozdrawiam a co z stosunkiem wody do kaszy?Zdarzyło mi się, że podczas parzenia część ziaren kaszy (biała, gryczana) była już miękka, część jeszcze nie doparzona. Teraz już poważnie. Kasza kaszy nie równa. Jest bardzo ładna gruba i równa i jest niestety gorszej jakości, małe ziarenka to chyba z tej niewyrośniętej dobrze gryki zmieszane z grubyymi ziarenkami. .Jest rzeczywiście problem jak to równo ugotować. Tutaj kłaniają się zasady demokracji większa ilość wygrywa. Zemat - stosunek jest bardzo dobry tylko trzeba umieć zachować pewne zasady w czasie trwania gotowania . Tego trzeba nauczyć przez praktykę .Przy gotowaniu kaszy stosujemy różne techniki, nawet poradnictwo jest podzielone jedni zalecają wypłukać kaszę inni nie. W pewnych sytuacjach gotowanie w worku ,poszewce zanurzonych w rosole daje bardzo dobre rezultaty jest tylko jedno, trzeba w odpowiednim czasie wyjąć worek z kaszą doliczając czas na odsączenie. Rosół po ugotowaniu niektórych kasz jest dosłownie czarny. PozdrawiamWysłane z mojego KF012 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-337927 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.