Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zimno wedzona kielbasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 majken

majken

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćDania

Napisano 01 kwi 2009 - 12:21

Szanowni Państwo

Zwracam się do państwa, bo moje rodzice przez szereg lat eksperymentowali z wędzeniem na użytek prywatny mięsa, ryb i innych produktów.
Niedługo zaczynają nowe projekt. Chcieliby odkryć lokalne odmiany zimno wędlonych kiełbas w szeregu europejskich krajów i opisać je w książce. Odbędą podróże do wybranych krajów, żeby zobaczyć jak się robi tradycyjne kiełbasy. Postarają się odkryć i opisać sekrety ich produkcji, oraz znaki rozpoznawcze gotowych już kiełbas. Jaka jest charakterystyka ich smaku? Co jest szczególnego w wyrobach z danego kraju czy regionu? Jaką "duszę" ma tam kiełbasa? Oni są przekonani, że natura, kultura i warunki klimatyczne poszczególnych regionów mają olbrzymie znaczenie dla końcowego efektu procesu produkcji. Dlatego również te informacje powinny trafić do książki.
Oni już pisali ksiązki o sztuce wędzarstwa.
Ja pojadę z nimi do Polski bo mówię po polsku. Będziemy w Krakowie od 19 do 21 kwietnia, w Poznaniu od 21 - 23 kwietnia i w Szczecinie 23 do 25 kwietnia. I teraz tylko nie wiem z kim się kontaktować żeby zobaczyć jak się robi tradycyjne polskie wędzone kiełbasy. Mam na dzieję że państwo mogą mi pomóc. W Danii to jest normalnie, że rzeźnik sam robi swoje wędzone kiełbasy i szynki, czy to jest to samo w Polsce. Kiedy szukam na internecie tylko mogę znaleść takie duże zakłady.

Państwo mogą pisać do mnie na mój email: maj-ken@c.dk

Serdecznie pozdrawiam
Majken

#2 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 01 kwi 2009 - 12:24

Witam

W dniach 24-25-26 odbywać się będzie IV turnus Szkoły Domowego Masarstwa. Serdecznie zapraszam w odwiedziny. Szczegóły tu: https://wedlinydomow...wforum.php?f=46

#3 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 01 kwi 2009 - 12:27

majken, jak napisał powyżej Papla idealnym rozwiązaniem byłoby dla Was odwiedzenie kursu Szkoły Domowego Masarstwa. Tam z pewnością dowiecie się, w jaki sposób w Polsce robi (robiło) się wędliny metodami tradycyjnymi




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych