Szanowni Państwo
Zwracam się do państwa, bo moje rodzice przez szereg lat eksperymentowali z wędzeniem na użytek prywatny mięsa, ryb i innych produktów.
Niedługo zaczynają nowe projekt. Chcieliby odkryć lokalne odmiany zimno wędlonych kiełbas w szeregu europejskich krajów i opisać je w książce. Odbędą podróże do wybranych krajów, żeby zobaczyć jak się robi tradycyjne kiełbasy. Postarają się odkryć i opisać sekrety ich produkcji, oraz znaki rozpoznawcze gotowych już kiełbas. Jaka jest charakterystyka ich smaku? Co jest szczególnego w wyrobach z danego kraju czy regionu? Jaką "duszę" ma tam kiełbasa? Oni są przekonani, że natura, kultura i warunki klimatyczne poszczególnych regionów mają olbrzymie znaczenie dla końcowego efektu procesu produkcji. Dlatego również te informacje powinny trafić do książki.
Oni już pisali ksiązki o sztuce wędzarstwa.
Ja pojadę z nimi do Polski bo mówię po polsku. Będziemy w Krakowie od 19 do 21 kwietnia, w Poznaniu od 21 - 23 kwietnia i w Szczecinie 23 do 25 kwietnia. I teraz tylko nie wiem z kim się kontaktować żeby zobaczyć jak się robi tradycyjne polskie wędzone kiełbasy. Mam na dzieję że państwo mogą mi pomóc. W Danii to jest normalnie, że rzeźnik sam robi swoje wędzone kiełbasy i szynki, czy to jest to samo w Polsce. Kiedy szukam na internecie tylko mogę znaleść takie duże zakłady.
Państwo mogą pisać do mnie na mój email: maj-ken@c.dk
Serdecznie pozdrawiam
Majken
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.
To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!
To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Zimno wedzona kielbasa
Rozpoczęty przez
majken
, 01 kwi 2009 12:21
2 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 01 kwi 2009 - 12:21
#2
Napisano 01 kwi 2009 - 12:24
Witam
W dniach 24-25-26 odbywać się będzie IV turnus Szkoły Domowego Masarstwa. Serdecznie zapraszam w odwiedziny. Szczegóły tu: https://wedlinydomow...wforum.php?f=46
W dniach 24-25-26 odbywać się będzie IV turnus Szkoły Domowego Masarstwa. Serdecznie zapraszam w odwiedziny. Szczegóły tu: https://wedlinydomow...wforum.php?f=46
#3
Napisano 01 kwi 2009 - 12:27
majken, jak napisał powyżej Papla idealnym rozwiązaniem byłoby dla Was odwiedzenie kursu Szkoły Domowego Masarstwa. Tam z pewnością dowiecie się, w jaki sposób w Polsce robi (robiło) się wędliny metodami tradycyjnymi
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych