Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja pierwsza mielonka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 03 kwi 2009 - 18:38

http://www.wedlinydo...cles.php?id=779 Przepis ze strony ,ale trochę zmodyfikowany.Bez żadnych przypraw tylko z samą peksolą/25g/1kg mięsa/.W przepisie jest razem z golonką ,ale ja zrobiłem z samej II wieprzowej.Wyrób z małą ilością galaretki, ale ścisły. Według mnie oraz mojej małżomki bardzo smaczny.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 03 kwi 2009 - 18:59

BRAWO!

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 03 kwi 2009 - 19:10

Dzięki.Ale jestem dumny :grin:

#4 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 03 kwi 2009 - 19:28

Ładna mielonka i praska fajna

#5 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 03 kwi 2009 - 19:30

Dzięki.Ale jestem dumny :grin:


Masz powód, mielonka pierwsza klasa.Jak za dawnych dobrych czasów :cool:

Pozdrawiam :wink:

#6 Aniaandy'ego

Aniaandy'ego

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 219 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 03 kwi 2009 - 19:37

arkadiusz, jesteś dumny - zasłużenie! Zdolny zadymiacz - będą z Ciebie ludzie :grin:

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 kwi 2009 - 19:42

Bez żadnych przypraw

oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale czemu bez jakichkolwiek przypraw? - w mielonkach nadają one charakteru
- chyba wezmę piwko pod pachę i pójdę na spacer :wink: :grin:

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 03 kwi 2009 - 20:13

Bez przypraw bo ja lubię niazastąpiony smak dobrego mięska/mało takiego/.Nawet jak pekluję mięsko na wędzonki to też biorę 50/50 soli i peksoli bez przypraw.Za to kiełbaskę lubię dobrze przyprawioną. :lol:

#9 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 03 kwi 2009 - 20:15

A mnie się podoba że „nowi” przekuwają przepisy już za pierwszym produktem, i na czuja robią produkty które Im i Ich bliskim smakują.
A i szynkowar wygląda na „samoróbke” tym bardziej wielkie brawa.
Dla mnie bomba

Dołączona grafika

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 03 kwi 2009 - 20:37

Dzięki za uznanie.Szynkowar rzeczywiście zrobiłem z alumiiowej foremki do ciasta,ale mam pomysł na drugi nieco bardziej profesjonalny,chociaż ten spisuje się bardzo dobrzę.Pozdrawiam.

#11 Gość_technik_*

Gość_technik_*
  • Goście

Napisano 04 kwi 2009 - 03:28

ARKADIUSZ,- I właśnie tu się potwierdza powiedzenie"że nie muszą być dobre skrzypce aby dobrze zagrać" Mieloneczka wizualnie wspaniała,ale jednak skuś się na ciut,przypraw,-co ? życzę dalszych sukcesów.

#12 korgi3

korgi3

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćCzeladź

Napisano 07 kwi 2009 - 22:17

Wygląda rewelacyjnie, gratulacje, oby tak dalej!!

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 kwi 2009 - 20:11

Dzięki za uznanie.Korgi 3 Twój pierwszy raz to bomba.Tak trzymaj. : :wink:

#14 bo66

bo66

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 116 postów
  • Miejscowośćmiddle-east

Napisano 30 kwi 2009 - 11:10

Moja mielonka drobiowa.
Dołączona grafika
Pomysł czerpałam z tego przepisu http://www.wedlinydo...cles.php?id=937 z pominięciem kolorowego pieprzu i gałki muszkatelowej w zamian dałam mielona kolendrę.

Nie posiadam szynkowara, ani osłonek barierowych wiec wsad rozłożyłam na foli spożywczej i wielokrotnie go zawijałam.Następnie parzyłam 75 *C -1,5h.

#15 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 kwi 2009 - 11:15

Witam

Nie posiadam szynkowara, ani osłonek barierowych wiec wsad rozłożyłam na foli spożywczej i wielokrotnie go zawijałam.



Pomysłowość ludzka nie zna granic . Super :smile:


Pozdrawiam

#16 bastisz

bastisz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 223 postów
  • MiejscowośćDĄBIE k / Będzina

Napisano 30 kwi 2009 - 11:43

Powiem tak co nie które masarnie powinny się jeszcze troche uczyć jak robić wyroby takie jak wykonuje wielu z naszego grona.

#17 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 30 kwi 2009 - 12:52

Normalnie pomysłowy dobromir, ładny przekrój.

#18 bo66

bo66

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 116 postów
  • Miejscowośćmiddle-east

Napisano 30 kwi 2009 - 17:50

Bardzo Wam dziękuje za mile słowa.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 30 kwi 2009 - 20:07

Nooooooooo!!!
Adam Słodowy przy Tobie wymięka.
Butelki już były ale na tak prosty i banalny pomysl nikt chyba nie wpadł.
Super Gratulacje !
pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych