Skocz do zawartości

Bratwurst


radekam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Będąc w Niemczech zawsze z wielką chęcią zajadam się tamtejszymi Bratwurstami z grilla. Można je kupić niemal wszędzie, na gorąco po 1 EUR za sztukę razem z małą bułeczką.

Kupiłem je rok temu w supermarkecie przy granicy i jeszcze kilka sztuk mam w zamrażarce, ale już się kończą - no i wiadomo, takie nie smakują najlepiej.

 

Niestety w Polsce są one nie do dostania.

 

W necie znalazłem przepis:

http://schmidling.com/brats.htm

Co na jego temat myślicie?

 

A może już ktoś robił takie Bratwursty?

 

Sezon grilowy już wkrótce a te kiełbaski są naprawdę pyszne!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Yogi.

Jasne. Bratwurst, jak pamiętam z niemieckiego to chyba "kiełbasa pieczona"

Wurst-kiełbasa

braten-piec

czy ja koś tak :question:

 

Mi chodzi o kiełbaski turyńskie, takie jak w berlińskich imbissach. Takie białe, cienkie, drobno zmielone. Podają je tam w małych, przekrojonych bułeczkach z musztardą lub keczupem.

Coś jak na fotce:

http://kopalniawiedzy.pl/kielbasa-najstarszy-przepis-Turyngia-Hubert-Erzmann-Muzeum-Niemieckiej-Kielbasy-Thomas-Maeuer-3638.html

 

PePe

Ja też raczej nie bardzo z języków obcych, ale jest tłumaczenie google - chociaż i tak nie wszystko jest jasne.

 

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://schmidling.com/brats.htm&ei=CTneSdOaEoSK_QbalpykAQ&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dbratwurst%2Brecipe%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dcom.mandriva:en-US:official%26hs%3DecJ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak pisalem juz wczesniej, imbisy zaopatruja sie przewaznie w roznych malych okolicznych masarniach a te maja swoje wlasne receptury. Dlatego podanie receptury na Bratwurst ktory Ci smakuje jest trudne. Smaki Bratwurst`a roznia sie takze regionalnie tzn. kielbaski do pieczenia smakuja inaczej w Berlinie niz np. w Frankfurcie. Pod tym adresem zajdziesz recepture na Bratwurst http://www.dolacek.de/bruew.htm#Bratwurst-Grundbr%C3%A4t , jest to strona pana Dolacka`a, ktory jest majstrem w duzym zakladzie produkcyjnym.

Pozdrawiam Yogi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Yogi.

fajny przepis tylko nie wszystko kumam.

Ten przepis jest napisany językiem wędliniarzy, którego niestety nie uczyli w liceum (a było prawie ćwierć wieku temu) :sad:

 

heiterfuchs

No nie wiem czy wyjdzie. :question: chyba więcej przypraw trzeba.

Poszperałem troszkę w necie i znalazłem na niemieckich forach:

http://www.chefkoch.de/forum/2,70,341573/Grundrezept-Thueringer-Bratwurst.html

 

Tylko co to jest ten Schweinebauch :question: Brzuch świnki :question: :grin:

 

No i jeszcze

http://www.chefkoch.de/forum/2,70,460836/Bitte-um-Hilfe-fuer-meine-erste-Bratwurst.html

I znowu - co to jest Bauch :question: - mam brzuch świnki zemleć? :lol:

 

Znających niemiecki kolegów uprzejmie proszę o pomoc.

 

Odwdzięcze się tłumaczeniami języka kraju, w którym powstają szynki parmeńskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zamiaszczam tlumaczenie

Material na 100kg

40,0 kg Mieso swinskie sciegniste z 5% max iloscia widocznego tluszczu

20,0 kg Boczek bez skory z 50% max iloscia widocznego tluszczu

20,0 kg slonina bez skory

20,0 kg lod kruszony

 

Przyprawy na kg masy

18,0 g sol

3,0 g dodatek do kutrowania (fosforany w naszym przypadku zbyteczne)

2.0 g pieprz

1,0 g kwiat muszkatu

1,0 g imbir

0,3g kardamon

1,0 g proszek cytrynowy

 

wykonanie

mieso po dodaniu soli i lodu wykutrowac (zamiast kutrowania proponuje 2-3 krotne mielenie na sitku 2 albo 3mm) , pod koniec dodac przyprawy. Nadziewac w jelita kal. 26/28, parzyc 20 min przy temp. 70°C

Pozdrawiam Yogi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a tu tlumaczenie z strony http://www.chefkoch.de/forum/2,70,341573/Grundrezept-Thueringer-Bratwurst.html

Thüringer Rostbratwurst

 

1 kg boczek

20 g sol

5 g pieprz bialy swiezo zmielony

5 g kminek swiezo zmielony

2 zabki czosnku

1 jajko

100 ml mleko

 

wedlug upodoban:

3 g koriander

albo

3 g imbir

albo

5 g majeranek

wykonanie jak w tlumaczeniu powyzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Temat leciwy, ale odkurzę. Mam zamówienia z hoteli na :

Bratwurst

Muszę wykonać je w formie ślimaka, który ma być już sparzony. Potem wrzucą one kiełbasiane ślimaki na ruszt czy patelnię - upieką i podadzą... 

Jak sparzyć takiego nieodkręconego ślimaka, by utrzymał kształt? No i jakieś oryginalne niemieckie przepisy potrzebne, nie chodzi mi o skład mięsny, raczej o przyprawy stosowane 

w tych kiełbaskach w okolicach Monachium?   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak sparzyć takiego nieodkręconego ślimaka, by utrzymał kształt?
  Będziesz musiał ''zakręcić'' i wbić długi patyczek ... taki do szaszłyków... ( albo dwa) Innej możliwości nie widzę... Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jadłem w Niemczech - takie bratwursty  plecione z 3 kabonosowo - kiełbasek - taki warkocz płaski  - każda miała inne przyprawy - nie bardzo już pamiętam jakie ( wtedy nie interesowało mnie to tak jak dzisiaj)  - i były podpiekane z 2 stron - super 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomijając użycie kleju chirurgicznego ;) , tak jak Einshell napisała, na niektórych zdjęciach w necie widać patyczek, a w przypadku bardzo cienkich kiełbasek lub dużych ślimaków nawet dwa na krzyż.

 

Można by rozważyć parzenie zwiniętej kiełbasy w woreczkach, ale odbiorca musiałby się z tym obchodzić jak z jajkiem:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i jakieś oryginalne niemieckie przepisy potrzebne, nie chodzi mi o skład mięsny, raczej o przyprawy stosowane w tych kiełbaskach w okolicach Monachium?

 

http://www.chefkoch.de/rezepte/2529031396360296/Bratwurst-selbstgemacht.html

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz to Piotrek parzyć to tylko w formie przebitej patyczkami do szaszłyków albo pojedynczo zapakowane próżniowo ... innej możliwości typu sznurowanie etc nie widzę :(

Swoja drogą nie wiem czemu chcą to mieć parzone bo te w formie ślimaka są zawsze pieczone, smażone albo grillowane   :(  ... nic innego poza późniejszym odgrzewaniem czy grillowaniem "po łebkach" bez konieczności pilnowania temperatury nie przychodzi mi do głowy ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i jakieś oryginalne niemieckie przepisy potrzebne, nie chodzi mi o skład mięsny, raczej o przyprawy stosowane w tych kiełbaskach w okolicach Monachium?

 

No to jeszcze jeden skład i przyprawy.

 

Nürnberger Bratwurst

Fleischzutaten in %:
70 % mageres Schweinefleisch von der Schulter - łopatka
30 % Kammspeck vom Schwein - https://www.google.de/search?q=Kammspeck&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&imgil=wSgFAfeSMzMBiM%253A%253BPnZcG_hOKmixSM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.kemink-fleisch.de%25252Fschweinefleisch_04.php&source=iu&pf=m&fir=wSgFAfeSMzMBiM%253A%252CPnZcG_hOKmixSM%252C_&usg=__RyC0BjmQ2BlsxMXH389CcBnYPrU%3D&biw=1536&bih=734&ved=0ahUKEwjyl8zT66HWAhWIEVAKHZdVCzwQyjcISQ&ei=VPm4WfKdBIijwAKXq63gAw#imgrc=wSgFAfeSMzMBiM:

Gewürze und Salz je kg Wurstmasse: kilogram mięsa
18 - 20 g Kochsalz - sól
2-3 g weißer Pfeffer gemahlen - biały pieprz
0,5 - 1 g Majoran
0,5 - 1 g Macis - liście muskatu
20 - 25 g Frischzwiebel - świeża cebula

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.