Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zalewa do chrzanu wg Bagno


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 29 mar 2009 - 19:55

Zalewa do chrzanu
4 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.
Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia.
Można najpierw utrzeć chrzan a później zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodniejszy i mniej ostry.
Tak, przygotowany chrzan ma słodki smak.
Porcja zalewy wystarczy do 1,5-2,0 kg oczyszczonego korzenia chrzanu.
W trakcie trzeciego turnusu, uczestnicy mieli możliwość spróbowania chrzanu w/w zalewą.

#2 Aniaandy'ego

Aniaandy'ego

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 219 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 29 mar 2009 - 20:04

Bagno Miałam przyjemność spróbować tego chrzanu i.....pyszności :grin:

#3 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 29 mar 2009 - 20:14

Taki chrzan może być pyszny. Ten świeżo po utarciu to nadaje się do oczyszczania górnych dróg oddechowych. :grin: Dlatego do tarcia chrzanu używam maski p-gazowej. :cool:
Pzdr.

#4 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 29 mar 2009 - 20:26

Potwierdzam w/g mnie chrzan super zniknął szybciej niż nasza "szlachcianka"

#5 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 09 kwi 2009 - 08:11

Zalewa do chrzanu
4 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.
Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia.
Można najpierw utrzeć chrzan a pilniej zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodny i mniej ostry.
Tak, przygotowany chrzan ma słodki smak
Porcja zalewy wystarczy do 1,5-2,0 kg oczyszczonego korzenia chrzanu.
W trakcie trzeciego turnusu, uczestnicy mieli możliwość spróbowania chrzanu w/w zalewą.


To znaczy co? Chrzan ucierać bezpośrednio do gorącej zalewy ?

Pozdrawiam :wink:

#6 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 09 kwi 2009 - 08:17

To znaczy co? Chrzan ucierać bezpośrednio do gorącej zalewy ?.


ostry - bezpośrednio do gorącej zalewy
łagodniejszy - do utartego chrzanu wlewasz gorącą zalewę

#7 maly-maly

maly-maly

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 488 postów
  • MiejscowośćCzarny Las

Napisano 09 kwi 2009 - 08:32

Zrobiłem ten chrzanik naprawdę jest SUPERRRRRRRRRRRRRRRRR

#8 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 10 kwi 2009 - 20:47

do tarcia chrzanu używam maski p-gazowej.


Wnuczek, ja w zeszłym roku użyłem okularów a właściwie maski do nurkowania ale takiej z osłoną na nos :wink: Pomogła, bo oddychałem tylko ustami i obyło się bez płaczu! Polecam wszystkim 'chrzanożercom'. Może głupio się wygląda stojąc w kuchni w takim przebraniu ale o ile wygodniej!!!

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13130 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 kwi 2009 - 20:59

Witam

Wnuczek, ja w zeszłym roku użyłem okularów a właściwie maski do nurkowania ale takiej z osłoną na nos :wink: Pomogła, bo oddychałem tylko ustami i obyło się bez płaczu! Polecam wszystkim 'chrzanożercom'.


radzio . Szkoda że dopiero teraz podpowiedziałeś .Dzisiaj tarłem i miałem za swoje , było tego prawie kilogram po obraniu . Prędzej znalazł bym takie okulary jak maskę p- gazową . Zapisałem jednak to w mojej pamięci :smile:

Pozdrawiam

#10 kryniu123

kryniu123

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćŚroda Śląska

Napisano 10 kwi 2009 - 21:06

I ja zrobiłem chrzan w zalewie wg.Bagno.
Za pomysłem Papli zmieliłem 2 razy na sitku makowym ,bez łez i bez maski gazowej :shock: ,w smaku niebo(lepiej piekło) w gębie :grin: jest superrrrrrrrr smaczny

#11 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 10 kwi 2009 - 21:31

do tarcia chrzanu używam maski p-gazowej.


Wnuczek, ja w zeszłym roku użyłem okularów a właściwie maski do nurkowania ale takiej z osłoną na nos :wink: Pomogła, bo oddychałem tylko ustami i obyło się bez płaczu! Polecam wszystkim 'chrzanożercom'. Może głupio się wygląda stojąc w kuchni w takim przebraniu ale o ile wygodniej!!!

A ja do rozdrobnienia chrzanu używam zwykłego miksera. Zero problemów poza tym, jak kiedyś zajrzałem do środka i się "zaciągnąłem" to o mało co, a zaliczyłbm podłogę :wink:

#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13130 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 kwi 2009 - 21:36

Witam

Za pomysłem Papli zmieliłem 2 razy na sitku makowym ,bez łez i bez maski gazowej :shock:


Ja też próbowałem jednak jakoś nie szło , teraz tak myślę że może miałem za mocno dokręcone sitko bo szło bardzo ciężko że właściwie nie mogłem ukręcić korbą :sad: . Z tarłem na takiej maszynce do warzyw . Chrzanik wyszedł super :!: paluchy lizać i płakać :smile:

Pozdrawiam

#13 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 10 kwi 2009 - 21:38

A ja do rozdrobnienia chrzanu używam zwykłego miksera


Też tak kiedyś zrobiłem i jednak z miksera dają się wyczuć wyraźne grudki. Może gdyby zastosować blender? Na zwykłej tarce może jest dużo pracy, ale jednak chrzan jest sporo, że tak napiszę, gładszy.

1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.


Andrzeju, jak to przeliczyć? Wolę jednak kwasek ale nie wiem jak go rozrobić!

#14 andrzejmysłowic

andrzejmysłowic

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 232 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 11 kwi 2009 - 06:49

Przepis na chrzan zbliżony do przepisu kol.Bagno. Na 0,7 kg chrzanu utartego robię zalewę w następującym składzie:
- wody - 350 ml
- cukier - 25 g
- kwasek cytrynowy - 7 g
- sól - 3 płaskie łyżeczki.

#15 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 11 kwi 2009 - 17:38

Radziu. Nie wiem, jak przeliczyć ocet na kwasek. Najlepiej na smak, zawsze po starciu i wystudzedniu możemy uzupełnić składniki smakowe.

#16 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 11 kwi 2009 - 20:35

Bagno, zgadza się, można na smak ale zarówno ocet jak i kwasek powodują to, że chrzan nie ciemnieje. Jeśli dam za mało kwasku, to może się zdażyć, że pomimo dobrego smaku, chrzan ściemnieje. Chyba jednak zastosuję ocet.

#17 jerzy1973

jerzy1973

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćz polski

Napisano 05 sie 2009 - 19:17

Witajcie, właśnie popłakałem przy tarciu chrzanu ale było warto smak super, moje pytanie brzmi ile można taki wynalazek przechowywać? można w słoiku w lodówce a może pasteryzować? proszę o podpowiedzi.
pozdrawiam

#18 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 sie 2009 - 17:45

W okresie letnim w lodówce kilka tygodni. Najlepiej zrobić mało i szybko zjeść. W okresie letnim tarty chrzan szybko ulega ciemnieniu i robi się nie smaczny. Chrzanu nie pasteryzujemy.

#19 jerzy1973

jerzy1973

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćz polski

Napisano 06 sie 2009 - 18:45

wielka szkoda z dwóch powodów nie mogę na razie zjeść chrzany ze względu na dietę(( a jeden słoiczek zaryzykowałem i zapasteryzowalem ciekawe co wyjdzie pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 06 sie 2009 - 19:00

jerzy1973 chrzan nie tuczy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych