Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaczka faszerowana


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 15 kwi 2009 - 16:44

Witam wszystkich.Mam prośbę ,może ktoś ma przepis na "kaczkę faszerowaną ".Próbowałem znaleźć poprzez opcję"szukaj" ,ale się nie udało.Pozdrawiam :smile:

#2 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 647 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 15 kwi 2009 - 17:13

Próbowałem znaleźć poprzez opcję"szukaj" ,ale się nie udało


Udaje się czasem :wink:

Oczyszczoną kaczkę rozciąć na grzbiecie i wyluzować ostrożnie kości tak, żeby nie naruszyć skóry a następnie nadziać następującym farszem:
1/2kg cielęciny zsiekać z 1/4 kg słoniny, dodać namoczoną w mleku bułkę, wbić jajo i żółtko, posolić, popieprzyć, wymieszac dobrze i nadziać kaczkę. Zaszyć, związać sznurkiem i gotować z włoszczyzną i przyprawami 3 godziny. Do nadzienia można dodać śliwki lub jabłka albo gotowaną szynkę i korniszony. Po ugotowaniu wystudzić pod obciążeniem. Krajać w podłużne plastry, podawać z octem i oliwą.


albo w tym poście o .. króliku :wink:

http://www.wedlinydo...ighlight=kaczka

#3 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 15 kwi 2009 - 17:32

http://ugotuj.to/prz...81198,9495.html

http://kuchnia.now.p....php?NUMER=5119

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 15 kwi 2009 - 17:35

Dzięki za przepisy, ale mnie chodzi o kaczkę faszerowaną spożywaną na zimno taką jaką można kupić w sklepie jako wędlinę

#5 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 15 kwi 2009 - 17:37

a konkretnie o jaki przepis chodzi ??
ja robię z farszem z wątrobki, boczku i pietruszki

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 15 kwi 2009 - 17:42

W sklepie jest to kaczka w samej skórce a w środku jest farsz prawdopodobnie z mięsa kaczki i jeszcze czegoś.Jest upieczone/tak sądzę/ i sprzedawane jako wędlina.

#7 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 647 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 15 kwi 2009 - 17:43

Poczytaj posty o kurczaku faszerowanym.
Myślę, że kaczkę można przygotować podobnie, a rodzaj farszu - to juz zależy od Twojego uznania :grin:
https://wedlinydomow...opic.php?t=1531
Pozdrawiam

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 15 kwi 2009 - 17:46

To nie to.W moim przypadku jest tylko sama skóra nafaszerowana.

#9 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 647 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 15 kwi 2009 - 17:59

Hmm ... to przetnij wyluzowaną kaczkę i oddziel mięso, które Ci "przeszkadza"

A może przepis wg. M. Kuronia ?
http://www.kuron.com...isy/art265.html

Pozdrawiam

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 15 kwi 2009 - 18:06

To nie to.Tam nie ma mięsa jest tylko skóra i farsz i właśnie chodzi o ten farsz.

#11 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2329 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 15 kwi 2009 - 18:39

To nie to.Tam nie ma mięsa jest tylko skóra i farsz i właśnie chodzi o ten farsz.


Nikt tu nie jest jasnowidzem :shock:
Może z poprzednich przepisów zamień kurę na kaczkę i odwrotnie :lol: - chociaż przepis M. Kuronia jest o.k.)

Można delikatnie oddzielić skórę , mięso wykorzystać do farszu (jaki tylko sobie zamarzysz)
Jeśli nie o to Tobie chodzi to uściślij pytanie.

#12 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 15 kwi 2009 - 19:38

sama skora i farsz,
powyżej dałem ci linka
masz jeszcze raz
http://kuchnia.now.p....php?NUMER=5119

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 15 kwi 2009 - 20:54

Niestety nie o to mi chodzi i dlatego wklejam kilka fotek jak to ma wyglądać Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika.Może w Waszym rejonie inaczej się to nazywa,ale w Warszawie i okolicach jest to sprzedawane jako kaczka faszerowana

#14 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 15 kwi 2009 - 21:17

arkadiusz, a co to ma wspólnego z kaczką?

Jest taka potrawa regionalna. Nazywa się gorka, ale to jest szyjka kacza nadziana nadzieniem z wątróbek, namoczonej bułki, pietruszki, przypraw, masła, jajka itp... Może o to Ci chodzi?

#15 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 15 kwi 2009 - 21:41

to raczej wygląda na jakiś pasztet z kaczki.
W naszym regionie nawet nie spotkałem, kaczki faszerowanej,na zimno, tylko do pieczenia
a pasztetu z kaczki faszerowanej w skórce z kaczki o ile ona jest takowa
to już absolutnie.
Choć kształt można nadać jaki się chce.
Ja robię coś takiego ale ma to kształt niedomkniętej w środku ''8'' , ale okręgu nigdy nie uzyskałem.
To chyba jest coś całkowicie innego
pozdrawiam

#16 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 647 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 15 kwi 2009 - 21:58

U mnie w sklepach jest taki wyrób i faktycznie wyglada jak na zdjęciach Arkadiusza.
Kupuje go moja teściowa i tylko ona to je :grin:
Podejrzewam, że to nadzienie to w wiekszości wypełniacze + ulepszacze :devil:
Osobiście mi nie smakuje. Kaczka nadziewana to w wykonaniu mojej żonki coś
w stylu kurczaka faszerowanego z nadzieniem zawierającym jabłka.
I takie jest THE BEST :grin:
Pozdrawiam

#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 16 kwi 2009 - 17:41

Właśnie widzę ,że w waszym rejonie czegoś takiego się nie produkuje.U nas jest to popularna wędlina i to dosyć droga/28 zł/kg/.Chyba zrobię na swój nos.Na farsz na szyjki nadziewane mam recepturę jeszcze mojej Mamy.Pozdrawiam

#18 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 18 maj 2009 - 07:45

Och tak, bardzo lubię taką kaczką faszerowaną, chociaż za dużo zrobić się jej nie da.
Ja robię takie galantyny z kaczki i kurczaka. Tak na skróty napiszę, że drób się luzuje, skórę zdejmuje. Całe mięso kutruje lub kilkakrotnie mieli mrożąc aby było delikatne z dodatkami a jakimi to zależy od fantazji. Czasami dodaję śmietany do kurczaka, suszone owoce, imbir, orzechy i przyprawy jak biały pieprz i sól - to w przypadku kurczaka. Gdy jest to kaczka koniecznie dodaję wątróbkę, śliwki suszone, trochę tartej bułki, pietruszkę i przyprawy.
Galantyny są rewelacyjne bo za każdym razie dokładać można coś innego i efekt będzie świetny i jakby nowy :) Ja staram się przygotowywać je na wygląd, smak i kolor - albo jasne albo ciemne lub mieszane jakby warstwowe. Na skórę nakłada się ukształtowany mocno schłodzony farsz, ściśle zawija skórą, folią żaroodporną i wiąże tak jak mięso do pieczenia z farszem. Ja gotuję galantyny, balotyny i terriny w piekarniku w kąpieli wodnej, bo nie mam pieca konwekcyjno-parowego. Temperaturę sprawdzam termometrem do mięs.
Dzisiaj będę robiła z kurczaka, to opiszę w przeciągu kilku dni sam proces i pokażę zdjęcia :)
A kaczkę robi się tak samo jedynie farsz jest inny ale to opiszę również.

#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8765 postów

Napisano 18 maj 2009 - 20:21

Czekam z niecierpliwością.Pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 18 maj 2009 - 21:04

W tej chwili studzą się u mnie trzy galantyny: jedna z kurczaka z morelami, orzeszkami, szynką szwarcwaldzką, druga z kaparami, zielonym pieprzem, szynką szwarcwaldzką i wątróbką a trzecia mieszana ostro słodka zawijana w cienkie filety z indyka. Jak zastygną to będę robić zdjęcia. A jutro zrobię kaczkę faszerowaną tego typu co jest na zdjęciach ale smaczniejszą, bo domową :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych