Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Jakość mięsa wieprzowego dostępnego w USA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#21 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 kwi 2009 - 17:24

Pytam bo szefo przywiózł z ostatnich wojaży po Finlandi coś na wzór długo wędzonego mięsa w zimnym dymie.
Niby to było z amerykańskich świń.

Mógłbym odpowiedzieć ale nie widzę i nie czuję. :grin:

#22 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 18 kwi 2009 - 18:43

Może ten post będzie trochę przydługi, ale postanowiłem odpowiedzieć na poruszone powyżej kwestie "hurtowo" :)

nowy "wynalazek" ... "zęby rekina"

Co to za kawałki mięsa?
Przybliż proszę skromnym amatorom :blush:

...
No zechciej krzyknąć co to za "zęby rekina",bo nie wygląda to na polędwiczki.Chyba że modelowane. A szyneczki ani w siatce,ani sznurowane ?

...
Ja tez prosze o odpowiedz od ChefPaul co to za miesko tam wisi .Wyglada "smakowicie".

... "mięsko" na trzecim zdjęciu, to jeden z mięśni zlokalizowany przy kości ramienia. Mięsień ten przypominał mi kształt zęba drapieżnika (a, że na Florydzie rekinów ci dostatek, wędzoneczkę ową nazwałem "ząb rekina") :) miałem kilka łopatek z golonką więc otrzymało ten "speciał" kilku moich kolegów do "święconego koszyczka" (zapewne fachową nazwę tego mięśnia, będzie znał Dziadek lub Bagno).
@ technik ... czy istnieje jakiś technologiczny wymóg czy obowiązek sznurowania (lub wpychania w siatkę) wydzielonych mięśni szynki ?

Hi
... , wcale sie nie dziwie ze jak dales na probe gosciowi ze sklepu swojej kielbasy to odrazu "jadl ci z raczki " - moze i ja sprobuje tego myku , hm tylko co ja zaoferuje , pozostaje tylko urok osobisty.
...

... spróbuj dokładnie tej samej "sztuczki", działanie gwarantowane, ...

HI
Powiem jeszcze ze schabowy ktorego jadlem w Polsce na wakacjech jest 1000 razy lepszy niz ten amerykanski zrobiony tak samo .

Widzialem filmik z hodowli swin i rzezni usa - potezna masowka , swinie sa karmione maczkami jakimis , i paszami modyfikowanymi genetycznie - w takiej rzezni np gdzies w ohio to dziennie idzie pod nuz do kilku tysiecy swinek , no bo wkoncu ponad 300 milionow ludzi do wykarmienia a i na export trzeba wyslac .

No wiec trzeba by isc sladem Podrobka i szukac farmerow co choduja swinki raczej na potrzeby domowe czy lokalne .

Szanowny Kolego Marcinie, ... kotlet schabowy możesz zarówno zjeść doskonały w US, w Polsce, czy w Argentynie ... wszystko zależy od jakości mięsa. Również w Polsce i Europie, działają wielkie koncerny takie jak Smithfield. Polecam amerykańską stronkę http://www.askthemeatman.com/pork.htm ... jeżeli nie zadawala Cię lokalny handel zawsze można zamówić wysyłkowo ;) ... lub kupić u lokalnych farmerów.
Co do farmerów i ich obchodzenia się ze zwierzętami na polskim podwórku polecam filmik http://www.tvn24.pl/...wane,wideo.html ... więc i w Polsce jak wszędzie na świecie można spotkać takie przypadki (co nie jest oczywiście normą, ale u nas kary za takie postępowanie były by i są jakby inne)

Panowie czy mięso ze świń USA :grin: jest ciemniejsze od zwykłej wieprzowiny ?

Pytam bo szefo przywiózł z ostatnich wojaży po Finlandi coś na wzór długo wędzonego mięsa w zimnym dymie.
Niby to było z amerykańskich świń.
Smak ohydny, ciemny kolor mięsa a kolor tłuszczu ciemno-żółty :question: bardziej przypominał mięso wołowe.
Zapewniał że to wieprzowe ale jak dla mnie to bardziej stawiam na mięso z renifera ale też nie wiem jak ono wygląda.

... a niby dlaczego miało by być ciemniejsze :)

Pytam bo szefo przywiózł z ostatnich wojaży po Finlandi coś na wzór długo wędzonego mięsa w zimnym dymie.
Niby to było z amerykańskich świń.

Mógłbym odpowiedzieć ale nie widzę i nie czuję. :grin:

Mięso z renifera ma kolor bordowy, a wędzona na zimno szynka jest o odcieniu brązowo-czerwonym (krajana w cieniutkie plasterki, niezmiernie smaczna)

Pozdrawiam, poświątecznie,
... smacznie i serdecznie.

#23 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 18 kwi 2009 - 19:56

HI

Wlasnie wrocilem z marketu no faktycznie tak jak radzil Chef , podszedlem do dzialu miesnego zapukalem w drzwi na zaplecze (gdzie rozbieraja miesa ) no i pytam rzeznika czy dalo by rade kawalek ladnej karkoweczki czy lopateczki bez kosci , i sciegien bo ja probuje sam robic kielbasy z polskiej receptury - na to on ze nie ma sprawy i ze spoko zanim zaczne shoping to najpierw dac mu cynk a on mi wytnie co potrzebuje a pod koniec zakupow to sobie odbiore z mozliwoscia powachania czy mi pasuje .

Co do miesa moim zdaniem karkowka jakby troszke ciemniejsza , kiedys probowalem grilowac jako szaszlyczki czy sama tak jak to robie w Polsce na wakacjach i ni jak nie ma sie to do polskiej karkowki ktora mi z grila lepiej smakuje jak steak , ta amerykanska wydaje mi sie jakas twardawa poprostu nie smakuje , byc moze tu rasa swin troche inna , no widzialem w polsce u masarza albo u was na filmiku ze zlotu zt tylnia noga z polskiej swini jest ze 2 razy mniejsza niz tutejsze moze to tylko moje odczucie ale wydaje mi sie rowniez ze tu swinie sa jakby jamnikowate niewysokie , dlugie i strasznie nabite , polskie jakby troche wyzsze .

Ale oczywiscie Chef ma racje w 100% ze najwiecej zalezy od jakosci miesa niezaleznie na jakim kontynencie swinka bedzie chodowana , bo jesli jest karmiona naturalnie i pozyje troszke wiecej niz kilka miesiecy to i mieso z niej bedzie smaczne , tylko w usa coraz ciezej o takie mieso .


Tak z innej beczki Chef czy probowales sadzic polskie pomidorki , ogorki , salate , rzodkiewke u siebie na florydzie i czy wychodza takie jak w Polsce , bo ja za choinke nie moge wychodowac zadnych warzyw z nasion przywiezionych z Polski .

#24 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 18 kwi 2009 - 20:24

tak jak radzil Chef , podszedlem do dzialu miesnego zapukalem w drzwi na zaplecze

..w instrukcji Chefa Paula było " podarowałem 2 funty domowej kiełbaski" :wink: ... i dopiero mówił o co kaman :tongue:

#25 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 18 kwi 2009 - 20:47

HI
... , podszedlem do dzialu miesnego zapukalem w drzwi na zaplecze (gdzie rozbieraja miesa ) no i pytam rzeznika czy dalo by rade kawalek ladnej karkoweczki czy lopateczki bez kosci , i sciegien bo ja probuje sam robic kielbasy z polskiej receptury - na to on ze nie ma sprawy i ze spoko zanim zaczne shoping to najpierw dac mu cynk a on mi wytnie co potrzebuje a pod koniec zakupow to sobie odbiore z mozliwoscia powachania czy mi pasuje .
...
...
Tak z innej beczki Chef czy probowales sadzic polskie pomidorki , ogorki , salate , rzodkiewke u siebie na florydzie i czy wychodza takie jak w Polsce , bo ja za choinke nie moge wychodowac zadnych warzyw z nasion przywiezionych z Polski .

... widzisz, ... działa :)
... "inna beczka" ;) ... w ogrodzie mam tylko kumqat's, banany i trochę ziół (część dla wygody w doniczkach), żadnych warzyw nie sadzę i nie uprawiam (na "warzywne ogródki" nie mam czasu), świeże produkty kupuję raz w tygodniu na lokalnym targowisku ... jak to wygląda, można znaleźć w moim blogu w dziale co w trawie piszczy :) ;)

tak jak radzil Chef , podszedlem do dzialu miesnego zapukalem w drzwi na zaplecze

..w instrukcji Chefa Paula było " podarowałem 2 funty domowej kiełbaski" :wink: ... i dopiero mówił o co kaman :tongue:

... dlatego mam dodatkowe zniżki ;) (np 89 centów za funt łopatki z golonką - ze skórą i kością oczywiście) :)

pozdróweczka

#26 Gość_technik_*

Gość_technik_*
  • Goście

Napisano 19 kwi 2009 - 07:07

@ technik ... czy istnieje jakiś technologiczny wymóg czy obowiązek sznurowania (lub wpychania w siatkę) wydzielonych mięśni szynki ?


Oczywiście,my robimy ,jak kto chce i jak kto woli, "wolność Tomku w swoim domku",ale jeśli chodzi o wymogi objęte PN.czy BN. o co Ty pytasz,to takowe są a przynajmniej były.Obecnie na rynku jest wolna amerykanka,{ni składu ,ni ładu.}.Zechciej zerknąc. Pozdrawiam. Dołączona grafika

#27 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 19 kwi 2009 - 08:03

miałem kilka łopatek z golonką więc otrzymało ten "speciał" kilku moich kolegów do "święconego koszyczka" (zapewne fachową nazwę tego mięśnia, będzie znał Dziadek lub Bagno).

Według mojej oceny mięsień nosi nazwę : ramienny dwugłowy.

#28 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 19 kwi 2009 - 10:36

Po rozmowie z kolegarolnikiem który w latach 70 - 80 chodował świnie dla zakładów mięsnych stwierdził że na smak mięsa ma wpływco swinki jedzą i dał mi zbiór receptur na pasze Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika w nioskuje z tego ,że były to rygorystyczne normy i pewnie smak mięsa był zupełnie inny niż obecnych świn.

#29 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 kwi 2009 - 12:22

Wczytując sie w recepturę proponowane pasze są tylko dodatkiem do tradycyjnego karmienia . Dzisiaj są karmą bo już nikt nie paruje ziemniaków ani nie daje do nich zielska,plew itd. Sypie się suchą paszę polewa wodą i to jest całe żarcie świń a jeszcze często dolewa mleka od krów z zapaleniem wymion. Pozdrawiam

#30 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 19 kwi 2009 - 12:37

Dziadku to znaczy ,że pasza niema wpływu na smak mięsa.

#31 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 kwi 2009 - 12:56

Czy ja takiego coś napisałem. Temat jest bardziej złożony bo trzeba jeszcze uwzględnić rasy świń. Pozdrawiam

#32 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 kwi 2009 - 13:22

Hi

Co do pasz i wogole przemyslu roslinno-warzywno - owocowego w polsce jest na szczescie zakaz uprawiania roslin modyfikowanych genetycznie a w us 70% to zarcie modyfikowane genetycznie .
No i nastepna sprawa ze skoro swinka potrzebuje normalnie przynajmniej roku zeby ja przerobic na wedliny to skoro w dzisiejszych czasach na farmach swinki pedza polowe krocej znaczy ze pewnie cos musza dodawac do pasz - moze jekies maczki , hormony czy antybiotyki .

#33 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 21 kwi 2009 - 13:38

bo już nikt nie paruje ziemniaków ani nie daje do nich zielska,plew itd.

Ja znam gospodynie która do tej pory karmi ziemniakami parowanymi ze śrutą + zsiadłe mleko, jak bym nie widział nie uwierzył bym. Pozdrawiam!

#34 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 21 kwi 2009 - 14:34

no i pewnie dodaje do tego jadla krojone pokrzywy (tak zawsze robil moj wujek )

no ale wyroby z takiej swinki pierwsza klasa - tego smaku nie da sie zapomniec

#35 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 21 kwi 2009 - 16:41

Amerykańskie półtusze i mięso z nich jest takie same jak nasze jedne tłuste drugie chudsze zależy jaką klasę kupimy. Faktem jest że są mrożone i po prawidłowym rozmrożeniu są rozbierane. Laik nie dopatrzy się ze kupuje elementy z rozbioru z mrożonek . Na dowód ze są takie same wklejam zdjęcia łopatki z najprawdziwszej polskiej łopatki z wskazaniem gdzie ten mięsień- ząb rekina się znajduje -od strony podgardla. Z nazwą niestety mam kłopot nie podważając już wymienionej nazwy - mnie z układu wychodzi bardziej ze to jest mięsień nadgrzebieniowy sugerując się tab 98. Pozdrawiam Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#36 ChrisG

ChrisG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 22 kwi 2009 - 00:19

Jest mięso i mięso. Tak jak w USA (celowe), tak i w Polsce możemy kupić mięso niewiadomego pochodzenia. Może być mrożone a może być świeże i to bardzo. Wspominałem wcześniej, że mogę wskazać miejsce ( okolica Chicago ) gdzie można zakupić mięso świeże (nie mrożone). Wspomniałem też, że zamówienie trzeba składać tydzień wcześniej a to dlatego, że świnki są trzymane w specjalnej zagrodzie. Można przyjechać i być świadkiem uboju.
[mod] Poprawiłam liczne błędy [/mod]

#37 ChrisG

ChrisG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 22 kwi 2009 - 20:50

NIe .Takiej opalanej gazem nieuzywalem.Zanim zbudowalem tradycyjna wedzarnie opalana drewnem korzystalem z elektrycznej. Byla to totalna porazka. Glownym problemem bylo dosc niestabilna temperatura i utrzymanie jej na odpowiednim poziomie. Byla to wedzarka firmy Luhr Jensen model Big Chief 9890.

#38 ChrisG

ChrisG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 23 kwi 2009 - 22:47

A to moze teraz ja napisze pare slow.
Co znaczy smak amerykanskich ( moze innych) swin.Zapytam zacnych forumowiczow . Czy ktos z was kupuje mieso w supermarketach? ( badz innych sklepach prowadzacych sprzedaz miesa na wielka skale). Kazdy z nas stara sie kupic miesko swierze . I gdziekolwiek to niebedzie , czy to bedzie Polska czy tez USA mosimy zwrocic uwage na miejsce gdzie swinka lub cielaczek lub krowka bylo chowane.Wiadomo jakie mieso kupujemy w sklepach. Jezeli chcemy kupic co kolwiek (w miare zdrowego bo to tez roznie z tym bywa ( w Posce tez )) to szukamy innych zrodel. Sa takie . Osobiscie jestem z nich zadowolony.
Mysle ze najwlasciwszy tytul powinien brzmiec : Mieso ze swin w ameryce

Dziekuje i pozdrawiam wszystkich

#39 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 23 kwi 2009 - 23:50

HI

Ja bedac na wakacjach w PL poszedlem poprostu to marketu niewielkiego zdaje sie polo market kupilem 1 kg karkowki - wrzucilismy na grila i byla super .Po powrocie do Usa wstapilem do sklepu rzeznickiego i kupilem karkowke z wygladu ladna ale w smaku ( robiona tak samo jak w PL )do niczego jak guma twarda i ciagliwa , to samo z lopatka w PL jadlem pyszny gulasz z lopatki z warzywami , a tu wg tego samego przepisu do niczego (twarde mieso ).

Podrobek czy rzucasz na grila tutejsza karkowke , albo robisz z niej szaszlyki ?

Moze faktycznie zle trafilem . Ostatnio w sklepie gadalem z rzeznikiem z dzialu miesnego o domowych kielbasach i mowil mi ze tu lopatke do domowych kielbas malo kto uzywa zazwyczaj jest to ladna karkowka i wolowina .

#40 ChrisG

ChrisG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 24 kwi 2009 - 00:01

Kazdy robi robi z tego z czego uwaza. A sklep sklepowi nierowny. Czy to w Polsce czy tez w USA .Mieso do grilla (steki itp) to kupuje tak jak ChefPaul w Costko lub Samsclub. Do przerobu tylko ze zrodla ktore podalem wczesniej.Zawsze swierze.( pol swinki najmniej)
To ze sklep nazywa sie rzeznicki to wcale nie jest rzeznia. Miesko trafia tam rozne .




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych