Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Jakość mięsa wieprzowego dostępnego w USA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#41 bastisz

bastisz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 223 postów
  • MiejscowośćDĄBIE k / Będzina

Napisano 24 kwi 2009 - 06:17

Czytam to co Szanowne Towarzystwo pisze i muszę się dołączyć, w Polsce podobnie jest jak w USA przy zakupie półtuszy czy mięsa gatunkowo w dużych ubojniach nie mówiąc o marketach, do końca nie mamy pewności co kupimy bo nie znamy żródła pochodzenia zwierzęcia a mięsa z poza granic też jest sporo na naszym rynku.
Tak że pewność możemy mieć jeśli kupimy bezpośrednio u sprawdzonego hodowcy, i ja właśnie stosuje tą metodę.

#42 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 24 kwi 2009 - 11:03

bastisz ta metoda jest najlepsza,też kupuje u znajomego gospodarza.

#43 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 24 kwi 2009 - 17:22

Polecam obejrzeć wszystkie części:



http://www.youtube.com/watch?v=6iB3MHF13Hg&feature=PlayList&p=8087B4FF52FE9D06&playnext=1&playnext_from=PL&index=2
http://www.youtube.com/watch?v=I_baEl1832Y&feature=PlayList&p=8087B4FF52FE9D06&playnext=1&playnext_from=PL&index=3

Nie wiem co o tym myśleć! Wiem natomiast, że na tym świecie wszystko jest możliwe :devil:

#44 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 24 kwi 2009 - 17:41

Ręce opadają.
To wszystko zmierza w złym kierunku.

Pozdrawiam serdecznie.

#45 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 24 kwi 2009 - 19:03

To wygląda gorzej niż tragicznie.
A czego jeszcze nie wiemy ???
O czym nie mamy pojęcia ???

???

#46 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 24 kwi 2009 - 19:57

Na temat tej firmy to też warto poczytać... :devil:
http://www.monsanto.pl/

#47 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 24 kwi 2009 - 20:21

Kochani !
Oni nas osaczają !
Z każdej strony i w wielu tematach.
Nie dajmy się zwariować !
Coś z tym trzeba zrobić !
pozdrawiam

#48 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 13 cze 2009 - 01:58

Hi

Tak odnosnie poltusz wieprzowych , wlasnie dowiedzialem sie dlaczego nie moge kupic czystej lopatki czy karkowki tak jak w Polsce .

No i wlasnie okazuje sie ze w usa rozbior poltusz z ktorych mieso idzie na sklepy jest calkiem inny jak w Polsce , np bedac w sklepie kupuje ofoliowana karkowke z zamiarem zrobienia z niej baleronika no i w domu rozpakowuje a tam kosc lopatkowa i mieso z lopatki a obok karkowka czyli po wytrybowaniu tej kosci mialem mieso z lopatki , sciegna , tluszcz i mieso z karkowki , a na opakowaniu wyraznie pisalo butt -czyli karkowka , to samo z lopatka na prozno w niej szukac kosci lopatkowej (bo ta jest w karkowce) , bo znajduje sie w niej mieso golonki i troke miesa lopatki.

Tak wiec poltusze sa rozbierane a wlasciwie ciete inaczej , pewnie ze wzgledu na szybkosc i latwosc rozbioru i to nie jest jakis przekret sklepu ze pisze karkowka a w srodku jest kosc lopatkowa bo w jakim bym mrkecie nie kupil karkowki zawsze w niej jest ta kosc lopatkowa i to samo z lopatka - picnic shoulder pisze lopatka a tu lopatki na lekarstwo a golonki multum.

No moze i rasy swin troche inne , dlatego moze ktos napisze ile srednio wazy szynka , wlasciwie cala tylnia noga, bez biodrowki (ogonowki )- bo ucieta jest pod nia .

Tu cala tylnia noga , bez ogonowki , i stopy troche oskorowana - taka do trybowania na szynki wazy po przeliczeniu tak 10kg , a w polsce rowniez takie spore te tylnie szynki , bo z tego co widzialem wydaje mi sie ze mniejsze - oczywiscie chodzi mi o srednia wage szynek z tucznikow

#49 konradP

konradP

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćnew york

Napisano 29 gru 2016 - 23:27

... hmmm ... nie mam specjalnie problemu z zakupem mięsa na Florydzie :) ... zrobiłem tak:
Mięso od czasu kiedy przeprowadziłem się do Palm Coast, kupuję w niezbyt odległym od mego domu Jacksonville w sieci "BJ". Kilka miesięcy temu kiedy wybrałem się tam na kolejne zakupy, zabrałem ze sobą trochę zrobionej u siebie kiełbasy. W sklepie poprosiłem o kierownika działu mięsnego. Pogadałem, podarowałem 2 funty domowej kiełbaski i ... przyniósł mi z magazynu wszystko czego było mnie potrzebne :) ... świeżuteńką łopatkę, tylne szynki wraz z golonkami, schab z pięknym warkoczem i twardym tłuszczem, polędwiczki i wołowe golenie :)
Od tamtej pory, dzwonię do niego dzień przed zakupami, biorę do torebki trochę kiełbaski i jadę po towar, ... który jest już dla mnie przygotowany (dodatkowo po cenie ze zniżką) :) ... hmmm ... pewnie to "korupcja" ;) ... polubiliśmy się jednak i ja go poprostu częstuję swoimi wyrobami, które on bardzo lubi :) ... więc chyba jednak nie korupcja ;)

amerykańskie świnie "po przerobie" :)

kielbasa09W01.jpg

wn09_01.jpg

wn09_02.jpg
... na pierwszym planie (przed szyneczkami) nowy "wynalazek" ... "zęby rekina" :)

pozdróweczka z ciepłej Florydy



#50 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 774 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 30 gru 2016 - 02:02

What's the point of that post?

Co chcialbys powiedziec w tym poscie?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#51 annakk

annakk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 sty 2017 - 08:19

W USA mają po prostu gorsze normy żywnościowe. Dlatego też m. in. były protesty związane z CETA czy TTIP. Bo u nich jedzenie jest znacznie gorszej jakości.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych