Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Siatki i lejki do nietypowej maszynki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 21 kwi 2009 - 22:01

Andy - a możesz mi podpowiedzieć jakiej średnicy muszę mieć lejek do napełniania takich kiełbasek.

Farsz nakładamy ręcznie dokładnie i starannie ubijając

Według oryginalnego przepisu to raczej bez lejka.....
OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin:

#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 21 kwi 2009 - 22:28

OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin:


No właśnie pawełek3333, trzeba czytać cały wątek :grin: :cool:

andy - rzeczywiście chciałabym przygotować pewniaka A czy możesz mi porównać chociaż teoretycznie w smaku Kiełbasę Dziadka (chuda lub zwykłą) właśnie ze Smaczną Pedra. Obie wydają się bardzo podobne, czy to tylko złudzenie?
Mam problem z sitkami, bo mam raptem dwa, nawet nie wiem jak je oznaczyć, czyli jaką mają wielkości oczek i pozostanie mi praca na oko chyba, ewentualnie dwukrotne mielenie aby była drobniejsza.


Pozdrawiam :wink:

#3 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 21 kwi 2009 - 22:37

pawelk3333 napisał/a:

OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin:


No właśnie pawełek3333, trzeba czytać cały wątek :grin: :cool:


Sorry, ale nie łapię, co zgubiłem, poza tym, że początek tego wątku należy traktować z przymrużeniem oka :grin: :question:

#4 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 22 kwi 2009 - 00:16

pawelk3333 napisał/a:

OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin:


No właśnie pawełek3333, trzeba czytać cały wątek :grin: :cool:

Sorry, ale nie łapię, co zgubiłem, poza tym, że początek tego wątku należy traktować z przymrużeniem oka :grin: :question:


Już tłumaczę :)
Andy polecił mi "Jeżeli zaczynasz przygodę z własnymi wędlinami, to zrób, jak radzi EAnna, kiełbasę białą, tatrzańską -> http://wedlinydomowe... lub: http://www.wedlinydo...t=smaczna pedra
To są "pewniaki", a nie tylko nazwa podniecająca :grin:"


I właśnie o lejek do tych kiełbas pytałam :) :) :) bo szlachecką to wiem :) :) :) starałam się czytać uważnie ;)

właśnie zamówiłem pęczek kątnicy (10 szt) i tak się zastanawiam jak zabrać się za przygotowanie tego jelita...


Przepraszam a gdzie udało się Tobie zamówić? Szukam w sklepach www i śladu nie ma.

#5 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 22 kwi 2009 - 06:02

A czy możesz mi porównać chociaż teoretycznie w smaku Kiełbasę Dziadka (chuda lub zwykłą) właśnie ze Smaczną Pedra

Z tego co wiem, to pedro trochę zmodyfikował kiełbasę DZIADKA i dlatego są podobne-obie smaczne :grin:

jakiej średnicy muszę mieć lejek do napełniania takich kiełbasek

16 będzie dobry (najlepiej dopasować (może u miro)do posiadanej nadziewarki) Powodzenia! :grin:

#6 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 22 kwi 2009 - 07:00

Dziękuję :) :) :)

Nie bardzo da się chyba dostosować bo maszynka jest sprzętem importowany z USA i ma takie średnice, że nic nie pasuje. Same sitka do maszynki są zupełnie inne, nie mają nawet po bokach wcięć a wystające wąsy - wszystko odwrotnie :rolleyes:

#7 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 22 kwi 2009 - 07:46

OlgaSmile, jak masz dwie siatki to z pewnością z większymi i mniejszymi otworkami - obie będą dobre do mielenia mięska.
Radziłbym Ci na początek zrobić białą np. masz na stronie głównej film z SDM - kiełbaska biała zawsze Ci wyjdzie (parz wg zaleceń).
Później zrobisz jakąś wędzoną (masz wędzarnię ? )
Pozdrówka i pozazdrościć zapału :lol:
P.S
:wink: jakie ożywienie w ilości postów jak młoda ładna dziewczyna pojawia się na forum :lol:

#8 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 22 kwi 2009 - 15:20

Serdecznie Wam dziękuję :)

kempes - w tej chwili mam dwa sitka ale domówiłam wczoraj kilka dodatkowych o większych oczkach. Jak tylko przyjdą (a zazwyczaj zajmuje to 7-10 dni) to pozwolę sobie wstawić zdjęcie z prośbą o oszacowanie rozmiarówki, żebym wiedziała, który gatunek mięsa jak mielić :) Tu dylemat miałam nie tyle z sitkami, co właśnie z lejkiem do nabijania, bo jest tylko do tego modelu lejek 10 mm i 16 mm ... ale może wystarczy, jak nie będę na bieżąco kombinować z jakąś przeróbką innego modelu :)
Wędzarnie mamy taką na kółkach, żaden hit ale do ryb, szynek i boczku stosuję z powodzeniem, na dniach powstanie nowa do kiełbas z zaadoptowanej wielkiej beczki drewnianej, która czekała już kilka lat na swój czas :) :) :) W środku obijemy ją blachą nierdzewną i będzie ładnie się komponowała w ogródku. Tunel wyłożymy płytami. Jeżeli nie zdarzę i się nie doczekam, bo "kiełbasa mnie pili" - strasznie mam ochotę ją zrobić ... to podwieszę ją w kominie grilla ogrodowego bo jest duży i stoi w altance :)
Uwielbiam przetwory, warzywa i owoce przetwarzam w wielkich ilościach, po prostu skrzynkami, więc i do wędlin mam zapał :) :) :)
PS. Bardzo dziękuję za komplement :grin: :mrgreen: :grin: wiem, że był do uczestników forum, ale też na nim skorzystałam :lol: :lol: :lol:

quartz - bardzo dziękuję, dopatrzyłam się http://www.kadek.pl/pol/index.html tego drugie linku nie ale to pewnie kwesta zmęczenia nocnego. Chyba jednak zrobię w otoczce białkowej ... niepokoi mnie tylko wiązanie, więc chyba pozostaje klips.

Maxell - to bardzo ważna informacja, czyli bez stresu mogę zamiennie różnych marek stosować peklosól lub sól peklową :)

#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9943 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 kwi 2009 - 17:03

na oko nie umiem określić,

Określ na miarę.
Średnica dziurki w mm to jest to, o czym mowa. :lol:
Kupując sitka i noże zwróć uwagę do jakiej maszynki są dostosowane.

#10 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 22 kwi 2009 - 17:14

na oko nie umiem określić,

Określ na miarę.
Średnica dziurki w mm to jest to, o czym mowa. :lol:
Kupując sitka i noże zwróć uwagę do jakiej maszynki są dostosowane.


EAnna - a to już jestem w domu, będę mierzyć dziurki :) :) :) Ja mam robot rodem z dzikiego zachodu ;), więc oni mają swoje dedykowane sitka, pomysłowo bo zupełnie inne z niepasującymi do innych zamiennikami.
Sitka wyglądają tak:
Dołączona grafika

#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28663 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 kwi 2009 - 17:19

Z ewentualnym dokupieniem siatek do Twojej maszynki nie powinno być kłopotu, gdyz mamy na całym świecie naszych zadymiaczy :grin: . Potrzebny będzie jedynie rozmiar - średnica siatki i nazwa maszyny.

#12 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 22 kwi 2009 - 17:48

Maxell - dziękuję bardzo :) Sitka zamówiłam, więc powinny do mnie dotrzeć, jak nie dojdą będę wtedy prosić o pomoc :) Miałam tylko problem z oszacowaniem rozmiarów oczka ale EAnna mi wytłumaczyła :)
MAxell - czy do wędlin w typie Kiełbasy Dziadka sprawdzi się nadziewarka o średnicy 10 mm lub 16 mm?

#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28663 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 kwi 2009 - 17:54

Rozumiem, że masz na mysli końcową średnicę lejka. :grin: Jesli nie masz innego, to oczywiście dasz sobie radę (kiełbasnica ma średnicę 28-32 mm). Potrzebne będą dwie osoby, gdyż jedna będzie miała obie ręce zajęte (jedna ręka - opuszczanie jelita z lejka, druga - prowadzenie gotowej kiełbasy), druga osoba kręci korbą maszynki lub nadziewarki, popycha farsz i pilnuje, by do osłonek nie przedostało się powietrze. Tak samo robi się kiełbasy grube, nadziewając osłonki o większej średnicy za pomoca lejka o średnicy przeznaczonej do kielbaśnic.

#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5903 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 22 kwi 2009 - 18:09

W napełnianiu mniejszymi lejkami kiełbas grubych nie widzę problemu -pod jednym warunkiem że rozdrobnione najgrubsze kawałki mięsa są mniejsze od średnicy lejka . Pozdrawiam

#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9943 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 kwi 2009 - 19:40

-pod jednym warunkiem że rozdrobnione najgrubsze kawałki mięsa są mniejsze od średnicy lejka

Dziadek dosłownie wyjął mi to z ust.
Lejek o średnicy 10mm nadaje się wyłącznie do masy bardzo drobno zmielonej, takiej, jak na parówki. Opory takiego lejka też są większe; masy drobno zmielone generalnie nie nadają się do filowania przez maszynkę. Tutaj sprawdza się nadziewarka.

#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5903 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 22 kwi 2009 - 19:54

Pisząc o lejkach miałem na myśli lejki standardowe do nadziewania kiełbas w kiełbaśnice . Inne lejki jak ten o średnicy 10mm jak i trochę większym jest to lejek specjalny do nadziewania w jelita baranie jak i inne sztuczne o podobnym kalibrze.Przyznam się że nie wpadłbym na pomysł by przez taki lejek nadziewać np. parówkową w jelita cienkie wp. Pozdrawiam

#17 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 22 kwi 2009 - 20:10

Witam

Tak off topic , no z sitkami do maszynek z usa moga byc problemy i to duze zalezy gdzie sie kupi . Maszynki sprzedawane w duzych marketach sa robione wlasnie pod nie i w nich nie ma regulowanych srednic , sa dosyc tanie (60 usd ) i maja 3 sitka i lejki - mam taka jedna i nadaje sie tylko do krecenia ziemniakow na kopytka . Dlatego kupilem reczna 10 na sasuage maker .com i jest ok a i nie ma zadnych klopotow i osprzetem , dlatego warto kupic maszynke ktora jest numerowana np 8 w zwyz z dobrego zrodla , bo marketowe nie maja zadnego oznaczenia .

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 22 kwi 2009 - 20:44

Ja mam robota KitchenAid'a i dokupiłam przystawki w tym właśnie mielarkę. Teraz jako, że w komplecie są oryginalne dwa sitka domówiłam o większych i mniejszych otworach i właśnie ten lejek do nabijania kiełbas. W tych modelach są tylko o 10 mm i 16 mm ale już zrozumiałam, że powinno się udać o ile kawałki mięsa nie będą większe niż średnica lejka :)

Ale nie w tym był problem a cała rozmowa wzięła się z tego, że pytałam czy Kiełbasę Dziadka będę mogła nabić w jelita lejkiem o średnicy 16 mm - bo taki zamierzałam kupić :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych