Skocz do zawartości

Czy temperatura wpływa na ostrość noża?


andy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie markowa, to może być różnie z tymi diamentami. Poza tym, proponuję Ci utrzymywać ją w czystości ze względów sanitarnych. Krążą pogłoski, że gorąca woda tępi narzędzia, ale ja to wkładam w rozdział "zabobony".

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pią Maj 15, 2009 9:21 am ]

Temat wydzielony z wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81381#81381

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale ja to wkładam w rozdział "zabobony".

Andy, To nie są zabobony - to są fakty :lol:

Trzymanie / moczenie czy też grzanie/wygrzewanie w ciepłej wodzie bezpośrednio nie tępi narzędzi, tylko je rozhartowuje i to wpływa no ich szybsze tępienie.

Ostrzałka diamentowa nie ma nic wspólnego z hartowaniem czy rozhartowaniem.

Napylone diamenty nie można zahartować lub rozhartować – warunek musi to być ostrzałka diamentowa, a nie tylko z nazwy diamentowa.

Pozostałe ostrzałki „niediamentowe” nie powinno się podgrzewać –są to najczęściej silnie hartowane stopy, i im szkodzi dłuższe wygrzewanie - co nie oznacza że nie wolno ich myć!

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, biegłym w metalurgii nie jestem, ale troszkę się zetknąłem z hartowaniem i odpuszczaniem (Twoim "rozhartowaniem"). Zahartowaną stal możesz sobie gotować w wodzie ile Ci dusza zapragnie i nie zmienisz jej twardości. Nie ten przedział temperaturowy. Za wikipedią:

Odpuszczanie niskie

Przeprowadza się je w temperaturach w granicach 150 do 250°C. Celem jego jest usuniecie naprężeń hartowniczych, przy zachowaniu w strukturze wysokiego udziału martenzytu, a przez to zachowanie wysokiej twardości. Stosuje się przy narzędziach.

Odpuszczanie średnie

Przeprowadza się je w temperaturach w granicach 250° do 500°C. Stosowane w celu uzyskania wysokiej wytrzymałości i sprężystości przy znacznym obniżeniu twardości. Stosowane przy obróbce sprężyn, resorów, części mechanizmów pracujących na uderzenie np. młoty, części broni maszynowej, części samochodowych itp.

Odpuszczanie wysokie

Przeprowadza się je w temperaturach powyżej 500°C w celu uzyskania wysokiej wytrzymałości przy niskiej twardości. Stal odpuszczana wysoko nadaje się do obróbki skrawaniem.

Pogrubienie moje.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkdom, i ja słyszałem takie przekazy ale w nie nie wierzę. Możesz zapytać ojca, ile trzeba gotować w wodzie dobry nóż, aby wywiercić w nim otwór zwykłym wiertłem HSS? Ja twierdzę, że bez specjalnych zabiegów, lub specyficznego sposobu wiercenia nie da się.

Bardzo bym chciał, aby ktoś mi wytłumaczył mechanizm odpuszczania stali w temperaturze do 100°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy, podałes /wkleiłes/ optymalne warunki dla odpuszczania "rozhartowania" stali, jednak procesy te zachodzą też w nizszych temperaturach, tylko że wolniej.

Zasada jest prosta, jesli nie musisz to nie wygrzewaj stali, i tu znów napiszę, nie znaczy to ze nie wolno myć noży w ciepłej wodzie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to są zabobony. Tak popularnie sie mówi również o maszynce do golenia, że nie należy w trakcie golenia płukać jej w ciepłej wodzie bo sie tępi. Dla mnie to są bzdury. Wyżarzanie metali, hartowanie, odpuszczanie odbywa sie w odpowiednich temperaturach w zależności od gatunku stali. Gdyby wrzątek tak działał na metal to na jakiej zasadzie dziłałyby kotły w elektrowniach, gdzie para przegrzna osiąga parametry powyżej 500 stopni C.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma takiej opcji ażeby stal zmieniła strukturę w 100 stopniach C. Na pewno się nie rozhartuje ani nie odpuści. "Nawet plastik po ostudzeniu temp 100 st. C wraca do pierwotnej postaci może trochę inaczej wymodelowany ale struktura ta sama"

Zresztą skalpele i inne narzędzia chirurgiczne są odkażane dezynfekowane w wyższych temperaturach i nic z nimi się nie dzieje.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zresztą skalpele i inne narzędzia chirurgiczne są odkażane dezynfekowane w wyższych temperaturach i nic z nimi się nie dzieje

Nie chcę wchodzić między "wódę a zagrychę", ale wg mnie sterylizacja narzędzi chirurgicznych nie dotyczy jednorazowych ostrzy, które są dostarczane jako jałowe. Ale moze się mylę :question:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale wg mnie sterylizacja narzędzi chirurgicznych nie dotyczy jednorazowych ostrzy

Obecnie być może tak są jednorazowe . Ale pamiętam czasy kiedy , kiedy dostawałem zastrzyk igłą nie jednorazówką, a sterylizowana w autoklawach (temperatura wyższa niż 100 st. C) a strzykawka była nie jednorazówka tylko szklana rozbieralna. Tak samo skalpele nie były jednorazówkami. Nie są to znów tak odległe czasy. :wink: A z drugiej strony te jednorazowe ostrza też są chyba sterylizowane dopiero na samym końcu i nie zmieniają właściwości nie rozhartowują się.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy, podałes /wkleiłes/

Podkreślę: wklejam, bo nie jestem specjalistą, ale pracowałem kiedyś z człowiekiem, który tą wiedzę miał "w jednym paluszku", to troszkę jej na mnie spłynęło :grin: Faktycznie, znalazłem artykuł, gdzie wspomina się o temperaturze 80°C jako o początku przemian zachodzących w stali, ale myślę, że do zakresu temperatur mogących "stępić" nóż, w warunkach w jakich go używamy, jest jeszcze bezpiecznie daleko.

Artykuł jest tu: http://keypi.republika.pl/prace/nom/obrobka.htm

procesy te zachodzą też w nizszych temperaturach, tylko że wolniej.

Idąc dalej, tokiem tego rozumowania, należałoby ujmować nóż poprzez rękawicę termoizolacyjną, chronić przed promieniowaniem słonecznym, a już pod żadnym pozorem nie wykrawać ciepłego mięsa! Skłaniam się ku twierdzeniu, że do temperatury 100°C (z jakimś jeszcze okładem) stal nie zmienia swoich właściwości. Jeżeli jednak zachodzą w niej jakieś zmiany, to nie są one zauważalne w ciągu życia jednego pokolenia.

:grin: Myjmy noże i inny sprzęt w gorącej wodzie a będziemy zdrowsi! :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mnie zawsze mówiono, że jak się przedmiot nagrzeje nawet do czerwoności to on się nie rozhartuje jak się go zostawi i pozwoli aż sam ostygnie.Inna sprawa jak taki przedmiot zaraz po spawaniu, nagrzaniu zanurzy się od razu w wodzie - wtedy następuje rozhartowanie.

Jeszcze mi mówiono, żeby przedmiot bardziej zahartować, należy zaraz po nagrzaniu do czerwoności zanurzyć w oleju np. przepracowanym.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Inna sprawa jak taki przedmiot zaraz po spawaniu, nagrzaniu zanurzy się od razu w wodzie - wtedy następuje rozhartowanie.

Gonzo źle ci mówiono.

Z tego co mi wiadomo wtedy stal się hartuje a nie rozhartowuje . A pozostawiony na powietrzu rozhartowuje , oczywiście nie wszystkie stale co niektóre nawet na powietrzu się hartują (np. stal szybkotnąca) :wink:

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hartowanie

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, wszystko zależy od gatunku stali. Środowiskami do hartowania i odpuszczania są: powietrze, woda, olej. Każdy z nich z inną prędkością odprowadza ciepło.

Wtedy np: po hartowaniu w oleju jedna stal się wzmocni i będzie bardziej zahartowana a druga zrobi się krucha.

Miałem do czynienia z mechanikiem, który raz po spawaniu zostawiał przedmiot do spokojnego stygnięcia (zazwyczaj brak pod ręką przepalonego oleju :smile: ) a czasami zanurzał od razu w wodzie bo stal i tak nie była hartowana.

 

Ale o gorącej wodzie i tych "zabobonach" :rolleyes: nigdy nie słyszałem

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czasami zanurzał od razu w wodzie bo stal i tak nie była hartowana.

Bo tak jak napisał andy zależy od gatunku stali. Niektóre zwykłe skale konstrukcyjne w ogóle nie zahartujesz w niczym ani oleju ani wodzie ani w niczym innym.

A z drugiej strony spawanie i zaraz do wody to nie jest dobry pomysł.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czasami zanurzał od razu w wodzie bo stal i tak nie była hartowana.

Bo tak jak napisał andy zależy od gatunku stali. Niektóre zwykłe skale konstrukcyjne w ogóle nie zahartujesz w niczym ani oleju ani wodzie ani w niczym innym.

A o czym ja piszę cały czas :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Procesy chemiczne w stalach narzędziowych zachodzą już w temperaturze 100'C. Dlatego niektórzy nie zalecają gotowania noży.

Głównym celem odpuszczania jest poprawa ciągliwości materiału i zmniejszenie naprężeń, chociaż następuje to kosztem obniżenia jego twardości. Obróbka ta polega na nagrzaniu uprzednio zahartowanego elementu, zazwyczaj do temperatury 550 oC. Czas obróbki na ogół nie przekracza 2 godziny. Niekiedy stosuje się trzykrotne odpuszczanie po 1 godzinie.

Rodzaje odpuszczania

 

* niskie (100 - 250 oC)

* średnie (250 – 450 oC)

* wysokie (450 – 600 oC)

 

Odpuszczanie niskie

Odpuszczaniu niskiemu poddaje się zwykle narzędzia, wyroby nawęglane i hartowane powierzchniowo oraz łożyska, średniemu – resory i sprężyny, a wysokiemu – stale konstrukcyjne do pracy na gorąco. W tym przypadku odpuszczanie prowadzi do rozkładu austenitu szczątkowego.

Odpuszczanie średnie

jest stosowane w celu nadania obrabianym elementom wysokiej granicy sprężystości przy równoczesnym polepszeniu ich własności plastycznych. Takie własności powinny mieć sprężyny i resory.

Odpuszczanie wysokie

Przy wysokim odpuszczaniu własności wytrzymałościowe (Rm¬, Re, HB) wyraźnie maleją, a plastyczne rosną. Wysokie odpuszczanie jest zalecane dla elementów maszyn wykonanych ze stali konstrukcyjnych, węglowych i stopowych oraz narzędzi do pracy na gorąco.

Noże dotyczą pierwszego przypadku. Hartowane jest w nich z zasady ostrze. Po prostu po kilku gotowaniach stal staje się coraz bardziej plastyczna, a to oznacza, że ostrze będzie się szybciej tępić.

 

[ Dodano: Pią Maj 15, 2009 8:03 am ]

ale wg mnie sterylizacja narzędzi chirurgicznych nie dotyczy jednorazowych ostrzy

Obecnie być może tak są jednorazowe . Ale pamiętam czasy kiedy , kiedy dostawałem zastrzyk igłą nie jednorazówką, a sterylizowana w autoklawach (temperatura wyższa niż 100 st. C) a strzykawka była nie jednorazówka tylko szklana rozbieralna. Tak samo skalpele nie były jednorazówkami. Nie są to znów tak odległe czasy. :wink: A z drugiej strony te jednorazowe ostrza też są chyba sterylizowane dopiero na samym końcu i nie zmieniają właściwości nie rozhartowują się.
Te gadżety medyczne, o których piszesz były wykonane jak na ówczesne czasy i innych wysoko gatunkowych stali kwasoodpornych a nie narzędziowych. Po to właśnie by można je było sterylizować w autoklawach.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że weszliśmy w całkiem inny temat . W przemyśle spożywczym nigdy nie będziemy się zastanawiali nad skutkiem reakcji naszych narzędzi w gorącej wodzie. Narzedzia nasze mają być czyste. Nie wyobrażam sobie robienie brudnymi nożami , ostrzenie stalkami nie mytymi tylko wycieranymi. Stosuje się na liniach produkcyjnych sterylizatory do odkażania noży i innych narzędzi by zniwelować możliwośc zakażenia. Obowiązkiem pracownika jest np odkażanie noża w tej goracej wodzie po każdej czynności przy obróbce jednej sztuki na liniach ubojowych, przed pracami na nastepnej sztuce. Mamy narzędzia do ostrzenia i gdy nóż się stępi to ostrzymi. Dla ostrości noża przecież nie bedziemy narażać naszych produktów na większe zakażenie .Odrzucmy takie sugestie że narzędzi nie myjemy gorącą wodą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.