Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

SŁOŃCE W SŁOIKACH


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
166 odpowiedzi w tym temacie

#1 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 26 maj 2009 - 07:13

Witam serdecznie wszystkich.

Spis sprawdzonych przez WB przepisów:

OGÓRKI
1. Ogórki konserwowe - smak z 70tych lat
2. Ogórki kartuskie w occie
3. Ogórki kwaszone małosolne
4. Ogórki w chili (wg przemo73)
5. Ogórki smażone w cukrze

LIKIERY
1. Likier wiśniowy

POMIDORY
1. Ketchup (wg Pedra)

#2 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 26 maj 2009 - 07:59

Mi się temat podoba :lol:
Przetwoów robię dużo,chętnie sie podzielę przepisami,a także podpatrzę nowe pomysły. :lol:
Za chwilkę wszystko z truskawek....więc do boju
Dżemiki,kompociki i inne

#3 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1679 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 26 maj 2009 - 09:32

Kiedyś na truskawki to się jeździło w czerwcu , jak się wakacje zaczęły po 24. A w tej chwili mamy 26 maj i truskawka po 3,5zł. Czy to oznacza że sezon się nam tak przesunął ?? ''Truskawkobranie" na Złotej Górze na Kaszubach to zawsze na początku lipca jest, jak tak dalej pójdzie to do lipca truskawek nie będzie.
Ale szczaw i botwinę to już chyba można wkładać do słoików.
Papla super że ten temat założyłeś :grin:

#4 Waldek

Waldek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 26 maj 2009 - 10:52

Temat fajny,na czasie :) Odnośnie truskawek,napiszę jak szybko robią z nich dżem we Włoszech... Biorą 2 kilogramy truskawek,przekrajają każdą na połowę i wrzucaja na dużą,szeroką patelnię.Wsypują kilogram cukru i na dużym ogniu zaczynają je gotować.Gdy zacznie robić się piana,zmniejszają ogień i gotują 15-20 minut,cały czas mieszając.Dżem się zagęszcza.Następnie wciskają sok z jednej cytryny dla zachowania koloru.Wkładają do słoików i odwracaja je do góry dnem.Nie pasteryzują...Pozdrawiam:)

#5 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 26 maj 2009 - 10:54

Ale szczaw i botwinę to już chyba można wkładać do słoików

Szczawiu nie robię,bo nie lubię,ale botwinkę zagotowaną,mrożę w pojemniczkach. Pierwsza paczuszka już jest!
A i w słoiczki, jak najbardziej już czs!

#6 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 26 maj 2009 - 11:09

Ela, podaj przepis na botwinke w słoiczkach ja robiłem w tamtym roku ale na tzw. pałę i nie zapisałem przechowała sie ok , ale może twój bedzie lepszy :)

#7 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 26 maj 2009 - 11:49

Zico-ja mrożę,ponieważ, niezbyt dobrze mi się przechowywała.
Poza tym lubię nie rozgotowaną,co w słoiczku było dość skomplikowane.

#8 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 911 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 26 maj 2009 - 18:27

Uwaga na słoiki typu twist.Po wlaniu gorących soków,kompotów nie należy odwracać słoika.Kontakt z gorącą zawartościa jest szkodliwy.
Lepiej zawartośc słoików pasteryzować przez 20 min.

#9 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 26 maj 2009 - 20:51

Witam, jeśli przetwory, to i pasteryzacja - otóż w Lidlu będzie od 1-go czerwca w promocji urządzenie do pasteryzacji na 14 sloików, koszt tego urządzenia ma wynosić 229 PLN, czy moze ktoś z koleżeństwa ma coś takiego i może podzielić się swoją opinią ?

#10 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 26 maj 2009 - 21:58

Na form piwnym pisano o tym garze. Nie należy wierzyć w termostat fałszuje pomiar temperatury. Lepiej mierzyć ręcznie, a tym w garze się tylko posiłkować. Może akurat byc dobry.

#11 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 29 maj 2009 - 09:52

Odnośnie tematu pasteryzacji, każdy prawie ma piekarnik w domu. Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 100°C przez 45 min.

#12 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 29 maj 2009 - 09:58

Odnośnie tematu pasteryzacji, każdy prawie ma piekarnik w domu. Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 150°C przez 45 min.

Ale w blaszce musi być woda???

#13 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 29 maj 2009 - 10:05

Ale w blaszce musi być woda???


Żadnej wody. Stawiam na blaszce z piekarnika, takiej czarnej. Kiedyś gdy miałem termoobieg to go używałem, na obecną chwilę się spi.... odmówił posługi :-) A z termoobiegiem szybciej osiąga się temperaturę ale czas można zostawić. Nie odwracać po wyjęciu. Można bezpośrednio do spiżarki. Sposób wypróbowany, ja go stosuję i siostra.

#14 Waldek

Waldek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 29 maj 2009 - 12:19

Papla,a konserwy też sterylizujesz w piekarniku?

#15 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 29 maj 2009 - 12:24

Papla,a konserwy też sterylizujesz w piekarniku?

Pasztety, wątrobiane, smarówki, kiełbasę smarowną itd itp Wszystko co w słoikach.
Ostatni nawet szynkowarze w piekarniku bo lepiej się mi temperatura rozkłada i mam większą kontrolę nad nią.

#16 Waldek

Waldek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 29 maj 2009 - 12:28

Dobry pomysł,ale podobno zaraz po tym należałoby je dokręcić,a to niebezpieczne.Chyba ze jest to zbędne wg Ciebie.Używasz zwykłych słoików zakrecanych? Czy wtedy zakrętki sie nie degenerują?

#17 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 29 maj 2009 - 12:37

Dobry pomysł,ale podobno zaraz po tym należałoby je dokręcić,a to niebezpieczne.Chyba ze jest to zbędne wg Ciebie.Używasz zwykłych słoików zakrecanych? Czy wtedy zakrętki sie nie degenerują?


Z tym dokręcaniem to jest jakiś mit, ja bezwzględnie wyrzucam stare zakrętki, choćby nawet lekko wykrzywione, idą do kosza. To samo ze słoikami, jeśli jest wyszczerbiony leci do śmieci. Słoików używam takich jakie mam pod ręką. Obecnie gross to są zakręcane. Mam weki ale nie mam ani gumek do niech a i sprężyny liche już. A co do degeneracji zakrętek nie zauważyłem tego. Jak mam czas to zmniejszam temp. do 80°C i wydłużam czas. Np. Wątrobianą smarowną pasteryzuję trzy razy po 1 h w odstępach dniowych. Ale tak robiłem raz tylko, dla samego przekonania się ile wytrzyma taki wyrób w słoiku na półce w spiżarce. Trzy tygodnie wytrzymał, może i by dłużej jakby właściciel spiżarni poszedł na dietę :-) Tak czy inaczej polecam metodę pasteryzacji w piekarniku, bo i taniej wychodzi niż na gazie, więcej wchodzi na raz słoików, tak jak moja siostra ma piekarnik Amica, o 20 cm szerszy od mojego to jej na raz i 18 szt 0.9 l słoików wchodzi. A i nie zdarzyło się nam aby jakiś słoik pękł!!! W tym roku zamierzam przeprowadzić test zależności czasu, temperatury do miękkości ogórków konserwowych.

#18 Waldek

Waldek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 29 maj 2009 - 12:58

Dzięki za odpowiedź :smile: Teraz bede pewniejszy.Ogórki konserwowe robie od lat.W smaku,takie jak były w latach 70tych.Pozdrawiam :)

#19 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 29 maj 2009 - 13:24

[quote]W tym roku zamierzam przeprowadzić test zależności czasu, temperatury do miękkości ogórków konserwowych.

Ciężko będzie, ale próbuj.Doświadczenia się przydadzą :cool:

Pozdrawiam :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Waldek

Waldek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 29 maj 2009 - 21:52

Podaję przepis na ogórki :)

OGÓRKI KONSERWOWE
Receptura z lat 70tych
(Słoiki 0,9 litra)

Przyprawy
1. Kawałek listka laurowego.
2. Połowę małego kwiatostanu kopru (może być z owocami).
3. Połowę małego ząbka czosnku, pokroić w plastry.
4. Dwa ziarenka pieprzu czarnego.
5. Dwa ziarenka ziela angielskiego.
6. Około 30 ziarenek gorczycy (maksymalnie 40).

WIĘKSZA ILOŚĆ PRZYPRAW NIE JEST WSKAZANA.

Zalewa
1. Woda - 1 litr;
2. Ocet (10 %) - 0,2 litra;
3. 120g cukru;
4. 35g soli (kamiennej).

Wykonanie
Do słoików na dno wkładamy przyprawy a na nich ciasno układamy umyte ogórki.
Zalewamy ciepłą, nie wrzącą zalewą. Dwa centymetry od górnej krawędzi słoja. Pasteryzujemy 10 minut.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych