Skocz do zawartości

SŁOŃCE W SŁOIKACH


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

 

Spis sprawdzonych przez WB przepisów:

 

OGÓRKI

1. Ogórki konserwowe - smak z 70tych lat

2. Ogórki kartuskie w occie

3. Ogórki kwaszone małosolne

4. Ogórki w chili (wg przemo73)

5. Ogórki smażone w cukrze

 

LIKIERY

1. Likier wiśniowy

 

POMIDORY

1. Ketchup (wg Pedra)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kiedyś na truskawki to się jeździło w czerwcu , jak się wakacje zaczęły po 24. A w tej chwili mamy 26 maj i truskawka po 3,5zł. Czy to oznacza że sezon się nam tak przesunął ?? ''Truskawkobranie" na Złotej Górze na Kaszubach to zawsze na początku lipca jest, jak tak dalej pójdzie to do lipca truskawek nie będzie.

Ale szczaw i botwinę to już chyba można wkładać do słoików.

Papla super że ten temat założyłeś :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat fajny,na czasie :) Odnośnie truskawek,napiszę jak szybko robią z nich dżem we Włoszech... Biorą 2 kilogramy truskawek,przekrajają każdą na połowę i wrzucaja na dużą,szeroką patelnię.Wsypują kilogram cukru i na dużym ogniu zaczynają je gotować.Gdy zacznie robić się piana,zmniejszają ogień i gotują 15-20 minut,cały czas mieszając.Dżem się zagęszcza.Następnie wciskają sok z jednej cytryny dla zachowania koloru.Wkładają do słoików i odwracaja je do góry dnem.Nie pasteryzują...Pozdrawiam:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale szczaw i botwinę to już chyba można wkładać do słoików

Szczawiu nie robię,bo nie lubię,ale botwinkę zagotowaną,mrożę w pojemniczkach. Pierwsza paczuszka już jest!

A i w słoiczki, jak najbardziej już czs!

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Wiesław
Witam, jeśli przetwory, to i pasteryzacja - otóż w Lidlu będzie od 1-go czerwca w promocji urządzenie do pasteryzacji na 14 sloików, koszt tego urządzenia ma wynosić 229 PLN, czy moze ktoś z koleżeństwa ma coś takiego i może podzielić się swoją opinią ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie tematu pasteryzacji, każdy prawie ma piekarnik w domu. Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 100°C przez 45 min.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie tematu pasteryzacji, każdy prawie ma piekarnik w domu. Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 150°C przez 45 min.

Ale w blaszce musi być woda???

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale w blaszce musi być woda???

Żadnej wody. Stawiam na blaszce z piekarnika, takiej czarnej. Kiedyś gdy miałem termoobieg to go używałem, na obecną chwilę się spi.... odmówił posługi :-) A z termoobiegiem szybciej osiąga się temperaturę ale czas można zostawić. Nie odwracać po wyjęciu. Można bezpośrednio do spiżarki. Sposób wypróbowany, ja go stosuję i siostra.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Papla,a konserwy też sterylizujesz w piekarniku?

Pasztety, wątrobiane, smarówki, kiełbasę smarowną itd itp Wszystko co w słoikach.

Ostatni nawet szynkowarze w piekarniku bo lepiej się mi temperatura rozkłada i mam większą kontrolę nad nią.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł,ale podobno zaraz po tym należałoby je dokręcić,a to niebezpieczne.Chyba ze jest to zbędne wg Ciebie.Używasz zwykłych słoików zakrecanych? Czy wtedy zakrętki sie nie degenerują?

Z tym dokręcaniem to jest jakiś mit, ja bezwzględnie wyrzucam stare zakrętki, choćby nawet lekko wykrzywione, idą do kosza. To samo ze słoikami, jeśli jest wyszczerbiony leci do śmieci. Słoików używam takich jakie mam pod ręką. Obecnie gross to są zakręcane. Mam weki ale nie mam ani gumek do niech a i sprężyny liche już. A co do degeneracji zakrętek nie zauważyłem tego. Jak mam czas to zmniejszam temp. do 80°C i wydłużam czas. Np. Wątrobianą smarowną pasteryzuję trzy razy po 1 h w odstępach dniowych. Ale tak robiłem raz tylko, dla samego przekonania się ile wytrzyma taki wyrób w słoiku na półce w spiżarce. Trzy tygodnie wytrzymał, może i by dłużej jakby właściciel spiżarni poszedł na dietę :-) Tak czy inaczej polecam metodę pasteryzacji w piekarniku, bo i taniej wychodzi niż na gazie, więcej wchodzi na raz słoików, tak jak moja siostra ma piekarnik Amica, o 20 cm szerszy od mojego to jej na raz i 18 szt 0.9 l słoików wchodzi. A i nie zdarzyło się nam aby jakiś słoik pękł!!! W tym roku zamierzam przeprowadzić test zależności czasu, temperatury do miękkości ogórków konserwowych.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na ogórki :)

 

OGÓRKI KONSERWOWE

Receptura z lat 70tych

(Słoiki 0,9 litra)

 

Przyprawy

1. Kawałek listka laurowego.

2. Połowę małego kwiatostanu kopru (może być z owocami).

3. Połowę małego ząbka czosnku, pokroić w plastry.

4. Dwa ziarenka pieprzu czarnego.

5. Dwa ziarenka ziela angielskiego.

6. Około 30 ziarenek gorczycy (maksymalnie 40).

 

WIĘKSZA ILOŚĆ PRZYPRAW NIE JEST WSKAZANA.

 

Zalewa

1. Woda - 1 litr;

2. Ocet (10 %) - 0,2 litra;

3. 120g cukru;

4. 35g soli (kamiennej).

 

Wykonanie

Do słoików na dno wkładamy przyprawy a na nich ciasno układamy umyte ogórki.

Zalewamy ciepłą, nie wrzącą zalewą. Dwa centymetry od górnej krawędzi słoja. Pasteryzujemy 10 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OGÓRKI KARTUSKIE - w occie

 

Przyprawy

1. marchewka

2. papryka (najlepiej czerwona)

3. papryczka chilli

4. korzeń chrzanu

5. cebula

6. czosnek

7. gorczyca

8. koper

9. ziele angielskie

10. listek laurowy

11. pieprz czarny (ziarno)

 

Zalewa

1. 3,75 l wody

2. 3 szklanki octu (10% ?? Kaszubka uściślij)

3. 5 łyżek soli

4. 70 dag cukru (2,5 szkl.)

 

Wykonanie

Ogórki najlepiej wybierać jak najmniejsze.

Paprykę daję czerwoną, ładnie wygląda w słoiku

z zielonymi ogórkami i pomarańczową marchewką.

 

Najlepsze ogórki w occie :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwaga! Uwaga!

 

Ostatni dzwonek dla róży konfiturowej w tym roku , przynajmniej na Dolnym Śląsku.

Róża konfiturowa w pełni kwitnienia.

Wykorzystaj jej walory.

 

1. Konfitura z płatków róży: 20 dkg.płatków utrzeć z 40 dkg cukru kryształu dodając

pod koniec ucierania 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Można ucierać w makutrze lub w wersji dla wygodnych malaxerem.

Zapakować do pełna w słoiczki i pasteryzować 10 min.

Świetna do nadziewania tradycyjnych pączków.

2. Syrop różany.

1 litr ugniecionych płatków zalać 1 litrem wody, gotować 15 min.

Odcedzić i zmieszać z cukrem w proporcji: jedna szklanka wywaru na 1 szklankę

cukru.

Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Zagotować i wrzące nalać do butelek do pełna i zakręcić na gorąco.

Najlepsze są butelki po Kubusiu lub po Bobo-frutach.

3. Suszyć płatki róży - i przechowywać w szczelnie zqamkniętym słoiku.

Wykorzystywać np. przy produkcji krupnika litewskiego.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy sól kamienna jest mniej słona :question:.

Zakisiłem ogórki w kamionce tradycyjnie

na 05L wody sypie łyżkę soli kuchennej teraz dałem

kamiennej i musiałem dosolić .

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.