Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Z tego co wiem, jutro naszą szkołę mają odwiedzić przedstawiciele urzędów marszałkowskich i władz kilku województw. Może Paweł uchyli rąbka tajemnicy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2626-wizytacja/
Share on other sites

Celem wyjaśnienia, gościć w Szkole Domowego Masarstwa będziemy

uczestników http://www.kongres.odnowawsi.pl/

 

Będziemy promować Szkołę i stronę oraz forum.

 

Mam nadzieję, źe zostaniemy zauwaźeni i zapamiętani.

 

goście jadą trasą nr 9

 

http://www.kongres.odnowawsi.pl/?dz=7

Pozdrawiam Paweł
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2626-wizytacja/#findComment-69850
Share on other sites

Bardzo miło mi napisać o wielkim uznaniu i dobrej opini, jaką otrzymaliśmy,

strona Wędliny Domowe, forum i Szkoła Domowego Masarstwa, od uczestników

III Ogólnopolskiego Kongresu Odnowy Wsi. W sumie odwiedziło progi szkoły około

50ciu przedstawicieli urzędów marszałkowskich: Pomorskiego, Opolskiego i Śląskiego.

Byli równieź przedstawiciele Podlasia :-)

 

tu lista uczestników http://www.kongres.odnowawsi.pl/?dz=5

 

Tu część z gości:

 

 

Dodatkowo swoją obecnością zaszczycił Pan Romuald Domański

kierownik Fundacji Wspomagania Wsi, a w szczególności takich inicjatyw

jak powrót do tradycji, co jest ideą Wędzarniczej Braci.

 

Goście organoleptycznie doświadczyli bogactwa smaków w poczęstunku :grin:

 

Otrzymali wszyscy stosowne informacje na temat inicjatywy jaką jest Wędzarnicza Brać

i zapoznali się z referatem nt. Szkoły Domowego Masarstwa

pt.

Szkoła Domowego Masarstwa w Folwarku Zrębice

propozycją nabywania praktycznych

umiejętności wędzarniczych w polskiej agroturystyce

 

Pragnę serdecznie podziękować całemu gronu redakcyjnemu pomagającemu opracować referat, w szczególności: Eugenii Annie Mokrzyckiej (EAnnie),

Andrzejowi Piątkowi (Bagno), Mirosławowi Gębarowskiemu (Maxelowi) za merytoryczne uwagi i Ilonie Kisiel za korektę.

 

oto streszczenie:

 

Motto: Kuchnia jest jedną z najstarszych wartości kulturowych przekazywanych przez pokolenia

Utrwalanie mięsa związane jest z początkiem aktywnego pozyskiwania soli w epoce neolitu. Już w starożytności posiadano umiejętność wykonywania wędlin we współczesnym znaczeniu. Liczne źródła pisane przekazują informacje o przetwórstwie mięsa na terenach Polski oraz często szczegółowe receptury.

Tradycyjne technologie są nadal znane i wykorzystywane, ale prawie wyłącznie te najprostsze, na podstawowe wyroby. Znajomość ta przetrwała głównie na terenach wiejskich.

Współcześnie podstawowym dostawcą przetworów mięsnych jest przemysł, który w pogoni za wydajnością i zyskiem robi zunifikowane w smaku, nietrwałe wyroby wędlinopodobne.

Grupa pasjonatów podjęła próbę odrodzenia wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami w warunkach domowych. Ratuje się stare receptury przed zapomnieniem, odtwarza i dokumentuje stare technologie. Podstawowym kanałem komunikacji jest strona internetowa www.wedlinydomowe.pl oraz działające aktywnie forum dyskusyjne.

W ramach działalności agroturystycznej powstała Szkoła Domowego Masarstwa, w Folwarku Zrebice, w której to adepci sztuki masarskiej zdobywają nowe umiejętności, a bardziej zaawansowani dzielą się doświadczeniami i wyjaśniają wątpliwości. Doświadczeni wykładowcy – technolodzy przetwórstwa mięsnego – oraz program w postaci praktycznych warsztatów gwarantują wysoką skuteczność szkolenia. Ogromne zainteresowanie tematyką i praktyczne działania na polu tradycyjnego wędliniarstwa dają nie tylko nadzieję, ale są już gwarantem przetrwania i renesansu polskich tradycji wędliniarskich.

 

Pełną wersję referatu zamieszczę w późniejszym czasie, po opublikowaniu w opracowaniach kongresu.

 

Proszę Was o spostrzeźenia i uwagi jakie się Wam nasuwają. Wyślijcie je na mojego maila papla(et)me.com

Pozdrawiam Paweł
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2626-wizytacja/#findComment-69877
Share on other sites

Witam.

Tak trzymać Papla i wszyscy, którzy przyczynili się do powstania SDM :cool: . Teraz w każdym województwie będą chcieli mieć szkołę :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Ta z podlasia ładna była :grin: Masz adres :rolleyes: :lol: :lol:

Oj gonzo, gonzo :devil:

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2626-wizytacja/#findComment-69888
Share on other sites

Papla, ...przekaż Gratulacje Wszystkim którzy, przyczynili się zarówno do powstania ,jak i prężnej działalności SDM.

...a jak będziecie mieli w planach wykład; O wyrozumiałości dla innych nacji konsumenckich pt. "Wegetarianin- też człowiek" ...rzekomy(pepper) może służyć, jako.... fantom-tors :lol: :lol:

Gonzo, nie widze nic złego w tym aby filie powstawały ...

...A Zico i Gonzo będzie rekrutacje na recepcjonistki przeprowadzał

... aż, przyjdzie Pani woźna i "poguni" obydwu w diabły"... :devil:
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2626-wizytacja/#findComment-69895
Share on other sites

No i niech ktoś teraz powie, że nie warto było tego wszystkiego zaczynać.... :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2626-wizytacja/#findComment-69899
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.