grzes855 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Widzę ze temat całkiem fajnego termometru rozwinął się mocno burzliwie. Nowy temat to garnek elektryczny.Od dzisiaj w sklepach LIDL można nabyć za 229PLN garnek elektryczny firmy Bifinett do pasteryzowania słoików. Nabyłem taki i na razie krótki opis techniczny (na razie organoleptyczny):pojemność 27l, moc grzałki 1800W z regulacja temperatury od 30-100stopni ,zbiornik emaliowany z kranikiem spustowym można podobno pasteryzować 14 szt 1l słoików pokrywa niestety z jakiegoś tworzywa co jak na razie jest dla mnie minusem. wykonanie całości oceniam na dobre. Największe plusy: cena i 3letnia gwarancja.Poco go kupiłem, oprócz jego funkcji podstawowych ma mi służyć do parzenia wędlin, i mam zamiar przetestować w nim zacieranie i gotowanie brzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Idealny do warzenia piwa Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Czerwca 2009 I będziesz z niego zadowolony.Ja mam 2 takie garnki, pekluje w nich, parzę szynki i kiełbasy, pasteryzuje słoje, mleko przerabiac, można dokupić nadstawkę i tłoczyć soki na gorąco no i oczywiści piwo zacierać (i inne substancje oparte na słodach lub/i enzymach), można też sporo bigosu lub i grochówki nagotować Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Czyli co?? Pędzć i kupować???Może jeszcze ktoś ma doświadczenia z tym garem???Bo brzmi bardzo interesująco. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Można tak a można też : najpierw kupić a później pędzić / żart/ Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Czerwca 2009 To ja też pędzę do L.... Może jeszcze są. Zastanawiałem się nad takim: http://www.allegro.pl/item644440106_gar_garnek_elektryczny_severin_ea3649_28litrow.html Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Osobiście polecam tego typu garnki. Kupiłem na allegro, używany i nie żałuję. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witajcie. :lol: Właśnie przypędziłem z LIDLA z garnkiem elektrycznym.Już zagrzałem wodę i myślę,że to dobry zakup.Przyda się do robienia serów,zaparzania kiełbasy i może do warzenia piwa.Pozdrawiam "brać zadymiarską" :grin: :grin: :grin: grzes855 dzięki za namiary :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2009 jagra Do wszystkich tych zastosowań jest ok, ale żeby warzyć piwo, to trzeba zrobić tak: http://www.piwo.org/forum/p9565-02-01-2009-23-15-51.html#p9565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Przy tych garach nie można wierzyć w termostst i wskaźnik temperatury. Trzeba to ręcznie wypróbować i wyskalować wg siebie. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Czerwca 2009 A po przerobieniu, to całą skalę można, za przeproszeniem, o kant d.... potłuc. Tylko termometr. I kontrola. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Czerwca 2009 A po przerobieniu, to całą skalę można, za przeproszeniem, o kant d.... potłuc. Tylko termometr. I kontrola. :grin:Czyli do piwa się nie nadaje ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Czyli do piwa się nie nadaje ?nadaje się, tylko nie można polegać na wbudowanym termostacie - albo przeróbka albo tradycyjne kontrolowanie temperatury Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Czerwca 2009 OK ! Czyli w poniedziałek na łowy, może znajdę. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Ja także gar przytaszczyłam do domu! :lol: Widzę wiele zastosowań dla niego.Pewnie i do serów sie przyda.Dla mnie najważniejsze,że nie będę już zajmowała miejsca na kuchence. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Przy tych garach nie można wierzyć w termostst i wskaźnik temperatury.Termostat ma bardzo dużą histerezę. Przynajmniej mój egzemplarz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Termostat ma bardzo dużą histerezę. Przynajmniej mój egzemplarz. Wszystkie, tak mają. Jedyny minus. Czy ktoś, wie w jaki sposób zmniejszyć jego wysoką histerezę? Istnieją możliwości jej poprawy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Coś czytałem na forum piwa ale tyle tych wiadomości że sam nie wiem. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Czerwca 2009 termostaty bimetalowe - a chyba taki tam jest zamontowany z racji kosztów - są z zasady mało dokładne i mało "czułe"dla naszych celów lepiej pomyśleć o czymś elektronicznym Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Bagno, poszukaj na http://www.piwo.org/forum/ jak znajde podeślę link Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Bagno, tu coś było.http://www.piwo.org/forum...5-51.html#p9565 Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Podawałem już ten link kilka postów wcześniej, ale powtórzę:http://www.piwo.org/forum/p9565-02-01-2009-23-15-51.html#p9565 I jeszcze tu jest całkiem niezła dyskusja:http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=52155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Czerwca 2009 pawelk3333, ppodałeś ten sam link co ja wcześniejale to chyba super że ktoś czuwa.Piw jeszcze nie zrobiłem bo czytam.I kompletuję sprzęt. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Czerwca 2009 No i mam pierwsze zacieranie za sobą i to za pomocą garnka elektrycznego Bifinetta. Jak dla mnie rewelacja, nie mam żadnych zastrzeżeń . Kontrola temperatury za pomocą termometru kotłowego, termostat garnka już po kilku grzaniach można wyczuć jak się zachowuje i dostosować ustawienia. Zacieranie się udało, brzeczkę gotowałem na gazie, dzisiaj warka już szaleje w fermentatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Widziałam kiedyś gdzieś na forum taki garnek do parzenia chyba z termostatem, nie wiem jak on sie nazywa. Od wczoraj usiłuję znależć ale chyba gdzieś mi po drodze umknął. Pomóżcie proszę, może uda mi się taki gdzieś nabyć. Pozdrawiam, anerka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.