Skocz do zawartości

Jaki nóż do krojenia wędlin


szotornik

Rekomendowane odpowiedzi

Wnuczek, Noże to moja specjalność tyle, że nie do spraw masarskich. Mam dużo noży. Firmowe i takie byle CO. Uważam, że kształt noża zależy od ręki - możliwości nadgarstka, wprawy, rodzaju prac, i wielu innych czynników znanych praktycznie zawodowcom. Nie od razu dobierze się ten właściwy do własnych, prac i potrzeb. Liczy się też i w/g mnie stal z której jest wykonany nóż.

Dobre noże robi się z starych noży dostępnych na naszym rynku w latach 70-tych. Obecnie można dostać noże produkcji CHRL i te, niestety pomimo tak zwanego kształtu i starych legend wykonane są z ???? ( bliżej nie określony stop metalu, daleko odbiegający od powtarzalności i jakości )

Nie tylko noże bo i siekiery są w podobnym problemie. Można dostać ( 170 zł ) piękne Norweskie z tytanowym ostrzom i osadzone na trzonku z włókna węglowego. Kompletnie nie nadające się do prac w lesie. A takie piękne wystylizowane na koniec XXI-u. Nóż to jak samochód! Może być piękny niski sportowy i po przejechaniu 800 km jest się wykończonym. W samochodzie, w którym kierowca siedzi w miarę wysoko i wygodnie, nie leżąc - można zrobić 1000 km zjeść obiad i wracać . Wielki TEMAT i szeroki. Myślę, że każdy musi się dopasować, określić własne narzędzie pracy do swoich potrzeb i predyspozycji. Wnuczek! nóż, który zrobiłeś jest chyba tego najlepszym przykładem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Noże to moja specjalność tyle, że nie do spraw masarskich.

:grin: Ćwiczenie czyni mistrza... :grin:

Dobre noże robi się z starych noży dostępnych na naszym rynku w latach 70-tych.

Zniszczenie noża wzór 1970 to już jest barbarzyństwo... :devil:

Problemem jest dobra stal ( resor, stara piła,...).

Moim zdaniem rozwiązaniem optymalnym jest rozwiązanie Wnuczka: samoróba albo narzędzie z górnej półki.

Posiadam dwie ostrzałki Fiskars'a i ofiarowany komplet noży Nirosta.

Dla moich potrzeb ( pracuję 2, 3 razy w miesiącu dla potrzeb rodziny) to wystarczy.

Prowadzę produkcję jednostkową, amatorską, komplet noży służy wyłącznie do tego.

Ale dla większej produkcji - wg mnie - rozwiązanie wg porad Dziadka i rozwiązanie Wnuczka.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Batiar, Polecam tarcze piły od elektrycznych przecinarek kątowych. Są z bardzo dobrej stali i bardzo cienkie, około 1 mm. Tasak można zrobić z innych tarcz np zużyte tarcze do betonu. Noże które można dostać w handlu nie nadają się za bardzo do pracy. Problem z ostrzeniem i szybko się tępią. Kształt ostrza również posiada wiele do życzenia. Rączki są często tak robione że trudno jest doczyścić. Bajery i ozdoby w rączkach gromadzą tylko zanieczyszczenia i bakterie. Oczywiście typowe noże masarskie takiego czegoś nie posiadają.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinka: kto na forum polecil Ci noze Gerlacha?

odpowiem cytując:

jak kiedyś pracowałem w zakładzie wszyscy pracowali Gerlachami,są to noże

naprawde niezłe,jeżeli się umie go naostrzyć i pracować nim

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak kiedyś pracowałem w zakładzie wszyscy pracowali Gerlachami,są to noże

naprawde niezłe,jeżeli się umie go naostrzyć i pracować nim

 

Z tej wypowiedzi wnioskuje ze trzeba sie przystosować do noża. Ja wybieram noże które przystosowują się do mnie a sa to przede wszystkim viktorinoxy. Maja wygodna rączkę(nie ślizga sie,nie powoduje odcisków),klinga jest bardzo odporna na czynniki fizyko-chemiczne,łatwo sie ostrzy i trudno tępi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Do ostrzenia noży polecam to urzadzenie

http://allegro.pl/item1159350377_szlifierka_stolowa_tasmowa_bbs_240_1_einhell_2lg.html

Tylko trzeba dokonac kilka przeróbek a mianowicie:

-zmienić obroty tak aby pasek chodził z dołu do góry(od strony szlifowania)

--kamień zamienić na filc i zmontować obudowę.

A i jeszcze trzeba dokupić paste do filca.

Jak juz mamy wszystko to najpierw ostrzymy noz (pod odpowiednim kontem)na pasku tak aby ,,wyciągnąć drut" potem ns pare sekund przykładamy pastę do filca a następnie gładzimy nóż w pod katem troszeczkę większym niż na pasku. I to wystarczy aby ńóz był naprawde ostry. A aby jeszcze podniesc poziom ostrzenia mozna dorobic pojemnik z woda przy pasku tak aby pasek był cały czas mokry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to najpierw ostrzymy noz (pod odpowiednim kontem)na pasku tak aby ,,wyciągnąć drut

Czyli ostrzymy nóż na tym płótnie ściernym, z którego jest wykonany pas ścierny? Czy on się nie rozklei na mokro? Jakiej gradacji ma być to płótno? :cool:

 

Do wstępnego ostrzenia bez żadnego przerabiania.

Kamienie przy tych maszynkach są dość grube, czy mogą być?

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ostrzymy nóż na tym płótnie ściernym, z którego jest wykonany pas ścierny? Czy on się nie rozklei na mokro? Jakiej gradacji ma być to płótno? :cool:

Nie, nie rozklei się. a gradacja to zależnie jaka klingi( najlepiej najdrobniejszy kamyczek)A I jeszcze jedna sprawa a mianowicie nowe paski trzeba lekko przytrzeć ostrząc kawałek jakiegoś metalu ponieważ nowe paski są nie dotarte i pozostawia na klindze rowki, (widzialne po powiększeniu, miałem szkolenie za granica z ostrzenia noży to wiem a tak przy okazji to 10 lat ciągle z nożem pracuje.).

Do wstępnego ostrzenia bez żadnego przerabiania.

Ta maszynka tez dobra ale bym zamiast tego kamienia założył filc tylko Ciężko by było obroty zmienić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
Nie polecam ostrzenia kamieniem,można się na tym przejechac a przede wszystkim zepsuć dobry nóż. Jeżeli chodzi o płótno ścierne to możesz być spokojny,ponieważ na pewno się nie rozklei.
Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

Tak sobie siedzę i czytam forum i natrafilem na ten temat, nieodwiedzany od prawie dwunastu lat. Przeczytałem od deski do deski i czasami śmiałem się a czasami załamywałem ręce.

 

 

 

Jak dla mnie to najcieniej można laserem pociąć. Kiedyś zamówiliśmy śniadanie w pewnym hotelu w Toruniu i tam właśnie używali lasera do cięcia. Jak się złożyło dwa plasterki wędliny razem dalej były przezroczyste :). Pozdrawiam

bajki z Gwiezdnych Wojen ?

 

 

 

Jakiś czas temu czytałam, że ostrza wykonane są z różnych stopów metali, zawierają śladowe ilości rtęci, ołowiu.
  śladowe, czyli jakie ? 0,00001 kg/tonę, bo w metalurgii nie ma przypadków. Do żadnego stopu stali nie dodaje się ołowiu, a tym bardziej rtęci. Są rzecz jasna sttopy ołowiu, np z cyną, ale służą do lutowania, są twardsze od samej cyny. Jeżeli są to chyba naprawde sa to ilości, których nie da się w żaden sposób wyeliminowac z rudy, z któej wytapia się żelazo, czy też składowe danej stali, jak chrom, czy wanad. Skłonny jestem tą teorie wstawić między bajki jak powyższe krojenie wędlin laserem.

 

 

 

Mój dziadzia miał własnej roboty betonowe schody- ja mam krawężnik... i jest ok! Noze są jak brzytwa! [:cool:]
wisienka na torcie - trzeba to sprzedać japończykom. Ostrzenie na betonie. Chciałbym zobaczyć ten ostry jak brzytwa nóż, naaostrzony na krawężniku. Brzytwa jest kiedy przecina bez oporu spadający na nią włos. Takiej nigdy nie miałem w ręku, natomiast miałem taką, ktora przecinała włos trzymany w palchach. Niestety jeden z testów okazał się dość przykry. Nie pocelowałem i palec wskazujący lewej reki został pozbawiony ok 3-4 mm opuszka i paznokcia :( No, ale ona nie była ostrzona na betonowym krawężniku.

 

Na temat wypowiedzi sprzedawcy tanich noży vs ich użytkowników nie będe się wypowiadał w ogóle. Od razu widac, że zarejesrował się tylko w jednym celu i zniknął po jakimś półtora roku.

 

Co ciekawe, na tyle wypowiedzi ( 7 stron) nikt nie udzielił odpowiedzi na zadane pytanie w pierwszym poście. Nóż do krojenia wędlin cechuje się:

jest to nóż   nóż długi - 26-30 cm długości ostrza

gładki cienk

wąski.

W handlu częśto występuje jak nóż do krojenia szynki.

Ewentualnie później można się zastanowić nad zasobnością portwela i wymieniać po kolei noże poszczególnych producentów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Polecam noże kuchenne do wędlin Zwilling bo są w rozsądnej cenie, bardzo wytrzymałę, ostre, mają bardzo wytrzymała i nierdzewną stal. 
https://zwilling.pl/noze-kuchenne/noze-do-wedlin/?page=1
Na podlinkowanej stronce są też znacznie tańsze nmoże Ballarini (ale nie korzystalem z nich) oraz japońskie noże Miyabi któe no kosztują w tysiącach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się, że ten https://centrumnozy.pl/pl/p/Suncraft-SENZO-UNIVERSAL-noz-Slicer-240-mm-FT-05/2207nożyk w domowej kuchni byłby aż nadto dobry.  Ale to tylko takie moje przemyślenia. Tak, czy siak jest na mojej liście. Cena jest do przyjęcia. No i trochę trąci myszką rękojeść z tworzywa sztucznego w nożu za ponad 8 setek, czy Micarty w nożach za półtora kafla i więcej. Takie materiały stosuje się w tanich nożach.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie materiały stosuje się w tanich nożach.
:thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

o krojenia filetów ryb na cieniutkie plasterki, ale również i wędlin.
Ryb TAAK, co do wędlin nie, owszem kroi jak ostry nóż , ale bez rewelacji   

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.