Skocz do zawartości

Materiały na stronkę


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę do Wszystkich Członków Wędzarniczej Braci i naszych cichych czytelników - jesli macie jakies materiały, zdjęcia itp. szczególnie stare, które nadają się do wrzucenia na stronę, a dotyczą interesującej nas tematyki, to proszę o nadesłanie kopii mailem czy pocztą. Zostaną wykorzystane tylko i wyłącznie w celu wzbogacenia zawartości strony, odpowiednio oznakowane antypiracko i podpisane zgodnie z wolą nadsyłającego.

Dzięki temu strona nasza zyska na atrakcyjności, a Wy bedziecie mogli podzielić się z innymi swymi skarbami. :D

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

Mam kilka reprintów bardzo starych książek dotyczących gotowania (niektóre prawie 200 letnie) w obecnej chwili nie dysponuję jednak skanerem (a zdjęcia wykonane cyfrą zniekształcają obraz) ... zrobię skany u znajomych i niebawem napewno coś nadeślę :)

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 2 lata później...

Witam, szperając w WWW znalazłem przypadkiem książkę kucharską z 1879 roku.

Pisana jest w języku niemieckim i skierowana do emigrantów niemieckich w USA.

http://pds.lib.harvard.edu/pds/view/5070929?n=1&imagesize=1200&jp2Res=0.5

Jeśli będzie potrzeba to chętnie przetłumacze teksty. Całą książkę będzie ciężko bo są to ponad 400 stron :blush:

pozdrawiam

Darek

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak ci to nie zrobi wiekszego klopotu to morzesz mi pare ciekawych recept przeslac bez tlumaczenia!!

nawet bym ci mógł podrzucić :wink:, ale nie muszę bo pod zdjęciami jest link, który skieruje cię do książki na serwerze uniwersytetu w Havardzie.

Przepisy pani Henriette Davidis zostały opracowane w latach 1840 tych.

Należy ona do najsłynniejszych niemieckich autorów książek kucharskich.

Więcej tu http://de.wikipedia.org/wiki/Henriette_Davidis

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Książka kucharska z roku 1777

http://books.google.com/books?id=Fvs6AAAAcAAJ&printsec=frontcover&dq=niederrheinisches+kochbuch&hl=de&cd=1#v=onepage&q=&f=false

PS

(z tego czasu pochodzi flaga amerykańska i co za tym idzie)

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Przekazuje do wykorzystania "Pieśń Wędzarników" mojego autorstwa.

Pozdrawiam

Jaromail

 

Pieśń Wędzarników (lub Wędzarzy)

Na melodię „U prząśniczki”

 

 

Przy wędzarni stoją jak anioł faceci

wędzą sobie wędzą, co wnet zjedzą dzieci

Zjedzą też dorośli szynki, boczki i...

polędwice, schaby - fajnie się wędzi!

 

W domu przesiadują kobiety i dzieci

Wyglądają co tam uwędzą faceci

Nie wyglądaj miła, nie stój tak u drzwi

Ukochany wróci, teraz wciąż wędzi!

 

Dym z wędzarni bucha po nozdrzach łaskoce

Jak przyjemnie są te wędzarnicze noce

Ogień w palenisku, w lodówce wódka,

Szynki na patykach, w oku szczęścia łza!

 

A gdy płomyk zgaśnie ostatni w wędzarni

I wędliny wyjmą wędzarze mocarni

Wnet kobiety wdzięczne chórem krzykną tak:

Z wami wędzarnicy życie to ma smak!

 

Pachną dymem chłopcy, dziewczęta wąchają

Ach jak one zapach ten mocno kochają...

Z wędzarnikiem piękne noce oraz dni

Pójdź do mnie wędzarzu... Potem o mnie śnij!

Jaromail
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Kosz » Idą święta. Sami robimy białą surową
Jestem zaskoczony takim podejściem do tematu. Jeden wyrafinowany w złośliwość post w stylu lekceważącym ,opracowanym przez autora dla podkreślenia swojego ego ,powoduje że wszystko idzie do kosza . Przy takim podejściu do sprawy całe forum będziemy powoli zwijać do kosza .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj i ja solidaryzuję się z DZIADKIEM bardzo ładny proces produkcji ładne zdjecie - wszystko przejrzyście .... A PIS no cóż jak to PIS nawet jak spotka dziewicę to i tak będzie ona za mało za duzo albo nie tak jak trzeba DZIEWICZA .... taki już urok tego "skrótu" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, roger, przyłączam się do Waszego zdania.Temat ładnie opracowany i naprawdę szkoda,że wylądował w koszu :cry: Proszę Maxella o jego przywrócenie.

A tak dla przypomnienia tym co się teraz za nieomylnych uważają, to fundamentem naszej stronki jest wpis Maxella na Czarnej Oliwce dotyczący przepisu na białą kiełbasę właśnie :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kosz » Idą święta. Sami robimy białą surową
Jestem zaskoczony takim podejściem do tematu. Jeden wyrafinowany w złośliwość post w stylu lekceważącym ,opracowanym przez autora dla podkreślenia swojego ego ,powoduje że wszystko idzie do kosza . Przy takim podejściu do sprawy całe forum będziemy powoli zwijać do kosza .
Dziadku zgadzam się z Tobą,a autora tego postu to po prostu nie rozumie,raz jest z nami a za drugim razem przeciwko nam :rolleyes:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnosząc się do zarzutów do tej receptury wypunktowanych przez Pisa to

Rozmiar jelit 32- 36mm - zgodny z zaleceniami

Przewracanie jelit przewidziane ale nie konieczne

Wieszanie na kije normalny proceder praktykowany w zakładach.

Zalecany okres przechowywania prawidłowy dla białej surowej .

Otumanienie następuje po przeczytaniu tych uwag. Do wszystkiego można się przyczepić . Ja mogę się przyczepić do tego, dlaczego odśnieżamy, przecież śnieg sam się roztopi jak przyjdzie na to czas.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pis67 to niepodważalny filar Wędzarniczej Braci, ale precyzyjnym docinkiem/czepialstwem (tylko w jego wykonaniu), może poruszyc całym gmachem.. Tylko się pytam.. Czemu to robi.. Po co..???

Myślę jednak że się za to w jakiś sposób przeprosi albo wytłumaczy.. :mellow:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pis67 to niepodważalny filar Wędzarniczej Braci, ale precyzyjnym docinkiem/czepialstwem (tylko w jego wykonaniu), może poruszyc całym gmachem.. Tylko się pytam.. Czemu to robi.. Po co..???

:

Bo to już taki człek lubi zaskakiwać czasem pozytywnie a czasem negatywnie

Moim zdaniem temat powinien wyjść z kosza bo był naprawdę dobrze napisany

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam szczęście, że zdążyłem zapisać cały ten przepis z fotkami i dokładanym opisem na dysku - dzięki temu, że wylądowało to w koszu nie każdy będzie miał tyle szczęścia, by mieć tak sympatycznie podany przepis do dyspozycji - Maxell szkoda Twej pochopnej decyzji - ale TY tu rządzisz

Przepis bardzo fajny i ciekawie przygotowany - a tu do kosza ?? w sumie co racja to racja najbardziej wartościowe materiały można do kosza dawać niech..................

jeszcze za wiele napiszę i będzie źle

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.