Maxell Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2006 Mam prośbę do Wszystkich Członków Wędzarniczej Braci i naszych cichych czytelników - jesli macie jakies materiały, zdjęcia itp. szczególnie stare, które nadają się do wrzucenia na stronę, a dotyczą interesującej nas tematyki, to proszę o nadesłanie kopii mailem czy pocztą. Zostaną wykorzystane tylko i wyłącznie w celu wzbogacenia zawartości strony, odpowiednio oznakowane antypiracko i podpisane zgodnie z wolą nadsyłającego.Dzięki temu strona nasza zyska na atrakcyjności, a Wy bedziecie mogli podzielić się z innymi swymi skarbami. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2006 Mam kilka reprintów bardzo starych książek dotyczących gotowania (niektóre prawie 200 letnie) w obecnej chwili nie dysponuję jednak skanerem (a zdjęcia wykonane cyfrą zniekształcają obraz) ... zrobię skany u znajomych i niebawem napewno coś nadeślę Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 poszperamy i przekarzemy Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam, szperając w WWW znalazłem przypadkiem książkę kucharską z 1879 roku. Pisana jest w języku niemieckim i skierowana do emigrantów niemieckich w USA. http://pds.lib.harvard.edu/pds/view/5070929?n=1&imagesize=1200&jp2Res=0.5 Jeśli będzie potrzeba to chętnie przetłumacze teksty. Całą książkę będzie ciężko bo są to ponad 400 stron :blush: pozdrawiam Darek Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2009 hallo jak ci to nie zrobi większego kłopotu to możesz mi parę ciekawych recept przesłać bez tłumaczenia!!pozdrowienia (gruß) Olek.P aus LEV Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2009 jak ci to nie zrobi wiekszego klopotu to morzesz mi pare ciekawych recept przeslac bez tlumaczenia!!nawet bym ci mógł podrzucić :wink:, ale nie muszę bo pod zdjęciami jest link, który skieruje cię do książki na serwerze uniwersytetu w Havardzie. Przepisy pani Henriette Davidis zostały opracowane w latach 1840 tych. Należy ona do najsłynniejszych niemieckich autorów książek kucharskich. Więcej tu http://de.wikipedia.org/wiki/Henriette_Davidis Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Książka kucharska z roku 1777 http://books.google.com/books?id=Fvs6AAAAcAAJ&printsec=frontcover&dq=niederrheinisches+kochbuch&hl=de&cd=1#v=onepage&q=&f=false PS (z tego czasu pochodzi flaga amerykańska i co za tym idzie) :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromail Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2012 Przekazuje do wykorzystania "Pieśń Wędzarników" mojego autorstwa. Pozdrawiam Jaromail Pieśń Wędzarników (lub Wędzarzy)Na melodię „U prząśniczki” Przy wędzarni stoją jak anioł faceci wędzą sobie wędzą, co wnet zjedzą dzieciZjedzą też dorośli szynki, boczki i... polędwice, schaby - fajnie się wędzi! W domu przesiadują kobiety i dzieciWyglądają co tam uwędzą faceciNie wyglądaj miła, nie stój tak u drzwiUkochany wróci, teraz wciąż wędzi! Dym z wędzarni bucha po nozdrzach łaskoceJak przyjemnie są te wędzarnicze noceOgień w palenisku, w lodówce wódka,Szynki na patykach, w oku szczęścia łza! A gdy płomyk zgaśnie ostatni w wędzarniI wędliny wyjmą wędzarze mocarniWnet kobiety wdzięczne chórem krzykną tak:Z wami wędzarnicy życie to ma smak! Pachną dymem chłopcy, dziewczęta wąchająAch jak one zapach ten mocno kochają...Z wędzarnikiem piękne noce oraz dniPójdź do mnie wędzarzu... Potem o mnie śnij! Cytuj Jaromail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2012 Dzięki wielkie. Dołożymy do naszego hymnu i kolędy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2012 Nie żebym się czepiała..ale kobiety też wędzą... :grin: :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2012 ale kobiety też wędzą..Ale przy tym raczej nie "czytają" i śpiewają :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2012 Heniu..a skąd wiesz? Stereotypy się trzymają i Ciebie? :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2013 Kosz » Idą święta. Sami robimy białą surowąJestem zaskoczony takim podejściem do tematu. Jeden wyrafinowany w złośliwość post w stylu lekceważącym ,opracowanym przez autora dla podkreślenia swojego ego ,powoduje że wszystko idzie do kosza . Przy takim podejściu do sprawy całe forum będziemy powoli zwijać do kosza . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Marca 2013 Tutaj i ja solidaryzuję się z DZIADKIEM bardzo ładny proces produkcji ładne zdjecie - wszystko przejrzyście .... A PIS no cóż jak to PIS nawet jak spotka dziewicę to i tak będzie ona za mało za duzo albo nie tak jak trzeba DZIEWICZA .... taki już urok tego "skrótu" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Marca 2013 roger, nic dodać nic ująć .Sam podałem ten przepis na innej stronie ( oczywiście z linkiem ) właśnie dla ludzi którzy chcą od czegoś zacząć aby potem drążyć dalej :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Marca 2013 myślę ze temat wróci Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Marca 2013 DZIADEK, roger, przyłączam się do Waszego zdania.Temat ładnie opracowany i naprawdę szkoda,że wylądował w koszu Proszę Maxella o jego przywrócenie. A tak dla przypomnienia tym co się teraz za nieomylnych uważają, to fundamentem naszej stronki jest wpis Maxella na Czarnej Oliwce dotyczący przepisu na białą kiełbasę właśnie :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Marca 2013 Kosz » Idą święta. Sami robimy białą surowąJestem zaskoczony takim podejściem do tematu. Jeden wyrafinowany w złośliwość post w stylu lekceważącym ,opracowanym przez autora dla podkreślenia swojego ego ,powoduje że wszystko idzie do kosza . Przy takim podejściu do sprawy całe forum będziemy powoli zwijać do kosza .Dziadku zgadzam się z Tobą,a autora tego postu to po prostu nie rozumie,raz jest z nami a za drugim razem przeciwko nam :rolleyes: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Marca 2013 Odnosząc się do zarzutów do tej receptury wypunktowanych przez Pisa to Rozmiar jelit 32- 36mm - zgodny z zaleceniami Przewracanie jelit przewidziane ale nie konieczneWieszanie na kije normalny proceder praktykowany w zakładach.Zalecany okres przechowywania prawidłowy dla białej surowej . Otumanienie następuje po przeczytaniu tych uwag. Do wszystkiego można się przyczepić . Ja mogę się przyczepić do tego, dlaczego odśnieżamy, przecież śnieg sam się roztopi jak przyjdzie na to czas. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Marca 2013 Szkoda tematu. Czytałem go na telefonie i chciałem teraz dokładnie go przejrzeć a tu widzę, że jest w koszu. Uważam, że ten przepis był bardzo szczegółowo opracowany i powinien powrócić dla dobra początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Marca 2013 Pis67 to niepodważalny filar Wędzarniczej Braci, ale precyzyjnym docinkiem/czepialstwem (tylko w jego wykonaniu), może poruszyc całym gmachem.. Tylko się pytam.. Czemu to robi.. Po co..??? Myślę jednak że się za to w jakiś sposób przeprosi albo wytłumaczy.. :mellow: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Marca 2013 Pis67 to niepodważalny filar Wędzarniczej Braci, ale precyzyjnym docinkiem/czepialstwem (tylko w jego wykonaniu), może poruszyc całym gmachem.. Tylko się pytam.. Czemu to robi.. Po co..??? : Bo to już taki człek lubi zaskakiwać czasem pozytywnie a czasem negatywnie Moim zdaniem temat powinien wyjść z kosza bo był naprawdę dobrze napisany Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Marca 2013 Pisu tak jak przy produkcji kiełbasy lubi coś pomieszać :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2013 Jeśli mogę, też podpisuję się pod przywróceniem tematu. O ile wykonanie pierwszej kiełbasy dla laika byłoby prostsze, gdybym na taki przepis trafił, gdy zaczynałem wyrabiać pierwsze kiełbaski :lol: :clap: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2013 Mam szczęście, że zdążyłem zapisać cały ten przepis z fotkami i dokładanym opisem na dysku - dzięki temu, że wylądowało to w koszu nie każdy będzie miał tyle szczęścia, by mieć tak sympatycznie podany przepis do dyspozycji - Maxell szkoda Twej pochopnej decyzji - ale TY tu rządzisz Przepis bardzo fajny i ciekawie przygotowany - a tu do kosza ?? w sumie co racja to racja najbardziej wartościowe materiały można do kosza dawać niech..................jeszcze za wiele napiszę i będzie źle Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.