Zrobienie dobrych parówek w warunkach domowych to spora ilość pracy. Tylko miłość do wnuków zdołała mnie zmobilizować. A oto wynik pracy kilku ostatnich dni i wczorajszego zadymiania:
Parówki wyszły wspaniałe, co potwierdził słowem "uwielbiam je" najsurowszy sędzia, pięcioletni Maciuś.
Konsystencja prawdziwie parówkowa, co udało mi się osiągnąć po kolejnych podejściach do tej produkcji. Posiłkowałam się oczywiście technologią kol. BonAira, jednak wprowadziłam pewne modyfikacje (wg mnie korzystne; poprzednio robiłam ścile wg BA).
Skład na 10kg mięsa:
1. Wieprzowina I (z mięśnia czterogłowego szynki) - 2kg
2. Wieprzowina IIA (kawałki łopatki gulaszowej - 1,5kg
3. Wieprzowina IIB (boczek odkostniony bez skóry) - 2kg
4. Wołowina kl. I - 2kg
5. Tłuszcz (podgardle skórowane) - 2,5kg
Dodatki:
1. Woda (lód) - 25% wsadu mięsnego
2. Mleko w proszku tłuste - 2% wsadu mięsnego
3. Peklosól/sól (50/50) - 1,6 dkg/kg mięsa
4. pieprz czarny - 1g/kg mięsa
5. pieprz biały - 0,5g/kg
6. cukier - 1g/kg
7. gałka - 0,6g/kg
8. papryka słodka - 0,5g/kg
Użytkownik EAnna edytował ten post 02 mar 2018 - 18:33