Skocz do zawartości

Parówki i serdelki dla wnuków


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj troszkę :wink: pomagał mi mój ojciec, który ma 91 lat /z ogonkiem/ :lol:

Takiej formy to tylko pozazdrościc. A co do paróweczek ??? To kiedy moge wpaść na degustacje ??

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 250
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Siedzę od piątku u Lucioli i też w sobotę zrobiłyśmy parówki .

Wcześniej nigdy nie robiłyśmy .

W smaku i wyglądzie rewelacja :thumbsup: . Fotorelacja jak wrócę do domu .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszku chyba farsz przegrzany

Farsz nie był przegrzany.Wydaje mi się ,że nam cosik zdjęcie nie wyszło :grin:

W rzeczywistości są bardziej zwarte :thumbsup:

 

[ Dodano: Pią 09 Lip, 2010 18:40 ]

a czym kutrowaliście mięso mieliście

PePe, odpowiem za Hanie,farsz kutrowaliśmy TERMOMIXEM .Najpierw był rozdrabniany lód a póżniej wrzucaliśmy farsz.
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Mam nadzieje że EAnna nie będzie miała nic przeciwko temu jak się tu wcisnę :grin:

 

Wiem że to nie ta pora, ale ja siebie też nie oszczędziłam, bo o tak poznej porze nie jadam.

Ale nie mogłam się powstrzymać :thumbsup:

 

Paróweczki zrobiłam ściśle w/g receptury EAnny .

Może nie są tak piękne i wymiarowe jak EAnny , ale strasznie pękały mi jelita :sad:

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

strasznie pękały mi jelita

@halusia@,

Musiałaś się napracować przy tych parówkach. Ale zadowolone miny małych konsumentów wynagradzają wszystko.

Czy zadowolona jesteś z konsystencji parówek? Wyglądają świetnie.

Ja też dzisiaj wędziłam ok. 8 kg parówek; wczoraj nadziewałam je do późnych godzin nocnych a już o 4:30 odśnieżałam wędzarnię :sad:

Tym razem zrobiłam parówki w oparciu o surowiec zasugerowany przez DZIADKA. Bazą klejową była pręga wołowa (16%) oraz mięso z golonek (22%), IIA wp (20%) i podgardle (42%). Lodu dodałam 20%. Musze Ci powiedzieć Halusiu, że jest to znakomity skład surowcowy nie wymagający dodatku mleka w proszku lub kaszy.

Ma to znaczenie, gdy dzieci są na diecie bezmlecznej i/lub bezglutenowej.

Niestety, aparat fotogtaficzny zbuntował się i nie mogłam zrobić zdjęcia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

Musiałaś się napracować przy tych parówkach. Ale zadowolone miny małych konsumentów wynagradzają wszystko.

Czy zadowolona jesteś z konsystencji parówek?

EAnno dokładnie jak piszesz kosztowało mnie sporo czasu, ale warto było :grin:

W smaku są bardzo pyszne a konsystencja znakomita.

 

Przymierzając się do parówek rozważałam Twoja recepturę i DZIADKA .

Następnym razem skorzystam z tej DZIADKOWEJ bo tak jak piszesz.

 

Ma to znaczenie, gdy dzieci są na diecie bezmlecznej i/lub bezglutenowej.

EAnno Ty również musiałaś się napracować robiąc 8 kg parówek.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy takie parówki znoszą przetrzymywanie przez dłuższy czas w zamrażarce?

Jak najbardziej.

Zawsze robię większą ilość, po parzeniu i schłodzeniu porcjuję w opakowania po kilka sztuk i do zamrażarki.

Śniadanie z takich domowych parówek to pełne zaskoczenie dla gości :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

po parzeniu i schłodzeniu porcjuję

Witam, czy można zamrażać przed parzeniem a dopiero przed podaniem sparzyć?

Wykonałaś "kawał" smacznej roboty :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy można zamrażać przed parzeniem a dopiero przed podaniem sparzyć?

Przyznam się, że nigdy nie praktykowałam tej metody z parówkami. Dlaczego? A no dlatego, że większość parówek wydaję dla dzieci i to porcjami. Nigdy nie mam pewności, czy zostaną poddane prawidłowej obróbce termicznej.

Surowa masa parówkowa jest emulsją ze sporą ilością wody. Zastanawiam się, czy zamrożone kryształki lodu nie wpłyną na strukturę farszu. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii i podzieli się z nami swoimi obserwacjami?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: :clap: :clap: :thumbsup: tylko czemu tak późno ta prezentacja.Ja już sobie spałem a tu takie pyszności. :grin:

 

P.S

Widzę ,że masz chińską nadziewarkę i mam pytanie czy mięsko nie wychodziło górą tłoka?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: :brawo: :clap: :thumbsup: tylko czemu tak późno ta prezentacja.Ja już sobie spałem a tu takie pyszności. :grin:

Arkadiuszu, planowałam na kolację :grin: , ale niestety wielkie problemy z jelitami zabrało mi sporo czasu.

 

Co do nadziewarki to przy nadziewaniu innych wędlin nie ma problemu. Z parówkami był większy kłopot ale dałam radę. :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: :brawo: . One po prostu muszą być super :grin:

Radku powiem tak. Mój syn który nie jada w ogóle parówek powiedział tak ( będę nieskromna )..'' miodzio '' :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, a ja wcale się nie dziwię , że Twój dzieciak tak podsumował Twój wyrób . Co ja piszę ? jaki wyrób ? Paróweczki wyglądają świetnie i na pewno tak samo smakują.

Ja wiedziałem , tak wiedziałem , że coś kombinujesz , bo taka cisza była , nawet na SB pisałem do Zbójaszka , ze pewnie jak fotki wrzucisz , to nam oczy zbieleją :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.