Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzona pierś z kurczaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 radu1982

radu1982

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćgda

Napisano 18 cze 2009 - 20:17

hej
nigdzie nie mogę znaleźć żadnego przepisu na wędzone piersi kurczaka, robił z Was ktoś może? jeśli tak to będę wdzięczny za podzielenie się uwagami :D bo nie wiem jak do tego podejść

p.s. a wędziliście kiedyś dorsza?
pozdro

#2 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 18 cze 2009 - 21:00

Robil i to nie jeden

http://www.wedlinydo...cles.php?id=221

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 06 lip 2009 - 17:28

W przepisie są dodawane przyprawy ,ale ja proponuję tylko zapeklować w samaj solance /1:10/bez przypraw .Jest super.Technologia taka jak kurczaka aromatycznego Dziadka/przepis na str. głównej w dziale wędzonki/.Parzenie po wędzeniu Pozdr.

#4 SlawekCh

SlawekCh

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 144 postów
  • MiejscowośćJabłonna k/Warszawy

Napisano 04 paź 2009 - 11:07

W przepisie są dodawane przyprawy ,ale ja proponuję tylko zapeklować w samaj solance /1:10/bez przypraw .Jest super.

Potwierdzam w 100%.
W piątek wędziłem kiełbasy no i właśnie pierś z indyka peklowaną w samej soli bez przypraw. Wyszła soczysta i bardzo smaczna. Dzieciom bardzo smakuje. Z żoną stwierdziliśmy iż na stałe wejdzie do menu domowych wyrobów.

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 04 paź 2009 - 11:12

Cieszę się ,że smakowało.Nie używam przypraw do wszelkiego rodzaju wędzonek/szynka schab , baleron boczek polędwica/ ponieważ moim zdaniem nie zatracają smaku mięsa.Pozdrawiam

#6 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 04 paź 2009 - 12:16

W przepisie są dodawane przyprawy ,ale ja proponuję tylko zapeklować w samaj solance /1:10/bez przypraw .Jest super.

Potwierdzam w 100%.
W piątek wędziłem kiełbasy no i właśnie pierś z indyka peklowaną w samej soli bez przypraw. Wyszła soczysta i bardzo smaczna. Dzieciom bardzo smakuje. Z żoną stwierdziliśmy iż na stałe wejdzie do menu domowych wyrobów.


Ile czasu peklowałeś pierś indyka :question:

Pozdrawiam :wink:

#7 SlawekCh

SlawekCh

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 144 postów
  • MiejscowośćJabłonna k/Warszawy

Napisano 04 paź 2009 - 12:21

Gonzo,
Od środy około 18 leżała w solance do piątku w południe. Potem obciekała sobie gdzieś do 17:30 tego samego dnia no i osuszanie oraz wędzenie gdzieś do 21.

#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 04 paź 2009 - 12:28

Dzięki :cool:

Pozdrawiam :wink:

#9 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 04 paź 2009 - 20:31

Tematy mięsne na naszym forum to zło nie pożądane znikają jak kamfora z tytułowej listy tematów . A dlaczego w tym temacie szukasz odpowiedzi. Pozdrawiam

#10 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 04 paź 2009 - 20:32

Od 14:00 pierś indyka (1,8kg) siedzi w solance według wskazówek Sławakach.

Pozdrawiam :wink:

[size=9][ Dodano: Nie Paź 04, 2009 21:34 ][/size]

Tematy mięsne na naszym forum to zło nie pożądane znikają jak kamfora z tytułowej listy tematów . A dlaczego w tym temacie szukasz odpowiedzi. Pozdrawiam

Pomyślałem sobie, że drób to drób, najwyżej będę się wzorował na kurczaku.A jak dalej zobaczyłem, że SławekCh opisywał jak wędził pierś z indyka to już tak zostało :blush:

Pozdrawiam :wink:

#11 miodek

miodek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 04 paź 2009 - 21:27

[size=9][ Dodano: Nie Paź 04, 2009 22:32 ][/size]

a wędziliście kiedyś dorsza?

Jasne!!! w/g przepisu na pstrąga , tylko dobę dłużej: http://wedlinydomowe...les.php?id=1511 wyszedł pyszny.
ps. to była cała tusza.
powodzenia.

#12 BoyLer

BoyLer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 24 sty 2011 - 22:33

Jak długo peklować na mokro piersi z kurczaka w solance o stężeniu 1:10?
Nie znalazłem niestety jednoznacznej odpowiedzi a kupiłem dzisiaj 3kg piersi do wędzenia ;) Poza tym wędzić każdą pierś osobno, czy może upychać po kilka w siatkę wędliniarską?

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 25 sty 2011 - 17:47

Tutej masz przepis na kurczaka ,ale tak samo robisz pierś.

http://wedlinydomowe...cles.php?id=899

Osobno każdą pierś.

#14 BoyLer

BoyLer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 26 sty 2011 - 12:49

A parzyć przed, czy po uwędzeniu?
I trochę przeraża mnie wędzenie tych piersi osobno, bo trochę tego jest i będzie sporo roboty z przewlekaniem sznurkiem każdej z osobna...

#15 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 26 sty 2011 - 13:17

Parzyć po uwędzeniu

#16 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 26 sty 2011 - 14:55

Jak długo peklować na mokro piersi z kurczaka w solance o stężeniu 1:10?
Nie znalazłem niestety jednoznacznej odpowiedzi a kupiłem dzisiaj 3kg piersi do wędzenia ;) Poza tym wędzić każdą pierś osobno, czy może upychać po kilka w siatkę wędliniarską?


TUTAJ masz na pierś z indyka ale i to drób i to drób :grin: :grin: :grin:

#17 BoyLer

BoyLer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 26 sty 2011 - 16:37

Mam nadzieję, że 23h peklowania w solance 1:10 wystarczy na całkiem sporawe piersi :) Przewlekanie poszło sprawniej niż sądziłem, chociaż na przyszłość muszę się uzbroić w igłę masarską...
Teraz obsuszanie pod wentylatorem, a na wieczór wędzenie i parzenie.

#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 26 sty 2011 - 17:58

A zrobiłeś nastrzyk.?

#19 BoyLer

BoyLer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 26 sty 2011 - 19:13

Niestety nie... domyślam się teraz, że powinienem... Zobaczymy co z tego w takim razie będzie...

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 26 sty 2011 - 19:16

Będziesz miał mało słone i niedopeklowane.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych