Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzona pierś z kurczaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#41 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3323 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 sty 2019 - 15:22

ale jak chcesz zaryzykować to sparz do 60º C w środku. 

 

Ja tak właśnie robię - niższa temp. wody ale za to dłużej i najpierw szok termiczny bo na kilka sekund w gotującą się wodę . 



#42 eMKa

eMKa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 29 sty 2019 - 16:11

Najpierw parzymy potem wędzimy ze względu na skórę, która w odwrotnej kolejności będzie twarda. Pierś można najpierw wędzić i później parzyć bo nie ma skóry.

 

Ijuż wiem więcej  :)  



#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 29 sty 2019 - 18:54

najpierw szok termiczny

 

Henio Ty mnie w szok przed snem nie wprowadzaj. :D .Pierś to nie szynka 5 kg. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 29 sty 2019 - 18:55


#44 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3323 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 30 sty 2019 - 07:00

Ty mnie w szok przed snem nie wprowadzaj.

 

Pobudka :D  Nie gorączkuj się bo dostaniesz 42 stopnie i Ci się białko zetnie  ;)

 

To piersiatka nie mają białka ?

 

Robię to po to że jak zewnętrzna warstwa się zetnie , to nie "uciekają" soczki zawarte w niej .

 

Po poradzie DZIADKA by tak traktować szynki , przetestowałem to na innych wyrobach i zdaje egzamin .  :clap:

Załączone pliki

  • Załączony plik  038.JPG   56,64 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  036.JPG   56,95 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik Henio edytował ten post 30 sty 2019 - 07:17


#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 30 sty 2019 - 08:07

Heniutek porada Dziadka dotyczyła dużych szynek a nie malutkich piersi ;) , ale rób  jak chceta. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 sty 2019 - 08:07


#46 kamyk

kamyk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćłąkie

Napisano 30 sty 2019 - 11:16

muszę sprobować do 60 stopni w ramach doświdczeń hehe choć muszę przyznać źe biust był po ostygnięciu i na drugi dzień bardzo soczysty po rozkrojeniu. A ten szok termiczny to w jakiej temperaturze zafundować piersiom? Bo tak sobie myślę 90 i obnizyc do 70-75 i parzyć do 60?

#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 30 sty 2019 - 11:19

Bez szoku.



#48 mmbp

mmbp

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano 31 sty 2019 - 20:31

Kamyk na jaką ilość mięsa ta zlewa,niestety też muszę przejść na drób i co sądzisz o czosnku do zalewy.Pozdrawiam.



#49 klosbruner

klosbruner

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 30 kwi 2019 - 18:31

Witam

Jestem nowy i nie znalazłem wcześniej nic na taki temat.

Czy można złożyć dwie pojedyncze piersi z kurczaka razem przed parzeniem w siatkę a następnie do wędzenia? Oczywiście wcześniej solanka.



#50 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 30 kwi 2019 - 18:46

:) Piersi parzyście są jakby naturalniejsze... :D
Naturalnie, że możesz... ;)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 30 kwi 2019 - 19:28

Witam

Jestem nowy i nie znalazłem wcześniej nic na taki temat.

Czy można złożyć dwie pojedyncze piersi z kurczaka razem przed parzeniem w siatkę a następnie do wędzenia? Oczywiście wcześniej solanka.

Oczywiście ,że możesz tylko trzeba je przed tym uplastycznić od strony złożenia żeby się nie rozpadały przy krojeniu






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych