Henrykos62 Posted September 24, 2009 Report Share #26 Posted September 24, 2009 DZIADKU nauczyłem się tego od(starego masarza) być może było to spowodowane biedą na wsi lub chęcią wykorzystania każdego elementu z rozbioru tuszy ale kaszanka na pewno nie traci na smaku . Quote Henryk Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81641 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 24, 2009 Report Share #27 Posted September 24, 2009 A ja zapytuję po co dajecie kaszę do pasztetowej.Ja nie daję i moim zdaniem i moich domowników i znajomych jest bardzo smaczna.Pozdrawiam Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81646 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 24, 2009 Report Share #28 Posted September 24, 2009 A ja zapytuję po co dajecie kaszę do pasztetowej.Ja nie daję i moim zdaniem i moich domowników i znajomych jest bardzo smacznaKasza pełni określoną funkcję technologiczną - emulgator. Jeśli domownicy akceptują wyrób bez kaszy to, taki należy wykonywać. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81648 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 24, 2009 Report Share #29 Posted September 24, 2009 A mnie się wydaje ,że dodawanie kaszy do pasztetowej służyło i służy po prosto po to aby zaoszczędzić nieco na droższych surowcach co w latach kryzysu mięsnego nie było bez znaczenia.Pamiętam jak dziś te pasztetowe ,które w przewarzającej masie składały się z kaszy .Fuj :!: :!: :!: .Pozdrawiam. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81651 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 24, 2009 Report Share #30 Posted September 24, 2009 asza pełni określoną funkcję technologiczną - emulgator.Czy aby na pewno ? :shock: Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81652 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 24, 2009 Report Share #31 Posted September 24, 2009 Kasza wiąże wodę więc chyba jasne...ileż można zaoszczędzić na tak tanim surowcu PSrobiąc jabłecznik, gdy jabłka prażone są dość wodniste to właśnie kasza manna przychodzi z pomocą - można też mąki ziemniaczanej użyć ale guma okrutna wychodzi... Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81675 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 24, 2009 Report Share #32 Posted September 24, 2009 ...i taki jest przepis regionalny - "Kiszka pasztetowa z kasza manną". Są także bez. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81681 Share on other sites More sharing options...
masorz 75 Posted October 2, 2009 Report Share #33 Posted October 2, 2009 Moja pasztetowa to poprostu podgardle i tluszcze miekkie pachwina,latki z szynki i lopatki oczywiscie tez miekkie watroba no i zeby sie smarowala lejemy zupe (wywar w ktorym to wszystko nam sie gotowalo) przyprawy :sol,pieprz, czosnek , majeranek.Na koniec .....mikser i na miazge :grin: Quote Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82760 Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted October 2, 2009 Report Share #34 Posted October 2, 2009 te same składniki używam ale jeszcze zawsze dodaję podduszoną na smalcu cebulę Quote Pozdrawiam Paweł Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82762 Share on other sites More sharing options...
masorz 75 Posted October 2, 2009 Report Share #35 Posted October 2, 2009 ja tez ale tylko w zimie bo w lecie lubi sobie zkwasniec Quote Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82765 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted October 2, 2009 Report Share #36 Posted October 2, 2009 Do pasztetowej boczek najpierw przysmażam na patelni a potem go parzę ,jest wtedy lepszy smak pasztetowej.Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82807 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 3, 2009 Report Share #37 Posted October 3, 2009 To Tyś kuchorz nie masarz . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82844 Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted October 7, 2009 Report Share #38 Posted October 7, 2009 Kaszę zaparzyłem w 1 litrze rosołu z parzenia. Dzidek zapytałTak na sucho to kutrowałeś ,bez dolewki żadnego rosołu .Pozdrawiam OdpowiedżUps :blush: zapomniałem napisać. Do kaszy dodałem 1litr rosołu i to wszystko. Nic więcej nie dodawałem. I tak wyszła dość luźna masa. Moje pytanie do pasztetowej było dodane 1 litr rosołu czy 2 litry Quote Henryk Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83382 Share on other sites More sharing options...
beiot Posted October 7, 2009 Report Share #39 Posted October 7, 2009 Moje pytanie do pasztetowej było dodane 1 litr rosołu czy 2 litryW przepisie Pisa-a jest 1 litr na 10kg farszu, ja do produkcji dodałem 1 litr "rosołu" ponieważ było to wszystko gęste przy kutrowaniu. Jeśli robisz 5kg możesz kaszę zaparzyć w 0,5l rosołu i potem ewentualnie dodawać lub nie przy mieszeniu lub traktowaniu masy blenderem obserwując jaka będzie gęstość farszu. Pozdrawiam Robert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83386 Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted October 7, 2009 Report Share #40 Posted October 7, 2009 Wielkie dzięki za szybką odpowiedż.I wszystko się wyjaśniło Quote Henryk Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83388 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 10, 2010 Author Report Share #41 Posted February 10, 2010 Wprawdzie bez czapki w myśl zimowej zasady : ciepłe nogi, pełen żołądek i zimna głowa, której przestrzegam o tej porze roku pragnę poinformować, że dzisiejszego wieczora zrobię pasztetówkę smarowną z pewnymi modyfikacjami. Tak napisałem, by na stronie głównej choć przez chwilę, było coś o wędlinach domowych, czyli o tym co mnie najbardziej interesuje. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99324 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 10, 2010 Author Report Share #42 Posted February 10, 2010 Pasztetowa w nowej wersji surowcowej już nadziana w własnoręcznie wyczyszczone jelita i w słoiki. Obecnie parzenie idzie pełną parą. A jutro... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99394 Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted February 10, 2010 Report Share #43 Posted February 10, 2010 Pis67 -a mógłbyś napisać jakie modyfikacje wprowadziłeś?Robiłam w poprzedniej wersji i nam smakowała. Quote Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99395 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 11, 2010 Author Report Share #44 Posted February 11, 2010 mógłbyś napisać jakie modyfikacje wprowadziłeś? Za chwilę wędzę, potem próby organoleptyczne niezależnych ekspertów, jeśli będzie wszystko ok. (a powinno) wrzucę szczegóły. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99420 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 11, 2010 Author Report Share #45 Posted February 11, 2010 Pasztetowa smarowna przepis zmodyfikowany pachwina - 3kg słonina - 1,5kg boczek - 1kg wątroba 1,8kg mózg - 0,5kg skórki wędzone z boczku - 0,2kg cebula - 0,7kg kasza kukurydziana średnia - 0,4kg pieprz - 20g majeranek- 18g ziele angielskie - 8g gałka muszkatołowa - 3g sól - 16g na kilogram gotowej masy wywar z gotowania mięs - 1,5l Wykonanie :!: Pachwinę, boczek i skórki wędzone parzymy w temp 85stopni do miękkości - nie rozgotować. W tym czasie parzymy wątrobę 10min/80 stopni, po czym mielimy od razu z cebulą na sitku 4mm dwa razy. Parzymy mózg 10 min/ 80stopni, mielimy i wrzucamy do pojemnika z wątrobą. Wyciągamy ugotowane pozostałe mięsa i mielimy ciepłe dwa razy na sitku 4mm. Do garnka z 1,5 litra wrzącego wywaru wsypujemy kaszę i pozostawiamy na 10 minut, po czym wrzucamy do pozostałych zmielonych składników. Całość warzymy - uzyskałem 9, 5 kg. dodaję sól :9,5 X 16g = 152g Wsypujemy pozostałe przyprawy i mieszamy 5 minut. Napełniamy luźno jelita grube, wrzucamy do wody 85 stopni i parzymy w temp 82-84 stopnie przez 50- 60 minut. Wkładamy do chłodnej wody na 10min, wyciągamy i schładzamy. Po osuszeniu wędzę zimnym dymem przez 2-3 godziny. Wyrób dzisiejsze testy degustatorów przeszedł z wynikiem pozytywnym, jutro kolejne testy. :grin: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99542 Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted February 11, 2010 Report Share #46 Posted February 11, 2010 mózg - 0,5kg Musi być?Czy można pominąć? Quote Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99551 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 11, 2010 Author Report Share #47 Posted February 11, 2010 Musi być?Czy można pominąć?Nie musi, ale ja tak dodaje, dla lepszej smarowności. A zresztą, kochanego mózgu nigdy za wiele. :idea: :grin: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99552 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 13, 2010 Report Share #48 Posted February 13, 2010 potem próby organoleptyczne niezależnych ekspertówNie wiem, czy akurat mnie można nazwać niezależnym ekspertem :grin: , ale miałem przyjemność otrzymać słuszną porcję przedstawionej pasztetowej :smile: Już zapach zapowiadał miłe przeżycia, a konsumpcja tylko to potwierdziła. Próba wczoraj na kolację i dzisiaj na śniadanie. Krótko mówiąc - miód, malina :lol: Jak to kiedyś w reklamie bodaj "Ramy" - tak smaczna, że chciałoby się kromkę chleba smarować z dwóch stron :!: :lol: PS. właśnie dostałem informację, że czeka już świeża kaszaneczka :shock: , czy nie za dużo tej dobroci :???: , bo jak się przyzwyczaję :wink: :lol: Polecam się dla wszystkich jako niezależny ekspert, w razie obaw co do krytyki-spokojnie-, bardzo łatwo mnie skorumpować :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99707 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 13, 2010 Report Share #49 Posted February 13, 2010 Chudziaku, a Ty masz tylko "rzut beretem" do źródła super frykasów, które już teraz można "ekspertować". :grin: Podjedźcie do SDM. Mają robić jakieś nowości.Swoja drogą Pis, podeślij przepis i zdjęcia na pocztę. Nagonie Ci więcej smakoszy. :grin: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99710 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 23, 2010 Author Report Share #50 Posted February 23, 2010 Wczoraj zrobiliśmy pasztetową - foty szczegółowe jednego ze składników. C.d.n. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-101389 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.