Jump to content

Recommended Posts

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Wczoraj zrobiliśmy pasztetową - foty szczegółowe jednego ze składników.

Móżdżek , to dla mnie najlepszy dodatek do jajecznicy , a nie do pasztetu .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

• 3 weeks later...

Pozdrawiam,

dzis przerobilem zakupiona w ubojni poltusze i pozostala mi jeszcze glowa + golonka. I tu mam pytanie czy golonko nadaje sie do watrobianki smarowanej. Chce ten produkt poprostu wlozyc do sloikow.

Dziekuje za podpowiedz

Marian

I tu mam pytanie czy golonko nadaje sie do watrobianki smarowanej.

Ja myślę że golonko szkoda włożyć do wątrobianki lepiej zapeklować i zjeść z chrzanem i popić piwkiem . Jak włożysz to się nic nie stanie , jednak nie będzie zgodne ze sztuką .

Pozdrawiam

• 2 months later...

Pasztetowa smarowna w wersji bez otoki - mózg obowiązkowo

A czy autor byłbyb łaskaw przepisik zapodać na tą pasztetową smarowną z łaski swojej :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mam pytanie jak długo parzyć taką pasztetową w sztucznych osłonkach?

Wszystko zależy od średnicy osłonki, tak jak w jelitach naturalnych. Nie przesadzać z temperaturą, podczas stygnięcia pomasować, by równomiernie rozmieścić tłuszcz. :cool:

A czy autor byłbyb łaskaw przepisik zapodać na tą pasztetową smarowną z łaski swojej

Autor tego posta zagubiony widzę na forum, ważne że początkujący podpowiedział- adres- pierwszy post. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Dzięki pis67 za odpowiedz pasztetowa wyszła bardzo dobra :thumbsup: chociarz zmodyfikowałem troche przepis dałem pół głowy wieprzowej i nie dałem mózgu, a z przypraw tylko pieprz i majeranek. Osłonki mam 65mm parzyłem 50 min w 82 stC. :smile:
  • 3 months later...

i nie dałem mózgu

Mózg dziś pozyskany w ilości z kilku łebków, jutro pasztetówkę zrobię, w naturalnych jelitach grubych, oczywiście podwędzaną. Jutro flaki trzeba przygotować, śmierdząca to sprawa.

Planuję do części dodać zmielone suszone kanie w niewielkiej ilości, w celach badawczych oczywiście. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Mózg dziś pozyskany w ilości z kilku łebków

No ja pasztetu nie będę tym razem robił ale do końca tygodnia do jajecznicy będzie . :thumbsup:

Pozdrawiam

No ja pasztetu nie będę tym razem robił ale do końca tygodnia do jajecznicy będzie . :thumbsup:

Nie miałem nigdy okazji probować :shock: (no chyba że jakieś podroby ze sklepów o których nie wiedziałem co mają w składzie) że tak zapytam to taki dobry rarytas jest? :wink:

ja pasztetu nie będę tym razem robił ale do końca tygodnia do jajecznicy będzie

Mózgu w jajecznicy nie lubię, ale w pasztetowej odrobina smarowności i kremowości(nowe słowo) jej nadaje. :cool:

że tak zapytam to taki dobry rarytas jest? :wink:

Jest to rzecz gustu , jaki to rarytas . Mnie bardzo smakuje i taka jajecznica jest bardzo odżywcza . Móżdżek obgotowuję parę minut na wolnym ogniu z dodatkiem małej ilości octu . Dodaję do jajecznicy w ilości - taka tacka na cztery razy . Jajecznica może być ze wszystkim co lubisz : serek typu oscypek , boczek wędzony , pomidorek , cebulka , itp :thumbsup: Żeby było w temacie , to do pasztetowej jeszcze nie dokładałem mózgu wp . Następnym razem to zrobię

Pozdrawiam

tier napisał/a:

że tak zapytam to taki dobry rarytas jest?

Oj, rarytas :thumbsup: Trzeba tylko dobrze przyrządzić. Obróbka tak jak pisze Andrzej, ja dodaję jeszcze sporo natki pietruszki .
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.

Pasztetowa wyszła bardzo miękka,

To gadaj co sknociłeś oby następni tego nie zrobili . Chciałeś mieć dużo i przeholowałeś z rosołkiem , może mózg zrobił swoje . :grin:

Pozdrawiam

• 4 months later...