Jump to content

Recommended Posts

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetową

Robiłem kiedyś w takich jelitach, bo innych nie miałem. Pękają przy parzeniu niestety. Do pasztetowej to raczej jelita grube. Ciężko kupić trzeba samemu wyczyścić, a pachną pięknie :grin:

kupowałem na trakcie tam mają zwykłe w pęczkach po 90m - 50zł

znalazłem takie http://allegro.pl/jelita-wieprzowe-proste-na-kaszanke-pasztet-9-10m-i1491230665.html

i

http://allegro.pl/jelita-wieprzowe-grube-na-pasztet-kaszanke-9-10m-i1489760683.html

które lepsze dp pasztetowej podwędzanej róznią sie chyba tylko srednicą

Gasmil a jakie to są jelita grube.Ja do pasztetowej używam jelit prostych inaczej krzyżówek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Nie.To co podałeś to jest kaliber jelit kiełbasianych,które na pasztetową się nie nadają.Te jelita o których napisałem są typowe do pasztetowej.Mają duży kaliber i grubą ściankę ,która nia pęknie przy parzeniu.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Sławek, cienkie jelita w Tesco można kupić , firmy Kadex .

Na hali są ale na zamówienie cienkie i grube .

Krupnioki robi się w cienkich , ja wzorem mojego dziadka krwawą kiszkę - czyli czarny salceson też robiłam w cienkich .

Nie napychać za bardzo , nakłuwać w trakcie parzenia , i pilnować temperatury .

Wszystko z wyczuciem .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Sławek nie mogę tego otworzyć bo piszę na telefonie.Jak zjadę do domu to napiszę Ci na PW.Będę koło 18. Kaszubka.Kaszanka czy krupniok to nie to samo co pasztetowa.Ona mocno zwiększe swoją objętość w parzeniu i jelita kiełbasiane pękną.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

czy ty pasztet rozdrabnieasz na końcu też blenderem

Czy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetową (te od Mira) czy trzeba jakiś grubszych

Nie rozdrabniam blenderem. A kupić musisz jelita grube, w cienkich pasztetowa pęka, jak już wcześniej było pisane. Najważniejsza wątroba - krótko sparzyć i od razu mielić. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Myślałem ,że masz na myśli kaliber.To są jelita proste.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 3 months later...
A w poniedziałek złowimy świeżą wątrobę, złapiemy trochę mózgu i pasztetówkę zrobię, bo do świeżego lekko ukiszonego ogórka, kanapka z pasztetową nad wyraz pasuje. A ogórków przecież dostatek tej wiosny. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Idę po mózgi, wątrobę i jelita grube

A może trochę mięsa by się przydało? :cool:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 1 month later...
Kochani podrobowe wędliny nie maj,ą stałych receprur czasami robi sie z tego co jest aby smak pasował i wszystko bedzie ok najważniejsza jest wątroba w tym wszystkim :thumbsup:
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!

Kochani podrobowe wędliny nie maj,ą stałych receprur czasami robi sie z tego co jest aby smak pasował i wszystko bedzie ok

Obawiam się ,że z samego mózgu i wątróbki to dobrej pasztetowej nie ukręcisz. :wink:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 1 month later...
Dziś pasztetową smarowną po pracy zrobię, mięska tłuściutkie 8kg już się parzą, jelita grube przed chwilą wyczyściłem, dojrzewały od wczoraj, wątroba wieprzowa się moczy, mózg czeka na sparzenie, a potem mielenie, może kutra użyję wyjątkowo. Foty jutro po podwędzeniu zimnym dymkiem. :cool:

Moja pasztetowa w jelitach cienkich lekko podwedzona .

A to Pasztetowa Niewedzona w oslonkach barierowych termokurczliwych chyba fi 40.

Smak wedzony uzyskalem dodajac boczku wedzonego.

45 % Boczek surowy ze skora,30% watroba ,25% boczek wedzony ze skora ,bulka + rosol.

Prosty i dobry.

Pozdrawiam

• 2 months later...
Zrobiłem tą wątrobiankę... wyszła rewelacyjnie... aczkolwiek krecenie na oczkach 2,5 dalo mi sie we znaki...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Kurde... wyszła ta wątrobianka...

Pis ubiję za to że muszę teraz jeszcze dodatkowo 2 krojnie przekręcić ręcznie 5 kg tego oto specyfiku :)

Naprawde polecam ten przepis :)

Misiek, a "Wątrobiankę Pobiedziską" robiłeś? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=57164#57164 polecam bardzo :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Zbóju aż sie boję jej sprawdzić :) Ale jedno wiem, że jeśli moja kobieta podchwyci ten przepis to zostaną mi dostarczone skladniki:) i nie pozostanie nic innego jak wykonać tą wątrobiankę.

Ja ogólnie z tej watrobianki pisa zrobilem po prostu o,5 kg watroby a reszte mies zsumowalem i zastapilem mocno miesną słoniną i naprawde wyszal rewelacyjnie... a ta podwedzona..

Zawsze tak jest ze jak zrobie czegos malo to zejdzie szybko i wychodzi najlepiej, a jak robie duzo i sie staram tak jak z szynkami to oczywiscie je zepsuje... bo za duzo mialem na glowie i wiem ze zbyt wysoka temperatura poszla do wedzenia i dlatego sie nie udalo...

ale na szczescie watrobiance nic sie nie stalo..