Sławek Posted March 7, 2011 Report Share #76 Posted March 7, 2011 witamPis67 czy ty pasztet rozdrabnieasz na końcu też blenderemCzy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetową (te od Mira) czy trzeba jakiś grubszychpozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150768 Share on other sites More sharing options...
gasmil Posted March 7, 2011 Report Share #77 Posted March 7, 2011 Czy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetowąRobiłem kiedyś w takich jelitach, bo innych nie miałem. Pękają przy parzeniu niestety. Do pasztetowej to raczej jelita grube. Ciężko kupić trzeba samemu wyczyścić, a pachną pięknie :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150780 Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 7, 2011 Report Share #78 Posted March 7, 2011 zna ktoś sklep internetowy gdzie można takie zamówićco myślicie o tymhttp://allegro.pl/jelita-wieprzowe-grube-na-pasztet-kaszanke-9-10m-i1489760683.html Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150781 Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 7, 2011 Report Share #79 Posted March 7, 2011 kupowałem na trakcie tam mają zwykłe w pęczkach po 90m - 50złznalazłem takie http://allegro.pl/jelita-wieprzowe-proste-na-kaszanke-pasztet-9-10m-i1491230665.htmlihttp://allegro.pl/jelita-wieprzowe-grube-na-pasztet-kaszanke-9-10m-i1489760683.html które lepsze dp pasztetowej podwędzanej róznią sie chyba tylko srednicą Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150782 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 7, 2011 Report Share #80 Posted March 7, 2011 Gasmil a jakie to są jelita grube.Ja do pasztetowej używam jelit prostych inaczej krzyżówek. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150783 Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 7, 2011 Report Share #81 Posted March 7, 2011 Arkadiusz czyli takich jak podałem w pierwszym linku wyżej Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150784 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 7, 2011 Report Share #82 Posted March 7, 2011 Nie.To co podałeś to jest kaliber jelit kiełbasianych,które na pasztetową się nie nadają.Te jelita o których napisałem są typowe do pasztetowej.Mają duży kaliber i grubą ściankę ,która nia pęknie przy parzeniu. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150786 Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 7, 2011 Report Share #83 Posted March 7, 2011 Arkadiusz ote chodzi http://allegro.pl/jelita-wieprzowe-proste-na-kaszanke-pasztet-9-10m-i1491230665.html one maja kaliber 40-60 na zdieciu wygladają grube Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150787 Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 7, 2011 Report Share #84 Posted March 7, 2011 Sławek, cienkie jelita w Tesco można kupić , firmy Kadex . Na hali są ale na zamówienie cienkie i grube . Krupnioki robi się w cienkich , ja wzorem mojego dziadka krwawą kiszkę - czyli czarny salceson też robiłam w cienkich . Nie napychać za bardzo , nakłuwać w trakcie parzenia , i pilnować temperatury . Wszystko z wyczuciem . Quote Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150790 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 7, 2011 Report Share #85 Posted March 7, 2011 Sławek nie mogę tego otworzyć bo piszę na telefonie.Jak zjadę do domu to napiszę Ci na PW.Będę koło 18. Kaszubka.Kaszanka czy krupniok to nie to samo co pasztetowa.Ona mocno zwiększe swoją objętość w parzeniu i jelita kiełbasiane pękną. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150791 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 7, 2011 Author Report Share #86 Posted March 7, 2011 czy ty pasztet rozdrabnieasz na końcu też blenderem Czy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetową (te od Mira) czy trzeba jakiś grubszych Nie rozdrabniam blenderem. A kupić musisz jelita grube, w cienkich pasztetowa pęka, jak już wcześniej było pisane. Najważniejsza wątroba - krótko sparzyć i od razu mielić. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150796 Share on other sites More sharing options...
gasmil Posted March 7, 2011 Report Share #87 Posted March 7, 2011 Gasmil a jakie to są jelita grubeNie rozumiem, źle nazwałem czy nie istnieją jelita grube? Myślałem, że są jelita grube odcinki proste czy coś w tym stylu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150811 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 7, 2011 Report Share #88 Posted March 7, 2011 Myślałem ,że masz na myśli kaliber.To są jelita proste. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150819 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 10, 2011 Author Report Share #89 Posted June 10, 2011 A w poniedziałek złowimy świeżą wątrobę, złapiemy trochę mózgu i pasztetówkę zrobię, bo do świeżego lekko ukiszonego ogórka, kanapka z pasztetową nad wyraz pasuje. A ogórków przecież dostatek tej wiosny. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-162810 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 13, 2011 Author Report Share #90 Posted June 13, 2011 Idę po mózgi, wątrobę i jelita grube, pasztetowa będzie... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-163065 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 13, 2011 Report Share #91 Posted June 13, 2011 Idę po mózgi, wątrobę i jelita grube A może trochę mięsa by się przydało? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-163075 Share on other sites More sharing options...
Grzegorz78 Posted August 11, 2011 Report Share #92 Posted August 11, 2011 Kochani podrobowe wędliny nie maj,ą stałych receprur czasami robi sie z tego co jest aby smak pasował i wszystko bedzie ok najważniejsza jest wątroba w tym wszystkim :thumbsup: Quote Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-170723 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 11, 2011 Report Share #93 Posted August 11, 2011 Kochani podrobowe wędliny nie maj,ą stałych receprur czasami robi sie z tego co jest aby smak pasował i wszystko bedzie ok Obawiam się ,że z samego mózgu i wątróbki to dobrej pasztetowej nie ukręcisz. :wink: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-170726 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 13, 2011 Author Report Share #94 Posted September 13, 2011 Dziś pasztetową smarowną po pracy zrobię, mięska tłuściutkie 8kg już się parzą, jelita grube przed chwilą wyczyściłem, dojrzewały od wczoraj, wątroba wieprzowa się moczy, mózg czeka na sparzenie, a potem mielenie, może kutra użyję wyjątkowo. Foty jutro po podwędzeniu zimnym dymkiem. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-175600 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 15, 2011 Author Report Share #95 Posted September 15, 2011 to i foty wczorajszej pasztetowej kiszki: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-175904 Share on other sites More sharing options...
marcus Posted September 18, 2011 Report Share #96 Posted September 18, 2011 Moja pasztetowa w jelitach cienkich lekko podwedzona . A to Pasztetowa Niewedzona w oslonkach barierowych termokurczliwych chyba fi 40. Smak wedzony uzyskalem dodajac boczku wedzonego. 45 % Boczek surowy ze skora,30% watroba ,25% boczek wedzony ze skora ,bulka + rosol. Prosty i dobry. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-176251 Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted December 12, 2011 Report Share #97 Posted December 12, 2011 Zrobiłem tą wątrobiankę... wyszła rewelacyjnie... aczkolwiek krecenie na oczkach 2,5 dalo mi sie we znaki... Quote ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190241 Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted December 14, 2011 Report Share #98 Posted December 14, 2011 Kurde... wyszła ta wątrobianka...Pis ubiję za to że muszę teraz jeszcze dodatkowo 2 krojnie przekręcić ręcznie 5 kg tego oto specyfiku Naprawde polecam ten przepis Quote ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190675 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 14, 2011 Report Share #99 Posted December 14, 2011 Misiek, a "Wątrobiankę Pobiedziską" robiłeś? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=57164#57164 polecam bardzo :grin: :grin: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190684 Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted December 14, 2011 Report Share #100 Posted December 14, 2011 Zbóju aż sie boję jej sprawdzić Ale jedno wiem, że jeśli moja kobieta podchwyci ten przepis to zostaną mi dostarczone skladniki:) i nie pozostanie nic innego jak wykonać tą wątrobiankę.Ja ogólnie z tej watrobianki pisa zrobilem po prostu o,5 kg watroby a reszte mies zsumowalem i zastapilem mocno miesną słoniną i naprawde wyszal rewelacyjnie... a ta podwedzona..Zawsze tak jest ze jak zrobie czegos malo to zejdzie szybko i wychodzi najlepiej, a jak robie duzo i sie staram tak jak z szynkami to oczywiscie je zepsuje... bo za duzo mialem na glowie i wiem ze zbyt wysoka temperatura poszla do wedzenia i dlatego sie nie udalo...ale na szczescie watrobiance nic sie nie stalo.. Quote ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190696 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.