Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

czasy parzenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 10 gru 2009 - 08:23

Full, Lepiej zrobić większą szynkę(3,5 kg) i rozkroić niż drobiazg 0,8 kg małe wyjdą suche.
Pozdrawiam

#22 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27431 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 gru 2009 - 08:31

Nigdy tego nie robiłem, ale logika i obserwacja procesów przemysłowych podpowiadaja, by może pokusic sie o przyrządzenie osolonej wody + wywar z przypraw (wszystko zrobione na smak, przegotowane i wystudzone) i nastrzyknąć tym szynkę. Następnie pozostawić na noc, by ładnie przeszło. Powinno pomóc. Oczywiście nastrzyk z umiarem.
Mozna to taże zrobić za pomoca rozpuszczonego smalcu (jest wspaniałym nośnikiem smaków i zapachów).
Zaznaczam, że to będzie eksperyment, a jesli wyjdzie, możesz nazwać go swoim imieniem. :grin:
W obu przypadkach szynka powinna być ciepła i zastosowane natychmiast masowanko. :grin:

#23 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 10 gru 2009 - 19:42

Tak sobie myślę że z te zalecane dawniej czasy parzenia 45-50 min na 1 kg szynki nie przystają do obecnie robionych przez nas szynek. Pytam czy to dobre myślenie. Pozdrawiam

#24 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 10 gru 2009 - 22:31

Tak sobie myślę że z te zalecane dawniej czasy parzenia 45-50 min na 1 kg szynki nie przystają do obecnie robionych przez nas szynek. Pytam czy to dobre myślenie. Pozdrawiam


Moim zdaniem zalecenia odnoszą się do szynek o odpowiedniej wadze (2,5 kg - 7kg), mniejsze elementy 1-2 kg to ogonówka, łopatka ale nie szynka :-)

#25 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 10 gru 2009 - 22:42

Bardzo dobrze ,dodajmy do tego że szynki były z tłuszczem nawet do 2cm później zmieniono do 1 cm i ze skórą lub częściowo ze skórą . I pytanie czy jednakowy będzie czas parzenia takiej szynki z podobną bez skóry i tłuszczu odartej z błon takiej samo chude mięsko. Pozdrawiam

#26 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 10 gru 2009 - 22:51

I pytanie czy jednakowy będzie czas parzenia takiej szynki z podobną bez skóry i tłuszczu odartej z błon takiej samo chude mięsko. Pozdrawiam


Po golonce można już sobie odpowiedzieć :-)

Poza tym szynki z okrywą tłuszczową i ze skórą są o wiele bardziej soczyste a i trudniej jej przeparzyć :-)

#27 Sławek

Sławek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 195 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 12 gru 2009 - 14:32

witam mam zaapeklowanych kilka szynek "myszek" i mam takie pytanko
czy gotować je jak w tym przepisie maxella http://www.wedlinydo...icles.php?id=21 a potem parzyć
czy parzyć jak balleron czy boczek
pytam bo w postach powyrzej nikt nie pisze o gotowaniu a przepis ten pochodzi jeszcze jak pamiętam z początków tej strony i zawsze go stosowałem do szynek może tylko parzenie jest lepsze? napiszcie jak wy traktujecie szynkę po wędzeniu
pozdrowienia

#28 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 12 gru 2009 - 14:35

witam

Może tu poczytaj http://www.wedlinydo...les.php?id=1173 :smile:

#29 Sławek

Sławek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 195 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 12 gru 2009 - 14:42

dziadek też tu radzi je gotować i będe więc tego się dalej trzymał

#30 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 12 gru 2009 - 14:46

dziadek też tu radzi je gotować i będe więc tego się dalej trzymał

Starałem się robić tak jak DZIADEK w akademii,nie wyszło tak super jak DZIADKOWI,ale ja jestem zadowolony,efekty tutaj https://wedlinydomow...p=109076#109076 :smile:

#31 Sławek

Sławek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 195 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 12 gru 2009 - 16:01

Znalazłem jeszcze takie wypowiedzi na temat parzenia szynek
https://wedlinydomow...opic.php?t=2840
im bardziej draży się temat i czyta to człowiek głupieje
mam jeszcze 11 dni do wędzenie jak parzycie szynki (myszki) waga 1,3kg po wędzeniu

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 12 gru 2009 - 16:11

im bardziej draży się temat i czyta to człowiek głupieje

Też miałem rzadko w głowie,ale od czegoś musiałem zacząć,padło na akademię DZIADKA i jakoś poszło :smile:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych