Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czas parzenia kiełbas w jelicie baranim


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lip 2009 - 11:23

Kielbaski cienkie w oslonkach 18-20 wedzenie okolo 1,5 godziny nastepnie parzone okolo 12 minut .
dla dzieci rarytas i....nie tylko a ten sam farsz a smakuje inaczej
Pozdrawiam

Parzysz 12 minut ???? :( :rolleyes:
Mozesz to potwierdzić ? czy nie jest to pomyłka ?

[size=9][ Komentarz dodany przez: BonAir: Czw Lip 09, 2009 09:26 ][/size]
Temat wydzielony z wątku:
https://wedlinydomow...p?p=79285#79285

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 08 lip 2009 - 20:07

Te dwanaście minut parzenia to chyba zbyt krótko jak na kiełbasę?Pozdr.

#3 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 08 lip 2009 - 20:27

niekoniecznie zbyt krotko
zalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia
Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienka
Pozdrawiam Jasiu

#4 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lip 2009 - 20:42

niekoniecznie zbyt krotko
zalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia
Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienka
Pozdrawiam Jasiu

No... ale to jednak 3,5 kg kielbasy...nawet jak wkladal mniej do parzenia to jednak parzył 12 min ? Jak widze to nie tylko ja mam wątpliwości (patrz: Arkadiusz)
Moze napisz co to znaczy wg Ciebie "niekoniecznie zbyt krotko"... ja wyjmuje z wedzarni i parzę ok. 25 min.
Pytam sie bo jeszcze sie ucze i kazde info jest dla mnie cenne...
Przepraszam, że temat chwilowo "zmienił swoje tory" ...

#5 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 08 lip 2009 - 20:53

Czas parzenia trwa do uzyskania wewnątrz produktu 72°C (wg starszych norm 68°C). Jeśli nie mierzymy termometrem wewnątrz to przyjmuje się, że czas parzenia kiełbasy w jelitach kalibru 28-30 wynosi 25 min. W zależności od kalibru jelita (osłonki) parzymy: cieńsze - krócej, a grubsze dłużej. To chyba oczywiste. Wydaje mi się, że po wyjęciu z wędzarni (jeszcze ciepłe) te 12 minut dla kalibru 18-20 wystarczy.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 08 lip 2009 - 20:57

jest napisane ze parzy kielbaski cienkie 18-20 czyli o takiej srednicy
teraz wez ze wedzac kielabasa doszla do temp.np 50stopni to w czasie parzenia temperatura musi wzrosnac juz niewiele co przy tak cienkiej kielbasce 12 min to wcale nie malo
co innego przy kielbasie srednicy 26-28mm tam ten czas bylby raczej zbyt maly
Nie wiem czy jasno to opisalem jesli nie to pisz na pw co by ten temat uszanowac
Pozdrawiam Jasiu




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych